ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Belçika Senatosu’nda

14.12.2007
Brüksel’deki Avrupa Temel Haklar Platformu toplantıları vesilesiyle Belçika’da bulunan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu Belçika Senatosu’na davet edildi. Senatör Gert Lambert’in davetlisi olarak Belçika Senatosu’nu ziyaret eden Habipoğlu Yunanistan ve Bulgaristan’daki Makedon Azınlığın temsilcileriyle birlikte Yunanistan’daki azınlık sorunlarıyla ilgili toplantıda bir araya geldi.

Belçikalı Senatör ve meclisteki Spirit Partisi’nin başkanı olan Gert Lambert’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun yanı sıra Yunanistan’daki Gökkuşağı (Rainbow) Partisi Başkanı Pavlos Voskopoulos, Makedon Kültür Evi Başkanı David Vitkov ve Bulgaristan’daki Makedon Azınlığın temsilcisi Stoiko Ivanov katıldı. Toplantıda genel olarak Yunanistan’daki azınlık sorunları görüşülürken Batı Trakya Türk Azınlığı ve Makedon Azınlığın karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümü konusu masaya yatırıldı.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler Yunanistan’ı azınlık hakları konusunda zorlamalı

Toplantıda Belçikalı senatör Gert Lambert’ten Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Yunanistan’daki azınlık sorunları konusuna daha çok müdahil olabilmeleri için destek talep edildi. Senatör Lambert de Yunanistan’daki azınlıkların sorunlarının farkında olduklarını ve bu sorunları Avrupa gündemine daha çok taşımak için mücadele vereceklerini belirterek bu sebeple Batı Trakya Türk Azınlığı ve Makedon Azınlığı temsilcilerini Belçika Senatosu’na davet ettiklerini açıkladı. Belçika Senatosu’ndaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Senatör Lambert “Yunanistan’da ihlal edilen azınlık hakları aynı zamanda Avrupa Birliği’nin temel değerlerinin de ihlali anlamına gelmektedir. Bu sebeple Avrupalı siyasetçiler olarak Yunanistan’da azınlık haklarının tanınması için elimizden geleni bundan sonraki süreçte yapacağız” şeklinde görüşlerini ifade etti.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın karşı karşıya bulunduğu sorunları Senatör Lambert’e aktararak Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki azınlık hakları ihlalleri konusunda daha çok inisiyatif almasını beklediklerini açıkladı. Gökkuşağı (Rainbow) Partisi Başkanı Pavlos Voskopoulos da Makedon Kültür Evi’nin durumunu örnek göstererek Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını bile dinlemediğini belirterek “bu konuda artık tek çare uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin Yunanistan’daki azınlık sorunlarına müdahil olmasıdır” diyerek görüşlerini belirtti. Daha sonra Senatör Lambert’in ev sahipliğinde Belçika Senatosu’nu gezen ve senato çalışmalarını inceleyen Habipoğlu ve Makedon Azınlık temsilcileri Yunanistan’daki hak ihlalleriyle ilgili bundan sonra uluslararası alanda stratejiler belirleyerek ortak hareket edeceklerini açıkladılar.

GALERİ