ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AKPM Yaz Oturumu’nda

25.06.2009
22-24 Haziran 2009 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) resmi bir ziyarette bulundu. AKPM 2009 III. Olağan Genel Oturumu (22-26.06.2009) paralelinde gerçekleştirilen üç günlük resmi ziyaret kapsamında Batı Trakya Türk Azınlığı’nı Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz temsil etti. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’daki siyasi hayata özgür bir şekilde katılımı ve bununla ilgili olarak siyasi partiler yanında bağımsız adaylara da uygulanan yüzde 3 seçim barajı ve genişletilmiş seçim bölgesi uygulaması sorununu gündeme getirdi. Yanı sıra ABTTF, Azınlık ve sorunları ile ilgili son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

ABTTF, yüzde 3 seçim barajı sorununu kapsayan Türk Azınlık’ın siyasi temsili konusunda hazırlamış olduğu çalışmayı görüşmede bulunduğu kişilere sundu. Yanı sıra “Batı Trakya Türk Azınlığı: dünden bugüne” başlıklı belgesel filmin DVD’si ve Azınlık ve sorunları ile ilgili güncel gelişmelere dair ABTTF’nin İngilizce basın bildirileri bir dosya halinde sunuldu.

Yüzde 3 barajı uygulaması ve Türk Azınlık’ın siyasi temsil sorunu

AKPM’ye resmi ziyaret çerçevesinde’ ’Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ve Trakya’daki (Doğu Yunanistan) Müslüman Azınlık İçin Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları’’ başlıklı raporun hazırlanmasında raportör Hunault’a yardımcı olan AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Yardımcı Sekreteri Isild Heurtin ile görüşme gerçekleştirildi. Başkan Habipoğlu, Azınlık’ın tüm sorunlarına raporda maalesef yer verilmediğini, bunlardan birinin de Azınlık’ın siyasi katılım sorunu olduğunu ifade etti. Bu kapsamda ABTTF heyeti, AK Venedik Komisyonu Demokratik Kurumlar ve Temel Haklar Bölümü çalışanı Alain Chablais ile de görüştü. Görüşmede ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi katılımı ve bununla ilgili Yunanistan’da bağımsız adaylara da uygulanan ülke genelindeki %3 seçim barajı konusunda Chablais’i bilgilendirdi. Başkan Habipoğlu, 1990 yılındaki genel seçimlerde Azınlık”ın iki bağımsız milletvekili çıkarmasının ardından yeni bir seçim yasasının çıkarıldığını ve siyasi partiler yanında bağımsız adaylara da uygulanan ülke genelinde %3 seçim barajının getirildiğini dile getirdi. Yanı sıra Habipoğlu, Rodop ilinin Meriç, İskeçe ilinin de Kavala ve Drama illeri ile birleştirilerek genişletilmiş seçim bölgelerinin oluşturulduğunu ve bununla Yunanistan’ın Azınlık’tan Türk vali ve yerel yöneticilerin seçilmesini engellemeyi amaçladığını ifade etti. Devamında ABTTF heyeti konuyla ilgili hazırlamış olduğu çalışmayı Chablais’e sundu.

AKPM’ye yapılan resmi ziyaret çerçevesinde Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreterliği Demokrasi ve Siyasi İşler Genel Direktörlüğü’nde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs üzerine siyasi danışman Uwe Müller ile de görüşme gerçekleştirildi. Azınlık’ın siyasi katılım sorunu ile ilgili olarak Habipoğlu, siyasi partiler yanında bağımsız adaylara da uygulanan ülke genelindeki %3 seçim barajı nedeniyle Azınlık’ın kendi milletvekillerini seçemediği ve dolayısıyla siyasi temsilinin kısıtlandığını belirtti.

