ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AGİT İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na katıldı

09.10.2009
5-6 Ekim 2009 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 28 Eylül-9 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na katıldı. Varşova’da düzenlenen toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyeleri Sebahattin Abdurrahman ile Pervin Hayrullah temsil ettiler.

Yaklaşık kırk beş sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din ve dernek kurma özgürlüğü alanında yaşadığı sorunlar ve eğitim alanında karşılaşılan problemler dâhil olmak medya özgürlüğü ve medyada nefret temelli yayınlar ve gazetecilere yönelik saldırılar gündeme taşındı. Konuşma yapan temsilciler, gündeme taşıdıkları sorunları detaylı şekilde anlatan yazılı bildiriler sundular.

Hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık

5 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen oturumda söz alan ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik olarak artan nefret temelli konuşmalardan ve medyada yer alan nefret temelli yorum ve haberleri gündeme taşıdı. Reşit, 3304/2005 sayı ve tarihli yasa ile nefret temelli suçlar için altı ay hapis cezası ve 1000 ila 5000 avro tutarında para cezası getirildiğini ancak yasanın uygulamada sınırlı bir etkiye sahip olduğunu ifade etti. Reşit, Okçular Camii’nin kundaklanması olayını örnek vererek konu ile ilgili olarak faillerin bulunması konusunda polisin ciddi bir çaba harcamadığı için nefret temelli suç işleyen kişi veya kişilerin cezalandırılması konusunda asıl sorunun uygulama olduğunu belirtti.

Reşit, 927/1979 sayı ve tarihli yasa ile nefret temelli açıklamalar ile ırka dayalı ayrımcılık içeren konuşmaların siyaset alanına da etki ettiğini ifade ederek LAOS Başkanı Yorgo Karacaferis’in 12 Eylül 2009 tarihinde Rodop ilinden milletvekili adayı olması ile ilgili konuşmasını örnek gösterdi. Karacaferis, “Böylelikle bölgede yalnızca Türk konsolosluğu görev yapıyor gibi görünmeyecek” açıklamasında bulunmuş, böylelikle bölgede Türk varlığından rahatsız olduğunu ima etmişti. Konuşmasının devamında Reşit, Gümülcine’de “Türk Başkonsolosluğu kapatılsın” yazılı bir pankart asıldığını ancak kamu düzeni ve güvenliği sağlamakla görevli polisin durum karşısında sessiz kaldığını dile getirdi. Bu durumun bir istisna olmadığını dile getiren Reşit, 5 Eylül 2009 tarihinde Ramazan davulcusu Ali Karaosman’a saldırıda bulunulduğunu ancak polisler tarafından suçlunun değil Karaosman’ın gözaltına alınarak nezarette saatlerce tutulduğunu belirtti.

Bu oturumda söz alan BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah, tarihi bir bakış açısı ile Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiden Batı Trakya Türk Azınlığı’nın direkt olarak etkilendiğini ifade etti. Hayrullah 1990 ve sonrasının nefret suçlarının en çok yaşandığı dönem olduğunu belirtt 29 Ocak 1988 ve 1990 olaylarını anlattı. Hayrullah, medyada Türk Azınlık’a yönelik nefret temelli ve ırka dayalı ayrımcılık içerine haber ve yorumların sıkça yer aldığını belirtti.

AGİT Özel Temsilcisi Büyükelçi Adil K. Ahmedov ile özel görüşme

Aynı gün Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri COJEP International tarafından düzenlenen Müslümanlara karşı nefret suçlarını önlemek konulu yuvarlak masa toplantısına katıldılar. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreter Özel Temsilcisi Ömür Orhun, AGİT/Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosundan Müslümanlara Karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Danışmanı Taşkın Tankut Soykan ile Müslümanlara karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele AGİT Özel Temsilcisi Büyükelçi Adil K. Ahmedov konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıda söz alan Fatma Reşit, Müslümanlara yönelik nefret temelli konuşmalar ve nefret suçlarının çoğu zaman olumsuz bir yaklaşım sonucunda uluslararası basın tarafından çoğu zaman dikkate alınmadığını ifade etti. Reşit, Batı Trakya’da Okçular Cami’ne yapılan saldırının yalnızca Türk basınında yer almasının bu duruma örnek teşkil ettiğini belirtti.

Toplantı sonrasında Müslümanlara karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele AGİT Özel Temsilcisi Büyükelçi Adil K. Ahmedov ile özel olarak görüşen Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcisi heyet, Batı Trakya Türklerinin karşılaştığı sorunları anlatarak Özel Temsilciyi Batı Trakya’da incelemede bulunmak üzere bölgeye davet etti.

Aynı gün ABD AGİT Misyonu tarafından düzenlenen Müslümanlara karşı tahammülsüzlük konulu oturuma katılan Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcisi heyet, toplantıya konuşmacı olarak katılan kişiler ile de görüştüler.

İfade özgürlüğü ve medya özgürlüğü

6 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilen oturumda söz alan Fatma Reşit, elektronik gazete ya da medya organlarının azınlıkların kamusal alana katılım imkânını artıracağını hatırlatarak Yunanistan’da 3592/2007 sayı ve tarihli yasanın radyo programlarının anadilinin Yunanca olması zorunluluğu getirdiğini ifade etti. İfade özgürlüğü ile kültürel hassasiyetler arasındaki çatışmanın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Reşit, iki konu arasında bir denge oluşturulmasının AGİT üyesi ülkeler için önemine dikkat çekti. Yunanistan ile ilgili olarak Reşit, Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun ifadesi ile Yunanistan’da farklı etnik ve sosyal gruplara mensup kişilere yönelik önyargının ve ayrımcılığın yükselişte olduğunu belirterek Türk Azınlık’a yönelik önyargı ve kalıplaşmış düşüncelerin medya organlarında yer aldığını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak ise Reşit, Abdülhalim Dede’ye yapılan saldırıyı örnek gösterdi.

Bu oturumda söz alan BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah, ifade özgürlüğü konusunda bireysel tanımlama ve dernek kurma özgürlüğü arasındaki ilişki ile ilgili açıklamada bulunmakla birlikte medyada yer alan ırkçı görüşlerin kamuoyunu olumsuz etkilediğini söyledi.

Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcisi heyet tarafından yapılan konuşmalara Yunanistan, üç yazılı cevap ile karşılık verdi. Müftüler sorunu, eğitim hakkı, dernek kurma özgürlüğü ve medya özgürlüğü konuları ile ilgili olarak Yunanistan, resmi devlet görüşünü tekrarladı.


Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) 28 Eylül-9 Ekim 2009 tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantısı’na sunduğu yazılı sunumlar:

ABTTF Sunum 1

ABTTF Sunum 2

ABTTF Sunum 3

ABTTF Sunum 4


Yunanistan’ın yazılı cevapları:

Yunanistan Yazılı Cevap 1

Yunanistan Yazılı Cevap 2

Yunanistan Yazılı Cevap 3
GALERİ