ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) FUEN Kongresi’ne katıldı

28.05.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) FUEN Kongresi’ne katıldı

21-25 Mayıs tarihlerinde Macaristan’ın Pecs kentinde düzenlenen Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) 53. Kongresi’ne Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ilk kez asil üye olarak katıldı. ABTTF ile birlikte Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği de (BTAYTD) asil üyeliğe kabul edildikten sonra ilk kez asil üye olarak Kongre’de yer aldı. 2006 yılında alınan karar doğrultusunda Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN kongresinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ile temsil edildi. Kongre’ye ABTTF adına Başkan Halit Habipoğlu ve Genel Sekreter Özkan Reşit katılırken BTAYTD adına Dernek Üyeleri Pervin Hayrullah ve Av. Sinan Kavaz katıldılar.

Her yıl Avrupa’nın değişik kentlerinde düzenlenen FUEN Kongresi’nin 53’üncüsü Macaristan Alman Azınlığı ve Macaristan Hükümeti’nin ev sahipliğinde Pecs kentinde düzenlendi. Etnik grupların daha iyi korunması ve barışcıl diyalog konusundaki kararlı çalışmaları ile demokrasi ve haklar konusunda birçok Avrupa devleti hükümetleri ve ulusal meclisleri ile birlikte Avrupa ve uluslararası kuruluşlar tarafından saygı duyulan bir partner kurum olan FUEN, Avrupa’daki etnik grupların ulusal kimliklerini ve ulusal azınlıkların dil, kültür ve tarihlerini korumayı amaçlayan bir kuruluştur. 1949 yılında Avrupa’daki ulusal azınlıklara ait kuruluşları çatısı altında toplayarak bağımsız bir kuruluş olarak kurulan FUEN bugün 32 ülkeden 84 kuruluştan oluşan üye sayısına sahiptir. Tüm ulusal azınlıkları temsil eden kuruluşların asil üyeler olarak temsil edildiği şemsiye bir dernek olma özelliği taşıyan FUEN’e ABTTF’nin üye olması için 2007 yılı 52.FUEN Kongresi’nde tüzük değişikliğine gidilmişti

53.FUEN Kongresi’nde azınlıkların medya hakkı tartışıldı

53. FUEN Kongresi 21 Mayıs 2008 Çarşamba günü Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen üye örgütlerin temsilcilerinden oluşan 170 kişilik delege ve konukların akreditasyon işlemleri ile başladı. Ardından gerçekleştirilen akşam yemeği ile Kongre öncesi delegeler biraraya geldiler. 22 Mayıs 2008 Perşembe günü gerçekleştirilen ilk oturumda delegeler beş gruba ayrılarak çokkültürlü kent Pecs’de çeşitli azınlık gruplarına ait kuruluşları ziyaret ettiler: Macar Yayın Şirketi bölgesel RADYO istasyonları azınlık yayın birimleri kapsamında Hırvat, Sırp ve Alman çalışanlar ile görüşme; Macar Yayın Şirketi bölgesel TV istasyonları azınlık yayın birimleri kapsamında Alman ve Hırvat birimleri ile görüşme; Racz Aladar Közössegi Haz, Roman Kültür ve Kongre Merkezi; Lenau-Haus, Alman Kültür ve Kongre Merkezi; August Senoa Klub, Hırvat Kültür ve Kongre Merkezi. Kentte gerçekleştirilen turun ardından delegeler medya kongresi kapsamında kokteyl düzenlendi. Ardından Erika Csovcsics, Gandi Gimnasium Başkanı’nın akşam yemeği konuşması ile delegeler akşam yemeğinde biraraya geldiler.

