ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ (AKPM) OTURUMLARINA KATILIYOR

18.01.2008
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin 2008 yılındaki ilk oturumu 21-24 Ocak tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenecek. ABTTF’nin de Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Engin Soyyılmaz ile iştirak edeceği oturumlarda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut sorunları yine gündeme getirilecek.

ABTTF’nin 2008 yılı içindeki ilk lobi faaliyetleri çerçevesinde Batı Trakya’daki mevcut sorunlar Avrupalı parlamenterlerle görüşülerek çözüm yönünde adım atılabilmesi için çalışmaların arttırılacağı bildirildi. Özellikle geçen yıl 19. madde ile ilgili önergenin kabul edilmesinin ardından kurulan komisyonun çalışmalarına 2008’de başlaması bekleniyor. Bilindiği üzere 2007 Haziran ayındaki oturumlarda Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics tarafından verilen 19. madde ile ilgili önerge AKPM’de büyük bir çoğunlukla kabul edilmiş ve bu konuyu araştırmak için bir komisyon teşkil edilmişti. Komisyon çalışmalarına başlamasının ardından Yunanistan’a giderek araştırmalarda bulunacak ve AKPM’ye 19. madde ile ilgili bir rapor sunacak.

Güncel sorunlar da gündeme taşınacak

Oturum öncesi hazırlıklarına devam eden ABTTF heyeti de Strasbourg’da yürüteceği çalışmaları belirledi. Kimliğin tanınmaması, örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi, müftülükler ve eğitim gibi mevcut sorunların dışında son dönemdeki gelişmelerin de AKPM gündemine getirileceği açıklandı. Oturumlar öncesi Yunanistan’da yaşanan gelişmelere dikkat çekilirken, yeni basın yasası, vakıflar yasa tasarısı ve tek dilli anaokulu eğitiminin zorunlu kılınması gibi sorunlar hakkında AKPM üyesi parlamenterlerin bilgilendirileceği belirtildi.

Oturumlar öncesi bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ABTTF’nin 2008 yılındaki lobi faaliyetlerinin kararlılıkla devam edeceğini belirterek AKPM’nin bu yılki ilk oturumunun önemli olduğunu vurguladı. AKPM’nin bu yıl önemli çalışmalar yapmasının beklendiğini ifade eden Habipoğlu “geçen yıl 19. madde ile ilgili önergenin kabul edilmesinin ardından bu yıl bu konuda gelişme yaşanmasını bekliyoruz ve bu önergenin takipçisi olacağız. Ayrıca son dönemde yaşanan gelişmeleri de Avrupa gündemine taşıyacağız. Basın yasası, yeni vakıflar yasa tasarısı ve anaokulları ile ilgili kanunlar son derece anti-demokratik gelişmeler. Avrupa’nın bunlardan haberdar olması ve Yunanistan’a baskı yapması gerekir. Biz de bu konuda elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu. 1 hafta sürecek olan AKPM oturumlarında 2008 yılı içinde yapılacak çalışmalar görüşülecek. Bu noktada Yunanistan’da yaşanan gelişmelerin de gündeme getirilmesiyle birlikte AKPM’nin dikkatlerinin Yunanistan üzerinde daha da yoğunlaşması bekleniyor. Oturumlar 25 Ocak Cuma günü sona erecek.
GALERİ