ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF AVRUPA TEMEL HAKLAR PLATFORMU TOPLANTILARINDAYDI

21.12.2007
Avrupa Temel Haklar Platformu’nun kuruluşuna yönelik danışma toplantıları 10-11 Aralık tarihlerinde Brüksel’de yapıldı. ABTTF’nin de Avrupa Birliği tarafından davet edildiği danışma toplantılarında Platformun kuruluşu karara bağlanırken, çalışma metodları ve Platforma üyelik koşulları görüşüldü. ABTTF’nin Başkan Halit Habipoğlu ile temsil edildiği toplantılara Avrupa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşları iştirak etti. Brüksel’de iki gün boyunca Avrupa’da ayrımcılık ve ırkçılığa karşı mücadelede sivil toplum kuruluşlarının sunabilecekleri katkılar görüşülürken Platformun bu konuda önemli bir rol oynayacağı konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıların sonunda ise Avrupa Temel Haklar Platformu’nun kurulduğu açıklandı.

Platforma üyelik ve çalışma metotlarının görüşüldüğü toplantılarda farklı görüşler ortaya atılırken bu konular üzerinde çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarında üyelik koşullarının neler olacağı, Platformun sivil toplum kuruluşlarıyla nasıl çalışacağı, ve öncelikli çalışma konularının neler olacağı görüşüldü. Çalışma gruplarının yaptığı toplantılar sonucu insan hakları ve temel hak ve özgürlükler konularında faaliyet gösteren profesyonel sivil toplum örgütlerinin Platforma üye olması ve Platformun Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü’ne bağlı olarak çalışması kararlaştırıldı.

ABTTF’nin Platforma katılımı son derece önemlidir

Toplantılara katılan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu yaptığı değerlendirmede öncelikli olarak Avrupa Birliği’nin ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele konusunda kararlı olduğunu görmekten memnuniyet duyduklarını ifade etti. Avrupa Birliği’nin bu konuda sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliğine gitmesinin olumlu sonuçlar vereceğini ifade eden Habipoğlu “Avrupa’da ayrımcılıktan en çok acı çekmiş azınlıklardan biri olarak biz Batı Trakya Türkleri, bu sorunla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini çok iyi öğrendik. Platforma katılan diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da tecrübelerimizi paylaşarak ortak bir mücadele zemini oluşturabilirsek hem Batı Trakya için hem de Avrupa’da temel hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulanması için çok önemli adımlar atabiliriz” şeklinde konuştu. ABTTF’nin de Platformun kuruluş çalışmalarına katılımını değerlendiren Habipoğlu Federasyonun Avrupa çapında tanınan ve saygı duyulan bir kurum haline geldiğinin altını çizdi. Habipoğlu “Avrupa Birliği bizleri de bu Platforma bizzat davet ederek Federasyonumuzu tanıdığını ve saygın bir kurum olarak kabul ettiğini göstermiştir. Biz de Platform çalışmalarına elimizden gelenin en iyisini yaparak katkı sunacağız ve ayrımcılıkların ortadan kaldırılması için çaba göstereceğiz” dedi. Platformun kurulmasının ardından Ocak ayında çalışmalarına başlayacağı ifade edildi. Buna göre Platforma üye olacak olan sivil toplum kuruluşları değişik ülkelerdeki ayrımcılıkları gündeme getirecek ve ayrımcılıkların önlenmesi hususunda Avrupa Birliği’nin üye ülkeler nezdinde daha çok inisiyatif almasını sağlayacak.
GALERİ