23 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilen oturum açış konuşmaları ve müzik gösterisi ile devam etti. Açış konuşmalarını FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, Macaristan Hükümeti Dışişleri Bakanı Ferenc Gemesi, Avrupa Parlamentosu’ndaki Geleneksel Ulusal Azınlıklar Grubu Başkanı Csaba Tabajdi, Avrupa Konseyi DHMIN Komitesi Başkan ı Judit Solymosi, Macaristan Almanları Başkanı Otto Heinek, Macaristan’daki Romanlar Kültürel Derneği Başkanı Dr. Ioan Ciotea ve Avrupa Milliyetleri Gençliği Başkanı Hester Knol yaptılar. Ardından Pecs Belediye başkanı Peter Tasnadi temel ilkeler konulu bir konuşma yaptı. Ardından gerçekleştirilen basın toplantısında medya günü ve medya temel hak kı tanıtımı yapıldı. FUEN Başkan Yardımcısı Heinrich Schultz, Temel Haklar Şartı ve Medya hakkı konulu bir konuşma yaptı. Giriş konuşmalarının ardından konu ile ilgili uzmanlardan Mercator Medya Elin Haf Jones “Medya Hakkı ve Bağımsız Medya Açıklayıcı Rapor: Mevcut Durum, Yasal Çerçeve, Medya ve Azınlıklar Arasındaki İlişki” konulu bir ders verdi. Ardından Jones Eyley Stratejisi ve Tavsiyeler başlıklı bir tartışma oturumunda konuştu. Araştırmacı Rebecca Williams’ın sunumunun ardından Mareika Watolla FUEN üyesi örgütlerde medya durumu konulu FUEN araştırması ile ilgili oluşturulan bilgiyi katılımcılara sundu. Ardından konu ile ilgili olarak tecrübelerin dile getirildiği konuşmalara geçildi. Takibe oluşturulan çalışma grupları Heinrich Schultz’un moderatörlüğünde beş grup olarak gerçekleştirildi: Online Medya- Azınlıklar ve Yeni medya; medya temsilcileri ve gazeteciler arasında işbirliği, Avrupa Medya Politikası, Tavsiyeler: Medya hakkı, Medya ve Gençlik. Batı Trakya Azınlığı adına ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit ve BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah online medya- azınlıklar ve yeni medya çalışma grubuna katılırken ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu azınlıkların medya hakkı ile ilgili tavsiyeler çalışma grubuna katıldı. BTAYTD üyesi Av. Sinan Kavaz ise medya ve gençlik çalışma grubuna katılarak Batı Trakya Türk Azınlığı ve medya konulu tecrübe ve deneyimlerini diğer grup üyeleri ile paylaştılar. Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen oturumda Medya temel hakkının niteliği hakkında kısa bir ders, atölye çalışmaları ve tartışma gerçekleştirildi. Çalışma gruplarının hazırlamış oldukları sonuç bildirilerinin ardından oturum, Macaristan Meclis Başkanı Dr. Katalin Szili’nin verdiği resepsiyon ile son buldu.

