ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, 20.Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında Cenevre’de panel düzenledi

17.03.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 20. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında, 13 Mart 2008 tarihinde BM İnsan Hakları Konseyi’nin 7.Oturumu paralelinde ’’İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Paralelinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Sorunları’’ konulu panel düzenledi. Azınlık hakları ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunun gündeme getirildiği panele konuşmacı olarak Batı Trakya’dan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Eski Başkan Yardımcılarından Pervin Hayrullah ve İskeçe’den Avukat Sinan Kavaz katıldı. Oturum başkanlığını ise Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen’in yaptığı panelde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları ve Azınlığa yönelik hak ihlalleri oldukça geniş ve ciddi bir kitleye aktarıldı.

ABTTF adına ABTTF Uluslararası İlişkiler Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz’ın açılış konuşması ile başlayan panelde oturum başkanlığını yapan Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen, Avrupa’da azınlıklar ve azınlık haklarını temel alan konuşmasında azınlıkların ve devletlerin karşılıklı sorumluluklara sahip olduğunu ifade etti. Azınlıkların çoğunluk için zenginlik unsuru olduğunu belirttiği konuşmasının devamında Hansen, devletlerin sınırları içerisinde yaşayan azınlıkların varlığını reddetmenin aksine azınlıkların kültürel haklarının korunup geliştirilmesinin devletlerin asli sorumluluklarından biri olduğunu bildirdi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik insan hakları ihlallerinin BM gündemine ABTTF tarafından taşındığı panelin konuşmacılarından Pervin Hayrullah, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik Türk etnik kimliğini reddetme temelinde politika izleyen Yunanistan’ın Azınlık hakları uygulamalarını ve ihlallerini detaylı bir şekilde dile getirdi. Ardından Sinan Kavaz, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. Madde hükmüyle vatandaşlıktan çıkartılan 60 bin Batı Trakya Türk’üne yönelik hak ihlallerini dile getirdiği konuşmasında Azınlık’ın kurduğu derneklerin isminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatıldığını, yenilerinin ise kurulmasına izin verilmediğini panel dinleyicilerine aktardı.

Hans Heinrich Hansen'in konuşma metnine buradan ulaşılabilir.
Pervin Hayrullah'ın konuşma metnine buradan ulaşılabilir.
Sinan Kavaz'ın konuşma metnine buradan ulaşılabilir.

Batı Trakya sorunu BM gündemine taşındı

Yunanistan’ın BM nezdinde Daimi Temsilciliği’nden Michael Diamessis ve Marios Lyberopoulos’un panele dinleyici olarak katılması Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı sorunların geniş ve ciddi bir kitleye aktarıldığının göstergesidir. Panelistlerin konuşmalarının ardından Michael Diamess’in, cevap hakkını kullanarak, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik izlediği politikayı ve mevcut uygulamalarını dile getirdiği konuşması Azınlık ile Yunan devleti yetkililerini bir araya getirmiş olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.

202 ülkenin ve 2000’in üzerindeki sivil toplum kuruluşunun temsilcilerin katıldığı BM İnsan Hakları Konseyi 7.Oturumu’na paralel ABTTF tarafından düzenlenen panel, amacına ulaşmıştır. Panelde, Azınlık ve çoğunluk arasında diyalog sağlanmış; Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik Yunanistan’ın uyguladığı insan ve azınlık hakları ihlallerinin uluslararası zeminde tartışılmaya başlanmasına böylelikle zemin hazırlanmıştır. ABTTF’nin BM ECOSOC üyesi olmasının ardından gerçekleştirdiği bu ilk önemli etkinlikte elde edilen başarı Batı Trakya Türk Azınlığı için oldukça sevindirici bir gelişmedir. Böylelikle sorunlarımızın çözümü konusunda uluslararası toplumun desteğinin kazanılması yolunda büyük bir adım atılmıştır.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının BM gündemine taşınmasının önemine dikkat çeken Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Üzülerek söylüyorum ki ülkemiz, kendi tezini savunmak için de olsa, sorunlarımızı ancak uluslararası arenada dile getirdiğimizde bizimle diyalog kurma çabası gösteriyor” dedi. Habipoğlu, “Aramızda büyüyen ve bizim oylarımız sayesinde siyasette mevki edinmiş kimselerin Azınlık’ı ilgilendiren konularda Azınlık’ın fikrini almaksızın çıkarılmasına onay verdikleri yasaların varlığına rağmen Azınlık’ın dünyadaki sesi olarak ABTTF’nin büyük bir kararlılık ve azimle çalışmalarına devam edeceğini” ifade etti. ABTTF’nin 20.Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında Cenevre’de düzenlemiş olduğu panel ile Yunanistan ile Azınlık arasında diyalog başlatma umudunun uzaktan da olsa belirdiğine dikkat çekiyor. Habipoğlu, Küreselleşmenin olumlu etkileri ve ABTTF’nin yirmi yılı aşkın bir zamandır yürüttüğü kararlı lobi çalışmaları ile artık “global köy” olarak tanımlanan dünyada ABTTF’nin ise Azınlık’ın dünyadaki sesi olduğunu ifade etti. Habipoğlu, demokratik hak ve özgürlükler mücadelesi veren Azınlık’ın sesi olarak ABTTF’nin artık yalnız olmadığını belirtti. Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN)’in desteği ile haklı bir dava yürüten ABTTF’nin yoluna her gün biraz daha güçlenerek devam ettiğini ifade etti.


GALERİ