ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF ECOSOC toplantılarına katılıyor

16.06.2007
Witten, 25.05.2007
ABTTF Basın Bildirisi

ABTTF ECOSOC toplantılarına katılıyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Temmuz 2006 tarihinde üye olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) bünyesindeki ilk toplantısına 11-18 Haziran tarihlerinde katılacak. ECOSOC İnsan Hakları Konseyi’nin 5. Oturumu 11-18 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek. Dünyadaki insan hakları ihlallerinin görüşüleceği oturumda ağırlıklı olarak ırkçılık ve dünyadaki farklı kimliklere karşı olan yaklaşımlar ele alınacak.

ECOSOC üyeliği ile birlikte Birleşmiş Milletler’e üye olan ABTTF ilk kez Cenevre’deki ECOSOC İnsan Hakları Konseyi’nin toplantılarına iştirak edecek. ABTTF tarafından alınan karara göre Bilimsel Araştırmalar Masası Direktörü Barış Hasan oturumda ABTTF’yi temsil edecek.

Batı Trakya’daki insan hakları ihlalleri gündeme getirilecek.

ABTTF, ECOSOC İnsan Hakları Konseyi oturumunda Batı Trakya’daki insan hakları ihlallerini konu alan birde sunum yapmayı planlıyor. Oturuma katılan delegelerin toplantılarda temsil ettikleri her türlü siyasi, sosyal ve etnik grubun sorunlarına ilişkin sunum yapma hakkı bulunuyor.

Bu kapsamda toplantılarda, Batı Trakya’da Türklere karşı geçmişten bugüne yapılan ayrımcılıkları gündeme taşımayı hedefleyen ABTTF özellikle 19. madde sorunu üzerinde duracak. ABTTF’nin oturumda delegelere yapacağı sunumun içeriğini ağırlıklı olarak Yunanistan’da ırkçı 19. madde yüzünden Yunan vatandaşlığından çıkarılan Batı Trakyalı Türklerin yaşadığı sorunlar oluşturacak. 19.maddeye dayanarak sırf Türk oldukları için vatandaşlıktan çıkarılan yaklaşık 60,000 Türk’ün hala vatandaşlıklarının geri iade edilmediği ve yaşadıkları sıkıntıların halen tazmin edilmediği Dünyanın dört bir yanından gelecek olan delegelere anlatılacak.

Bunun yanı sıra, Batı Trakya Türklerinin elinden alınan dini özgürlüklerinin, ekonomik alanda ayrımcılıktan kaynaklanan sıkıntıların, kamu kuruluşlarında görev almalarının engellenmesinin ve Türk kimliklerini ifade etmelerinin önündeki yasaklarında ECOSOC İnsan Hakları Konseyi toplantılarında ABTTF tarafından gündeme getirilmesi planlanıyor.

Sorunlarımızı Dünya’ya anlatmaya devem edeceğiz.

Cenevre toplantıları ile ilgili bir basın açıklamasında bulunan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, ABTTF’nin ECOSOC’a üye olmasının ardından katılacakları bu ilk toplantıda her zaman yaptıkları gibi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dünyaya anlatmaya devam edeceklerini belirterek, “Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyi Oturumu’na Dünya’da ki 200 ülkeden bir çok delege katılacak. Burada Azınlığımızın sorunlarının Dünya kamuoyuna anlatılması için çok iyi bir fırsat yakalıyoruz. Bu toplantılara en iyi şekilde hazırlanıyoruz, ve orada bütün Dünya’ya Azınlığımızın özellikle 19. madde sebebiyle maruz kaldığı insan hakları ihlallerini anlatacağız. Bundan sonra da Birleşmiş Milletler’in sadece Cenevre değil, Viyana ve New York’ta ki toplantılarına da katılmak istiyoruz. Bu amaçla oluşturduğumuz ECOSOC Çalışma Grubu’muz var gücüyle çalışmaya devam ediyor ve devam edecek” diyerek açıklamasını bitirdi.








GALERİ