24 Mayıs Cumartesi günü sabahı gerçekleştirilen FUEN Meclisi I. oturumunda FUEN üyelerinden oluşan delegeler toplantısı idi. FUEN Başkanı Hansen bir yıllık faaliyet raporunu delegelere aktardı Raporda Hansen, FUEN Yönetim Kurulu’nun gelecek yıllarda göstermek istedikleri gelişme stratejisi hakkında bir görüş bildirdi. Şemsiye bir örgüt olarak Hansen iki yıllık stratejilerini ortaya koydu. Hansen, FUEN çatısı altında aktif bir şekilde yer almanın önemine ortaya koydukları hedefi gerçekleştirmenin tek yolu olması dolayısıyla dikkat çekti. FUEN’in hızlı gelişmesine kanıt olarak Hansen Avrupa Diyalog Forumu ve Dil Ağı oluşumlarını kanıt olarak gösterdi. Ardından saymanlık raporu FUEN İdare Müdürü Frank Nickelsen tarafından sunuldu. Takiben Denetim Kurulu raporu sunuldu, Başkanlık Divanı’nın aklanması tavsiyesinde bulunuldu. Başkanlık Divanı’nın aklanmasının ardından Genel Kurul’da Taslak Kararlar görüşüldü ve karara bağlandı. Daha sonra FUEN Başkanı Hansen tarafından FUEN Stratejik Programı Raporu manisfestosu ile birlikte Tavsiyeler: Avrupa’daki Yerleşik Azınlıkların Bilgi ve Medya Hakkı Belgesi Genel Kurul’un onayına sunularak oybirliği ile karar bağlandı. Bilgi ve Medya Hakkı ile ilgili Tavsiyeler belgesinde Avrupa Otokton ve Ulusal Azınlıklar Şartı’na, evrensel insan hakları ve temel özgürlükler ila Bağımsız Bilgi ve Medya Hakkı ve Avrupa Azınlıkları ile ilgili uluslararası belgelere atıfta bulunularak 21.yüzyılda bireylerin ve vatandaşların ifade özgürlüğü ila topluluklar arasında sosyal birliğin gelişmesi konularında medyanın önemli bir role sahip olduğun hatırlatılarak azınlıkların korunması ve desteklenmesi hususunda medyanın önemli bir yere sahip olduğu ifade edildi. Yerleşik ulusal azınlıkların dillerinin yeniden canlandırılması, dil toplulukları arasında çeşitliliklerin karşılıklı anlaşılmasının artırılması, yeni sözcüklerin kazandırılması böylelikle literatürün ve dilbilimin geliştirilmesi konularında medyanın önemine dikkat çekildi. Nitelikli personelin yetiştirilmesi yolu ile azınlıkların dilini bilen ve azınlıkların ihtiyacını ve onların medya yayın organlarını yansıtan devlet medya yapılanmasının oluşturulmasının bir gereklilik olduğu ifade edildi. Azınlıkların kültürel ve siyasi konumu hakkında bilgi sahibi olan azınlık üyelerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini yansıtan bir medya anlayışı ile sosyal birliğin güçleneceği analizi yapıldı.

25 Mayıs Cumartesi günü Avrupa Diyalog Forumu için delege seçimleri yapıldı. FUEN Başkanı doğrudan üyesi olmak üzere seçilecek olan 7 delege için 9 aday sözkonusu olduğundan adaylar kendilerini tanıttılar. Ardından oylamaye gidildi. Seçilen 7 üyenin isimleri şöyledir: Sorb çatı kuruluşu idari müdürü Bernhard Ziesch, Macaristan’da yasayan Alman azınlığın üst kuruluşundan Dr. Koloman Brenner, Almanyadaki Dan azınlığın üst kuruluşundan Dieter Paul Küssner, West Frisian Derneği’nden Dr. Jacob Van der Bij, Avrupa’nın Gençlik Toplulukları’ndan Aleksander Studen-Kirchner, Romanya’daki Ulahlar’dan (Aromunen) Nicolae Sdrula, ve Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu seçildiler. Batı Trakya Türk Azınlığı adına Avrupa Diyalog Forumu’na aday olan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu kullanılan 123 oyun 55’ini alarak 7 kişilik Diyalog Forumuna seçildi.

