ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN 60. yılını kutladı

06.10.2009
29 Eylül-2 Ekim 2009 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), “Siyasi Katılım Temel Hakkı” konulu Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) 60. Yıldönümü Kongresi’ne katıldı. Kongreye Batı Trakya Türk Azınlığı Delegasyonu olarak ABTTF adına Başkan Halit Habipoğlu, Başkan Yardımcısı Sami Yusuf, Genel Sekreter Özkan Reşit ve Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit katılırken BTAYTD adına ise Ali Hüseyinoğlu ve İrfan Çakır katıldılar.

Siyasi katılım temel hakkı konulu kongrede Azınlık’ın sorunları gündeme taşındı

Brüksel’de gerçekleştirilen Kongre’nin ilk gününde Azınlık Sorunları Avrupa Merkezi’nden (ECMI) Dr. Oleh Protsyk tarafından siyasi katılım temel hakkı konulu sunumun ardından FUEN Başkan Yardımcısı Heinrich Schultz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen tartışmada ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi temsil sorununu gündeme getirdi. Habipoğlu, 1991 yılında çıkarılan yasa ile herhangi bir adayın parlamentoya girebilmesi için ülke genelinde oyların en az yüzde 3’ünü alma zorunluluğu getirildiğini, bu nedenle Batı Trakya Türkleri’nin Yunan Meclisi’nde bağımsız milletvekilleri tarafından temsil edilemediklerini söyledi. Habipoğlu, bu tarihten itibaren Türkler’in çoğunluk partilerinden aday olmak zorunda bırakıldıklarını not etti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın partisi için ya da Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi bağımsız milletvekili adaylar için yüzde 3 ülke barajının uygulanmaması için uzun yıllardır uğraş verdiklerini ifade eden Habipoğlu, bu nedenle FUEN’de konu ile ilgili bir karar alınmasını talep ettiklerini söyledi. Batı Trakya Türk Delegasyonu olarak ABTTF ve BTAYTD tarafından ortaklaşa sunulan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi temsil sorunu ile ilgili karar 2 Ekim Cuma günü oybirliği ile kabul edildi.

Habipoğlu’nun ardından BTAYTD’den Ali Hüseyin, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın “Türk” etnik kimliğinin tanınmadığını söyleyerek eğitim ve dini alanda özerk olan Azınlık’ın haklarının tanınması konusunda pek çok problem yaşadığı gibi siyasi temsil alanında da çeşitli sorunlar ile karşılaştığını belirtti.

4. Kolordu’da askerlere zor ile bölgede oy kullandırıldığı iddiasının araştırılması istendi

Konuşmasında Habipoğlu, Yunan gazetelerinde Batı Trakya’da bulunan 4. Kolordu’da görev yapan askerlere kayıtlı bulundukları seçmen kütükleri yerine Batı Trakya’da oy kullanmak istedikleri yönünde belge imzalatıldığı yönünde artan haberler nedeni ile demokratik seçim sürecinin darbe almasından endişe duyduklarını belirtti. FUEN Başkanlar Kurulu ve FUEN delegeleri tarafından ilgi ile karşılanan bu haber FUEN Direktörü Jan Diedrichsen, 2 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilen Delegeler Kurulu’na sunulmak üzere acil bir taslak karar hazırlanması önerisinde bulundu.

Batı Trakya’da bulunan 4. Kolordu’da görev yapan askerlere kayıtlı oldukları bölgelerde değil Batı Trakya’da oy kullanmak istedikleri yönünde belge imzalatıldığı ile ilgili Yunan gazetelerinde yer alan iddiaların araştırılmasını talep eden acil bir karar alınması için gerekçe dinlendi. Ardından FUEN Delegeler Kurulu oybirliği ile bu acil kararı kabul etti.

Avrupa azınlıkları Avrupa Parlamentosu’nda buluştu

30 Eylül 2009 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na ziyarette bulunan FUEN delegeleri Avrupa Parlamentosu’nun (AP) işleyişi ile ilgili bir gezi turuna katıldılar. Aynı gün Avrupa Diyalog Forumu üyesi AP milletvekilleri ile bir toplantı düzenlendi. Haziran 2009’da gerçekleştirilen AP seçimlerinin ardından ilk kez gerçekleştirilen toplantıda FUEN Direktörü Diedrichsen, FUEN Avrupa Diyalog Forumu üyelerini tanıtarak yeni seçilen parlamenterler ile FUEN arasındaki ilişki ve gelecek dönemde yapılması planlananlar ile ilgili bilgi verdi. Ardından Avrupa Diyalog Forumu Başkanı olmasına kesin gözle bakılan Kinga Gal, gelecek iki yılda ağırlık verilmesi gereken konular ile ilgili kısa bir bilgilendirmede bulundu. Bununla birlikte Avrupa Diyalog Forumu üyesi Alman parlamenterler Forum’un etkin ve etkili çalışabilmesi için FUEN’in AP bütçesinden ciddi bir finansman sağlaması gerektiğini dile getirdiler.

Kongrenin üçüncü gününde ise Avrupa Birliği Bölgesel Komisyonu meclis salonunda düzenlenen toplantıda FUEN 60. Yıldönümü kutlamaları dolayısı ile FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ve Bölgeler Komitesi Genel Sekreteri Gerhard Stahl’un açış konuşmalarının ardından Çok dillilikten Sorumlu AB Komiseri Leonard Orban resmi konuşmasını gerçekleştirdi. Öğleden sonra ise Bölgeler Komitesi’nde adı RML2future olan dil ağının tanıtımı yapıldı. Akşam ise Conrad Hotel’de 60. Yıldönümü dolayısı ile bir resepsiyon gerçekleştirildi.

Kongre’nin son günü olan 2 Ekim 2009 tarihinde ise FUEN’in mali konuları görüşülerek FUEN Delegeleri tarafından sunulan taslak kararlar görüşülerek kabul edildi. Kongre, Belçika’nın Almanca konuşulan bölgesine ziyaret ile sona erdi. Belçika’nın Almanca konuşulan bölgesinde Hükümet tarafından verilen akşam yemeğinde bahse konu toplumun oluşumu ve işleyişi hakkında bilgi verildi. Böylelikle FUEN 60. Yıldönümü Kongresi sona ermiş oldu.
GALERİ