ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık’ın sorunları AGİT Sivil Toplum Forumu’nun gündemine taşındı

04.12.2008
2-3 Aralık 2008 tarihinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya’nın Helsinki kentinde AGİT Sivil Toplum Forumu düzenlendi. Kısaltması STETE olan Avrupa Güvenliği için Fin Komitesi (Finnish Committee for European Security) ve partner Fin sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen Sivil Toplum Forumu, 16. AGİT Bakanlar Konseyi ile bağlantılı olarak gerçekleştirildi. Forum, AGİT insani boyut konularına odaklanarak toplantıya katılan sivil toplum örgütü temsilcilerine tavsiyelerini Bakanlar Konseyi düzeyine taşıma imkanı sunmaktadır.

İnsan kaçakçılığı, insan hakları, sivil toplum ve çatışmanın çözümü konularında düzenlenen çalışma grupları ile AGİT insani boyut konularında detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Toplantının sonunda STETE ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin hazırladıkları tavsiye metni AGİT Helsinki Zirvesi’ne katılan delegelere sunulmuştur. Resmi bir belge özelliği taşımayan bu tavsiye metin, sivil toplumun görüşlerini yansıtması ve doğrudan siyasilere iletilmesi açısından önem taşımaktadır. Sivil toplumun hükümetlerarası düzeyde duyulması ve dinlenmesi için bir fırsat olan Forum’da insan hakları savunucuları, aktivistler, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin biraraya gelerek AGİT insani boyut konuları hakkında gerçekleştirdikleri çalışma ile güvenlik kavramının bölünmez olarak algılanması ve insan haklarının güvenlik kavramının bir parçası olduğu bir kez daha yinelenmiştir.


AGİT Bakanlar Konseyi’nden Yunanistan’ın AGİT dönem başkanlığı ile ilgili konuların görüşülmesi talep edildi

Sivil toplum örgütü temsilcileri, Batı Trakya Türk Azınlığı adına Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) adına Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı ile Batı Trakya’dan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) üyesi Avukat Sinan Kavaz katıldılar. Moderatörlüğünü Finlandiya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Demokrasiden Sorumlu Büyükelçi Kari Kahiluoto’nun üstlendiği insan hakları konulu çalışma grubuna Batı Trakya Türk Azınlığı adına katılan Melek Kırmacı ve Sinan Kavaz, azınlık hakları, hoşgörü, ayrımcılık yapmama, nefret temelli suçlar ile aktivistler, eleştirel gazeteciler ve muhalif siyasiler olmak üzere insan hakları savunucuları konularının görüşüldüğü çalışma grubunda diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile biraraya gelerek ülkeleri Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı ve sorunları hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.

STETE tarafından hazırlanan ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile güçlendirilen tavsiye metninin insan hakları ile ilgili bölümünde AGİT ve üye devletlerin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ortaya konan değerlere bağlılıklarını yinelemeleri gerektiği ve Evrensel Beyanname’nin 60.yılında üye devletlerin daha fazla çaba göstermesi gereken alanlar olduğu belirtildi.

Metinde ABTTF adına Melek Kırmacı’nın da katkıda bulunarak eklenmesini talep ettiği unsurlardan biri AGİT ve üyesi devletlerin insani boyut konularında temel özgürlükler konusuna daha fazla zaman ayırmaları gerektiği ifade oldu. Ayrıca, AGİT üyesi ülkelerden İnsani Boyut Uygulamaları Toplantısı ve diğer insani boyut toplantılarında AGİT’in konuşma, medya, örgütlenme ve dernek kurma gibi temel özgürlüklere daha fazla önem vermesi talep edildi.

Azınlık için önemli arz eden unsurlardan biri de AGİT ve üyesi devletlerin Yunanistan AGİT Başkanlığı ile ilgili konuları görüşmesi talebi oldu. BTAYTD adına Sinan Kavaz’ın önerisi ile Yunanistan’ın Türk etnik ve dilsel azınlığın varlığını tanıması gerektiği ifade edilirken Yunanistan’dan Azınlığın örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğüne saygı duyulurken Batı Trakya ve Yunanistan genelinde Müslüman Türklerin dini inançlarına ve geleneklerine saygı duyması istendi. Yine Yunanistan’da göçmenlerin polis ya da diğer resmi gözaltında kötü muamele uygulamasından kaçınılması gerektiği belirtildi.

Eğitim hakkı ile ilgili olarak ABTTF adına Melek Kırmacı’nın ve diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin katkısı ile tavsiye metinde AGİT ve üyesi ülkelerin insan hakları eğitimi ve azınlık eğitiminin güçlü şekilde desteklemeleri gerektiği ifade edildi. Eğitimin azınlıkların durumunun iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığı belirtilirken insan hakları eğitiminin bireylerin bilgi birikimi, anlayış ve hakları ve olasılıklar konusunda deneyim kazandırdığı ifade edildi. Ayrıca eğitimin çoğunluğu da hedef alarak yabancı düşmanlığının temelinde yatan görmezden gelmenin yok edilerek gelecekte yaşanması muhtemel hoşgörüsüzlüğün engellenmesi için dini ya da etnik temelli davranışlar ile ilgili olarak tam ve şeffaf bir anlayış sunulması gerektiği ifade edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “2-3 Aralık 2008 tarihinde Helsinki’de gerçekleştirilen AGİT Sivil Toplum Forumu AGİT alanından pekçok sivil toplumu örgütü temsilcisini biraraya getirmesi bakımından önemli bir etkinlik olarak görülmektedir. Batı Trakya Türk Azınlığı Finlandiya’dan sonra Yunanistan AGİT Başkanlığı döneminde kapsamlı ve çok yönlü bir çalışma programı hazırlayarak bu fırsatı değerlendirmelidir. ABTTF, Azınlık’ın sorunlarını uluslararası zemine taşımak için çaba göstermeye devam ederek Azınlık’ın sesi olmaya devam edecektir“ şeklinde konuştu.
GALERİ