ABTTF öncülüğünde FUEN Kongresi’nde iki önemli başarıya imza atıldı

2007 yılında ABTTF ve BTAYTD FUEN’in asil üyeleri olmalarının ardından geçen yalnızca bir yılda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF öncülüğünde FUEN 53. Kongresi’nde iki önemli başarıya imza atıldı. Bunlardan ilki BTAYTD ve ABTTF tarafından ortaklaşa hazırlanan Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı Yunanistan’da devam eden ihlaller konulu bir taslak kararın FUEN Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi oldu. Avrupa Birliği’nin, Üye Ülkeler tarafından paylaşılan, özgürlük, demokrasi, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine kurulduğunu hatırlatarak Yunanistan Yunanistan’da etnik ve dilsel bir Türk azınlığın varlığını tanımaya, Ulusal Azınlıkların Korunması İçin Çerçeve Sözleşmesi’ne, gecikmeksizin ve koşulsuz olarak, onaylamaya, Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nı, gecikmeksizin ve koşulsuz olarak, imzalayama ve onaylamaya davet edildi. Ayrıca Yunan makamlarının eski Vatandaşlık Yasası’nın 19. Maddesi temelinde Yunan vatandaşlığından mahrum bırakılmaktan kaynaklanan müessif koşulların ilgili tüm kişiler, özellikle etnik Türkler için ivedilikle tahsis edilmesini talep edilerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın toplanma ver dernek kurma özgürlüğü hakkının ivedilikle uygulanması çağrısında bulunuldu. Yine Azınlık’ın eğitim hakkının garanti altına alınması talebinde bulunularak Azınlık’ın ikidilli okul öncesi eğitim kurumlarına kavuşturulması çağrısında bulunuldu.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın FUEN 53. Kongresi’nde elde ettiği ikinci başarı ise FUEN ile Avrupa Parlamentosu’ndaki Geleneksel Azınlıklar Grubu’nun ortak başkanlığınnda Avrupa Halkları Gençliği (YEN) ile Avrupa Parlamentosu’nda oluşturulan Diyalog Forumu için oluşturulan FUEN Diyalog Grubu’na ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun seçilmesidir. FUEN ile YEN’in son yıllarda oluşturduğu stratejik ortaklık sonucunda kısa adı Avrupa Diyalog Forumu olan Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Avrupa Diyalog Forumu’nun oluşturulması ile Avrupa’daki güncel problemler ve uzun dönemli stratejiler Forum’da tartışılacak böylelikle kurumsal bir çerçeveye oturtulacaktır. Böylesi bir örgütlenmede Batı Trakya Azınlığı’nı temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun yer alması oldukça önemli bir başarıdır.

Bir sonraki FUEN Kongresi Brüksel’de

Yoğun geçen kongre çalışmalarının ardından son günde bir sonraki, 54. FUEN Kongresi’nin FUEN’in 60.Kuruluş Yıldönümü olması ve 2009 yılında Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacak olması dolayısıyla Brüksel’de gerçekleştirilmesi kararı alındı. FUEN’in 60.yılında „Avrupa’nın Başkenti“ Brüksel’de FUEN Avrupa azınlıklarını temsil eden ve savunan profesyonel bir örgüt olarak Brüksel’de yerini alacaktır. Temmuz ayında gerçekleştirilecek AP Seçimleri nedeniyle 54.FUEN Kongresi Mart 2009’da gerçekleştirilecektir.

53. FUEN Kongresi’ne Halit Habipoğlu başkanlığında Genel Sekreter Özkan Reşit olmak üzere iki kişilik bir heyetle katılan ABTTF kongreden olumlu izlenimlerle ayrıldı. Kongreyi değerlendiren ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ABTTF’nin 4 yıldan bu yana FUEN kongrelerine katıldığını, ilk başta bir diaspora kuruluşu oldukları için FUEN’e üyeliklerinin olamayacağının söylenmesine karşın yılmadan lobi faaliyetlerine devam ederek sonunda FUEN üyeliğine kabul edildiklerinin altını çizdi. Habipoğlu, “ABTTF, FUEN üyesi olmasının ardından bir yıl sonra iki büyük başarıya imza atmıştır. Batı Trakya Türk Azınlığı olarak 53.Kongre’de Azınlık’ın sorunlarını anlatan bir kararın FUEN Genel Kurulu’nda kabul edilmesini sağladık. Bununla kalmayıp Avrupa Diyalog Forumu’nun FUEN delegasyonu için seçilen 7 üyeden birinin Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan bir kişi olması Azınlık’ın başarısının en açık kanıtıdır Bu başarılara gelecek yıllarda yenilerinin ekleneceğinden şüphe duymuyoruz. ABTTF öncülüğünde BTAYTD ile birlikte Azınlık’ın sorunlarını FUEN çatısı altında daha geniş kitlelere duyuracaktır.“ şeklinde konuştu.

Söz konusu kararın orijinaline buradan ulaşılabiliyor.
GALERİ