ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 3. Temel Haklar Platformu Toplantısı’nda

16.04.2010
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15-16 Nisan 2010 tarihlerinde 3. Temel Haklar Platformu Toplantısı’na katıldı. Viyana Uluslararası Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyeleri Fatma Reşit ile Melek Kırmacı katıldılar.

Temel Haklar Platformu üyesi üç yüz sivil toplum örgütünden yüz altmış iki sivil toplum örgütü temsilcisinin buluştuğu toplantı Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) Yönetim Kurulu Başkanı Ilze Brands Kehris ile FRA Direktörü Morten Kjaerum’un açış konuşmaları ile başladı. Devamında temel haklar perspektifinden yoksulluk ve sosyal dışlanma konusu tartışıldı. Yoksulluk ile mücadelenin yardım anlamına gelmediği ifade edilen toplantıda yoksulluğun bir insan hakları ihlali olduğu dile getirildi. Yoksulluk nedeni ile sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi haklarından mahrum bırakılan kişilerin çoklu ayrımcılık ile yüz yüze geldikleri not edilen toplantıda minimum standartlar ve kriterlerin oluşturulması böylelikle temel korunmanın sağlanması gerektiği not edildi.

Temel Haklar Ajansı 2012 Yıllık Çalışma Programı ile ilgili bir sunumun yapıldığı toplantıda Temel Haklar Ajansı’nın değerlendirme, analiz, gözlem ve planlama olmak üzere dört aşamalı bir süreç izlendiği not edildi. Devamında Temel Haklar Ajansı Eşitlik, Vatandaş Hakları Bölümü’nden Kasin Jurczak, FRA 2012 Çalışma Programı ile FRA 2013-2017 Çok Yıllı Çerçeve Programı olmak üzere iki konudan oluşan çalışma oturumları hakkında bilgi verdi. Çalışma oturumlarında ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit, raportör olarak görev aldı. 2012 Çalışma Programı ile Çok Yıllı Çerçeve Programı için önceliklerin tartışıldığı çalışma oturumunda Melek Kırmacı, Çok Yıllı Çerçeve Programı’nın önceliklerinden birinin de cinsiyet, ırk veya etnik köken, din veya inanç, engel, yaş veya cinsel yönelim ile azınlık üyesi kişilere yönelik ayrımcılık teması olması gerektiğini dile getirdi. Kırmacı, AB-MIDIS anketinin Yunanistan’da devlet tarafından resmi azınlık olarak tanınan tek grup olan Batı Trakya Türk Azınlığı’nı kapsamadığını ayrıca dile getirdi. AB üyesi kimi ülkelerde ayrımcılık konusunda veri toplanması konusunda yaşanan zorluklara dikkat çeken Kırmacı, Ajans’ın veri toplanması hususunda araştırmaya daha fazla ağırlık vermesi önerisinde bulundu. Çalışma gruplarının raporlarının sunulmasının ardından Temel Haklar Platformu Danışma Kurulu’na aday olan kişiler dinlendi. Toplantının ikinci gününde ise Lizbon Antlaşması’nın Avrupa Birliği’nde temel haklar alanında yeni bir potansiyel olup olmadığı konusu tartışıldı. Temel Haklar Ajansı Özgürlükler ve Adalet Bölümü’nde Jonas Grimheden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Lizbon Antlaşması ile yeni bir dönemin başladığı ancak bu yeni dönemde antlaşmanın temel haklar alanında somut anlamda getirdiklerinin henüz netlik kazanmadığı dile getirildi. Lizbon Antlaşması ile AB Temel Haklar Şartı’nın hukuki anlamda bağlayıcılık kazanmasının ardından atılması gereken ilk adımın antlaşmanın ulusal düzeyde de etkinlik kazanması için girişimde bulunmaları olduğu dile getirildi.

Devamında Ajans ile Temel Haklar Platformu arasında işbirliği ile ilgili olarak Danışma Kurulu’nun raporu dinlendi. FRP Sivil Toplum Koordinatörü Massimo Toschi, Ajans’ın Temel Haklar Platformu için stratejisi ile FRP üyeleri ve e-FRP için kurallar ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Toschi, FRP’nin geleceği ile ilgili olarak ulusal, alt-bölgesel ve alt-tematik FRP grupları oluşturulması ile Platform üyelerini bir araya getirme önerisinde bulundu. Toschi’nin sunumunun ardından gerçekleştirilen seçimler sonucunda Danışma Kurulu’nun yeni dokuz üyesinin isimleri açıklandı. FRA Direktörü Mortan Kjaerum ile FRA Yönetim Kurulu Başkanı Ilze Brands Kehris’in FRP üyelerinin önerilerini dinlemelerinin ardından gerçekleştirdikleri kapanış konuşmaları ile toplantı sona erdi.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile işbirliği amacıyla oluşturmuş olduğu Temel Haklar Platformu, üçüncü toplantısını Viyana’da gerçekleştirdi. Bu toplantıyı önemli kılan ise Platform’a üye sivil toplum örgütü sayısının iki katına çıkmış olmasıdır. Böylesi genişleyen bir platforma Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF’nin üye olması oldukça önemlidir. Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından yetkileri genişleyen ve ağırlığı artan Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplumla diyaloğunda ilk basamak olan Temel Haklar Platformu’na üye olmak oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.
GALERİ