Dernek kurma özgürlüğü ve İskeçe Türk Birliği davası

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreterliği Demokrasi ve Siyasi İşler Genel Direktörlüğü’nde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs üzerine siyasi danışman Uwe Müller ile gerçekleştirilen görüşmede ABTTF heyeti, İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) isminde yer alan ’’Türk’’ ifadesi nedeniyle kapatılması ve sonrasındaki dava süreci ile ilgili Müller’i bilgilendirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen Yunanistan’ın ısrar ile kararı uygulamadığını ifade eden Başkan Habipoğlu, “Güney Meriç Azınlık Kültür ve Eğitim Derneği”nin kurulmasına izin verilmezken isminde “Pomak” ya da “Roman” kelimeleri geçen derneklerin kurulmasına izin verildiğine dikkat çekti.

Bununla birlikte ABTTF heyetinin Isild Heurtin ile gerçekleştirdiği görüşmede Mayıs 2009’da İskeçe Asliye Mahkemesi’nin AİHM kararına rağmen İTB’nin 1983 öncesi statüsüne kavuşması için açtığı davada ret kararı verdiği ifade edilerek bu kararın dernek kurma özgürlüğünün açık ihlali olduğu not edildi.

Azınlıkların korunmasında ortak standartlar ve ECRI Yunanistan 4. Ülke Raporu

ABTTF, AKPM ziyareti çerçevesinde Avrupa’da azınlıkların korunması ile ilgili raporu hazırlayan Azınlık Hakları Alt-Komitesi Başkanı Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics ile görüştü. Yunanistan’a çalışma ziyaretinde bulunan Cilevics, gezi ile ilgili değerlendirmede bulundu. “Avrupa’da Azınlıkların Korunması: Ortak Standartların Uygulanmasında En İyi Örnekler ve Eksiklikler” başlıklı hazırlama aşamasında olan Cilevics, rapor hakkında bilgi vererek raporun, Avrupa’daki azınlıklara yönelik genel uygulamalar ve genel olarak azınlık haklarını konu alacağını ifade etti.

AKPM ziyareti çerçevesinde Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun (ECRI) yeni Yönetici Sekreteri Stephanos Stavros ve ABTTF’nin daha önceki AKPM ziyaretlerinde birçok kez görüştüğü ve ECRI’nin 4. Yunanistan raporunun hazırlanmasında da aktif olarak yer alan ECRI Sekretaryası’nda görevli avukatlardan Aline Usanese ile görüşüldü. Stephanos Stavros’u yeni görevi dolayısıyla kutlayan Habipoğlu, kendisini öncelikle ABTTF ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi katılım ile dernek kurma özgürlüğü konusunda karşılaştığı sorunlar hakkında bilgilendirdi. Devamında ABTTF, Usanese ile gerçekleştirdiği görüşmede Yunanistan üzerine 4. raporun 2009 yılının Eylül ayında resmi olarak yayımlanacağını bilgisini edindi.

Habipoğlu: AKPM Türk Azınlık için yaşamsal önemdedir

AKPM resmi ziyareti ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF, uzun yıllardır AKPM’de sıkı bir lobi çalışması yürütüyor. AKPM’nin Olağan Genel Oturum’larına düzenli olarak katılan ABTTF, Avrupa Konseyi’nin insan ve azınlık hakları alanında gerçekleştirdiği çalışmaları yakından takip ederek çalışma programını ve stratejisini belirlemektedir. Böylelikle klişe yaklaşımlardan uzak profesyonel bir bakış açısı ile yürüttüğümüz çalışmalar başarıyı de beraberinde getirmektedir. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile AKPM İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Komitesi adına Fransız Parlamenter Michel Hunault’un Yunanistan’ı konu alan raporlarının hazırlanması uzun soluklu lobi çalışmasının önemini açıkça göstermektedir. Hunault’un raporu Eylül 2009’da AKPM Genel Oturumu’nda gündem maddelerinden biri olarak görüşülerek oylanacaktır. Bu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke tarafından tartışılması anlamına gelmektedir. Bu tarihi bir an olacaktır. ABTTF olarak rapor ile ilgili Azınlık’ın görüşünü içeren bir çalışma hazırlayarak ilgili makamlara ileterek süreci yakından takip ettik, takip ediyoruz” açıklamasında bulundu.
GALERİ