ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF FUEN Azınlık Eğitimi Konferansı’na katıldı

05.09.2007
FUEN Azınlık Eğitimi Konferansı 31 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Almanya’nın Flensburg kentinde dü-zenlendi. Avrupa azınlıklarının eğitim konusunda yaşadığı sıkıntıların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı konferansa Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Genel Sekreter Özkan Reşit ve Akademik Araştırmalar Direktörü Barış Hasan ile katıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim sorunlarının gündeme getirildiği konferansta Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Başkanı Cemil Kabza da yer aldı. Özellikle Avrupalı azınlıkların eğitim alanında kaydettiği ilerlemelerin Batı Trakya ile karşılaştırılması açısından önemli olan konferans, genel anlamda Almanya’da ki Danimarkalı Azınlık ve Danimarka’daki Alman Azınlık ile ilgili sorunları kapsamasına rağmen toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı da gündeme geldi.

ABTTF’nin yoğun lobi faaliyetleri sonucunda FUEN nezdinde oldukça ilgi gören Batı Trakya sorununa değinen FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen bu aşamadan sonra bu bölgesel konferansların genişletilerek Güneydoğu Avrupa ve özellikle Balkanlarda ki azınlıklara yönelik olması gerektiğini belirtti.

Balkanlardaki azınlık sorunlarını tartışmalıyız.

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen Batı Avrupa’da ki azınlıkların nispeten olumlu koşullarda yaşadığını ancak Balkanlardaki azınlıkların çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek „bundan sonra FUEN olarak daha çok Balkanlardaki azınlık sorunlarına eğilmeli, ve Balkanlardaki azınlıkların sorunlarını tartışmalıyız“ şeklinde konuştu.

Toplantıda bir konuşma yapan ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit de Yunanistan’da var olan mevcut sorunların giderilmesi ve Türk Azınlığın eğitim standartlarının yükseltilebilmesi için sivil toplum kuruluşlarının devletler nezdinde demokratik baskı mekanizmalarını oluşturabilmesi gerektiğini ifade etti. Konferansın ardından Genel Sekreter Özkan Reşit yaptığı açıklamada „burada bulunmamız ve bu konferansa katılmamız oldukça önemliydi. Avrupalı azınlıkların demokratik haklar konusunda yaşadığı ilerlemeleri bizim Azınlığımızla karşılaştırıp bizim Azınlığımızın sahip olamadığı hakları Avrupa kamuoyuna daha iyi gösterme şansına sahip olduk. Bu sebeple FUEN Başkanı Balkanlarda durumun daha kötü olduğunu, ve Balkanlardaki sorunları tartışmamız gerektiğini söylüyor. Bundan sonra bizler de Avrupa kamuoyuna, bir Avrupa Birliği ülkesinde Azınlık olarak eğitim konusunda ne kadar az haklara sahip olduğumuzu göstermek için çaba harcamalıyız“ dedi. FUEN’in bölgesel konferansları her yıl düzenli olarak bir azınlığın ev sahipliğinde organize ediliyor ve azınlık sorunları tartışılıyor. İleriki konferanslarda Balkanlardaki azınlıkların sorunlarının daha çok gündeme gelmesi bekleniyor.
GALERİ