ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

19. Madde sorunu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) gündemine girdi

16.06.2007
Witten, 04.05.2007

ABTTF Basın Bildirisi

19. Madde sorunu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) gündemine girdi.

16-20 Nisan 2007 tarihlerinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin 2007 Bahar Genel Kurul oturumunda verilen azınlıklar ile ilgili önergede 19. madde mağduru Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarıda gündeme taşındı. Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics tarafından verilen önergenin 8. maddesinde Yunan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19. maddesine atıfta bulunularak yaşanan ırkçı uygulamaların sonuçları dile getirildi. AKPM’de 19. maddenin gündeme gelmesinin ardından bir basın açıklamasında bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Genel Başkanı Halit Habipoğlu ırkçı 19. maddenin yarattığı mağduriyetlerin ve yaşanan haksızlıkların artık Avrupalı siyasetçilerin de gün-demine girmeye başladığını söyledi.

ABTTF lobi faaliyetlerinin sonuçlarını almaya başlamıştır.

ABTTF’nin geçmişte yürüttüğü ve halen yürütmekte olduğu kararlı lobi faaliyetlerinin sonuçlarını almaya başladıklarını ifade eden Habipoğlu, geçmiş dönemde Sayın Cilevics ile yaptıkları görüşmede kendisinden aldıkları sözün yerine getirilerek 19. madde konusunun AKPM gündemine taşındığını söyledi. Bunun yanı sıra Avrupa Konseyi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ve 19. madde mağdurları için başlattıkları imza kampanyası, AKPM’ye kartpostal ile e-mail yağmuru gibi kampanyaların etkili olduğunu ve büyük önem taşıdığını söyleyen Halit Habipoğlu bu ziyaretlerin ve kampanyaların olumlu etkisini bugün görmenin ABTTF ve 19. madde mağduru soydaşlarımız için son derece sevindirici olduğunu belirtti.

AKPM’ye Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics tarafından 19 Nisan’da verilen önerge 9 maddeden oluşuyor ve Avrupa ülkelerinde yaşayan azınlıkların karşılaştığı sorunlara dikkat çekiliyor. Önergenin en dikkat çekici maddesi ise 8. madde. 8. maddede Avrupa’da bazı azınlıkların kimliklerinin devletler tarafından tanınmamasının hala bir sorun olarak devam ettiği belirtilerek, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uğradığı haksızlıklar örnek gösteriliyor ve 19. madde sebebiyle Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan soydaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar açık bir şekilde ifade ediliyor. Önerge Hazi-ran ayında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) görüşülecek ve karara bağlanacak.


Halit Habipoğlu açıklamasının devamında AKPM gündemine giren 19. madde sorununun bundan sonra-da Avrupa gündemine gelmeye devam edeceğine inandıklarını, 19. madde sorununun AKPM’de önerge olarak sunulmasının bu aşamada önemli bir başlangıç olduğunu belirtti. Letonyalı parlamenter Boriss Ci-levics’e duyarlılığından dolayı teşekkürlerini ileten Habipoğlu, ayrıca önergeye imza koyan Macar, Alman, Hollandalı, Sırp, Litvanyalı, Rumen, Azeri, Finlandiyalı, Çek, İrlandalı, Letonyalı ve Ukraynalı 20 parla-menterin de Yunanistan’daki ırkçı 19. madde uygulamalarına karşı gösterdikleri hassasiyetin son derece önemli olduğunu söyledi. ABTTF’nin yürüttüğü lobi faaliyetlerinin önemine değinen Habipoğlu, „AKPM’ye verilen bu önerge Federasyonumuzun yürütmüş olduğu kararlı ve disiplinli lobi faaliyetlerinin başarısıdır“ şeklinde konuştu. Bundan güç alarak lobi faaliyetlerini arttırarak sürdüreceklerini ifade eden Habipoğlu „lobiciliğin öneminin ve etkisinin bu önerge ile bir kez daha kanıtlandığını“ söyledi.

12 farklı Avrupa ülkesinden 20 parlamenterin önergeye imza koymasının 19. maddenin Avrupa kamuoy-unun gündemine taşınmasını sağlayacağını ifade eden Habipoğlu „Yunanistan artık 19. maddenin yarattığı olumsuzlukları daha fazla gündemden kaçıramaz ve bu utanç verici politikanın mağdurlarının haklarını iade etmekten kaçamaz“ dedi. AKPM’ye sunulan önergenin 8. maddesinde „bazı ülkelerdeki azınlıkların tanınmasının hala önemli bir sorun olduğunun, bazı ülkelerin etnik kökenleri yüzünden vatandaşları arasında ayırım yapmaya devam ettiğinin, özellikle Yunanistan Vatandaşlık Yasası’nın eski 19. maddesi ile etnik olarak Yunan olmayan ve Yunanistan dışında ikamet etmekte olduğu için vatandaşlığını kaybeden kişileri ilgilendirdiğinin, Yunanistan Vatandaşlık Yasası’nın bu maddesinin değiştirildiğinin, an-cak bu kanun çerçevesinde vatandaşlığını kaybeden 45.000 kişiye vatandaşlık verilmesi sorununun hala çözümlenmediğinin ve ayrıca benzer şekilde iç savaş sırasında Yunanistan’dan ayrılmak zorunda kalan kişilere tekrar vatandaşlık verilmesinin ve bu kişilerin kalan mallarını geri alabilmelerinin de kanunen etnik köken şartına bağlandığının“ açıkça ifade edildiğini belirten Habipoğlu, önergedeki bu ifadelerin Avrupa kamuoyu nezdinde Yunanistan’ı çok zor durumda bıraktığını söyleyerek, bu sonuçla Yunanistan’ın üze-rindeki baskıların artacağını söyledi.

Yunanistan 19. madde mağdurlarının haklarını artık iade etmek zorundadır.

Habipoğlu „AKPM’ye verilen önerge şunu göstermektedir ki, artık Avrupa kamuoyu da 19. madde konu-sunda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın maruz kaldığı haksızlıkların farkına varmıştır ve konu Avrupalı parlamenterlerinde gündemine girmiştir. Dolayısıyla Yunanistan 19. madde mağdurlarının yaşadığı sıkıntıları artık daha fazla göz ardı edemez. Vatandaşlıktan çıkarılan Batı Trakyalı Türklerin vatandaşlık hakları iade edilmeli ve geçmişte 19.madde sebebiyle yaşanan sıkıntılar devlet tarafından tazmin edilmeli-dir“ diyerek açıklamasını sonlandırdı.
GALERİ