ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantılarına katıldı

05.07.2007
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantılarına katıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 26-29 Haziran tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg ken-tinde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) toplantılarına katıldı. AKPM toplantılarında ABTTF Yunanistan Çalışmaları ve Ekonomik Araştırmalar Masası Direktörü Mustafa Geveli tarafından temsil edildi. AKPM’nin Bahar Oturumu’nda 19. madde ile ilgili önerge verilmesinin ardından düzenlenen ilk Meclis toplantısında önergenin kabulü için ABTTF tarafından sıkı bir lobi faa-liyeti yürütüldü. Önergeye imza koyan parlamenterlere teşekkür edilirken önergenin kabulü için de bir çok parlamenter ile birebir görüşmeler yapıldı.

19. madde önergesi onaylandı.

Önergenin durumu ile ilgili yapılan görüşmelerin etkili olduğu önergenin onaylanması ile ortaya çıktı. Yapılan görüşmelerin ardından bir çok parlamenter tarafından önergenin desteklenmesi konusunda o-lumlu görüşler dile getirildi. Toplantıların son günü önergenin başını çeken Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics 19. madde ile ilgili önergenin AKPM tarafından onaylandığını açıkladı. Bu gelişmenin ardından Joao Mota Amaral yaptığı açıklamada önergenin çok iyi yolda olduğunu belirterek bürokratik işleme girdiğini söyledi.

Önergenin sahibi Boriss Cilevics zor bir sürecin ardından yapılan lobi çalışmaları ile önergeyi kabul et-tirmeyi başardıklarını belirterek bu önergenin Makedon Azınlık için verilmiş olan önerge ile birlikte yürütüleceğini açıkladı. Süreç, önerge için bir raportörün belirlenmesi ile devam edecek. Seçilecek olan raportörün esnek ve azınlıklarla ilgili konularda deneyimli olması gerektiği önergedede belirtilmiş du-rumda. Seçilecek olan raportör Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uğramış olduğu hak ihlalleri ile ilgili incelemelerde bulunarak bir rapor hazırlayacak ve AKPM’ye sunacak.

Bu önergeyi iyi değerlendirmeliyiz.

Gelişmeler üzerine bir basın açıklaması yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu „önergenin AKPM’de onaylanması çok sevindirici ve önemli bir gelişme. Daha önce Türk parlamenterin sunduğu önergenin ardından bugün Avrupalı parlamenterlerde sorunlarımızın farkına vardı. Bu önerge Yunanistan’a oluştu-rulacak siyasi baskının önünü açar. Bu önergeyi iyi değerlendirmeliyiz. Şimdi seçilecek raportör ile birlikte çalışarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bütün sorunlarının rapora girmesini sağlamalıyız“ dedi. Önergenin raportörü olarakta önergeyi veren ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına çok olumlu yaklaşan Boriss Cilevics seçildi. Raportörün sekreterligine de Catherine Maffucci-Hugel atandı.
GALERİ