ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Almanya’da ırkçılık ve uyum konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı

12.05.2010
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 12 Mayıs 2010 tarihinde Irkçılık ve Ayrımcılık Karşıtı Avrupa Komisyonu (ECRI) ile Alman İnsan Hakları Enstitüsü tarafından Almanya’da ırkçılık ile mücadele konusunda alınan önlemler ile ilgili ayrımcılık konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı. ECRI Almanya 4. Ülke Raporu’nun yayımlanmasının ardından Berlin’de düzenlenen yuvarlak masa toplantısına ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü K.Engin Soyyılmaz katıldı.

Almanya’da ırkçılık ile ilgili problemlerin çözüm yollarını tanımlamak ve ECRI’nın raporunda belirttiği tavsiyelerin uygulanmasını garanti altına almak amacı ile düzenlenen yuvarlak masa toplantısına hükümet yetkilileri, yerel ve bölgesel makamların yetkilileri, milletvekilleri, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri de katıldılar. Toplantı, Federal İçişleri Bakanlığı Göç, Mülteciler ve Avrupa Uyumu Dairesi Başkanı Micahel Tetzlaff, İnsan Hakları Politikası ve İnsani Yardım İçin Federal Hükümet Komiseri Markus Löning, Alman İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü Dr. Beate Rudolf ile ECRI Başkanı Nils Muiznieks tarafından açıldı.

ECRI, Almanya 4. Ülke Raporu’nda ayrımcılık karşıtı yasanın hazırlanması ile göçmenlerin Alman toplumuna tam olarak katılmalarına yardımcı olacak bütünleşme ile ilgili yeni bir bakış açısının geliştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Bununla birlikte Komisyon, özellikle Müslüman, Türk, siyahi grupların yanı sıra Roman ve Sinti gruplarına yönelik ırkçı, yabancı düşmanı ve antisemitik şiddetin devam etmesinden duyduğu endişeyi de not etmişti. Ayrıca ECRI, vatandaşlık ve dil testlerinin bütünleşme üzerine bozucu bir etkiye sahip olmamasına dikkat edilmesi uyarısında bulunmuştu. Bu çerçevede toplantıda ECRI Almanya 4. Ülke Raporu görüşülerek Almanya’nın ırkçılık ile mücadele konusunda sahip olduğu yasal ve kurumsal çerçeve tartışıldı. Bununla birlikte ırkçılık ile mücadelenin önlenmesi ve entegrasyon konusunun tartışıldığı yuvarlak masa toplantısının ardından bir tartışma oturumu düzenlendi. Bu bölümde entegrasyon konusu panelistler tarafından tartışıldı. Almanya’nın Ulusal Entegrasyon Planı ile Irkçılık ile Mücadele Ulusal Eylem Planı ve Alman İslam Konferansı’nın Almanya’da ırkçılık ve ırka dayalı ayrımcılığın engellenmesine nasıl bir katkı sağladığı görüşüldü. Yine bu oturumda ECRI’nın Almanya’ya yönelik tavsiyelerinin nasıl ileriye taşınması gerektiği de tartışıldı.

ECRI’nın Almanya 4. Ülke Raporu’na
http://hudoc.ecri.coe.int/XMLEcri/ENGLISH/Cycle_04/04_CbC_eng/
DEU-CbC-IV-2009-019-ENG.pdf linkinden ulaşılabilir.
GALERİ