ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Alman Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret

12.06.2007
Alman Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret

Alman Dışısleri Bakanlığı’na resmi bir ziyarette bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın İslam Dünyası’ndaki Diyalog’dan Sorumlu Büyükelçisi Hans Günter Hermann Gnodtke ve Güney Avrupa Ülkeleri Sorumlusu Christiyan Schlaga ile Batı Trakya’daki Türk azınlık üzerine konuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın İslam Dünyası’ndaki Diyalog’dan Sorumlu Büyükelçisi Hans Günter Hermann Gnodtke’nin daveti üzerine, Gnodtke’yi ofisinde ziyaret eden Halit Habipoğlu, Gnodtke’ye Türk Azınlığının Yunanistan’da yaşamakta olduğu din özgürlüğü sorunlarını aktardı. Gerçekleşen görüşmede, Yunanistan’daki müftülük kurumu, müftü seçimi, geçtiğimiz yıl vefat eden İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın hayatı boyunca yaşadığı sorunlar ve bu kapsamda Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) kaybettiği davalara değinildi.

İki ülke arasında yapılan uluslararası anlaşmalara rağmen, Batı Trakya Türk Azınlığın hala dini inançlarını gerektiği gibi yaşayamadığının altını çizen Halit Habipoğlu, „Mehmet Emin Aga’nın ölümü ardından boş kalan makama, halkın isteğiyle yeni Müftü olarak Ahmet Mete getirildi. Fakat konu hala Yunan makamları tarafından, bölgede yaşayan Türk azınlığın kendi müfüsünü seçme özgürlüğü olduğu şeklinde karara bağlanmadı. Bu da demek oluyor ki, Mehmet Emin Aga gibi, Ahmet Mete’de çok rahat hedef gösterilebilir ve Yunan makamları tarafından tanınmadığı belirtilebilir“ diye konuştu.

Habipoğlu’nun konuşmalarını büyük ilgiyle dinleyen Büyükelçi’ye, ABTTF’nin bu alana yönelik hazırladığı çalışmalar da sunuldu. Konuya dair gelişimlerle
ilgili bilgilendirilmekten mutluluk duyacağını belirten Gnodtke, bu sorunların Dışişleri Bakanlığı’nın Güney Avrupa Ülkeleri Sorumlusu Christiyan Schlaga ile görüşülmesinin daha doğru olacağını belirterek, aynı gün içerisinde, Halit Habipoğlu’na Schlaga ile bir görüşme ayarladı.

Daha sonra Christian Schlaga ve asistanıyla uzun bir görüşme yapan Halit Habipoğlu, Schlanga’yı da hem ABTTF’nin çalışmaları hem de azınlığın güncel sorunları konusunda bilgilendirerek, ABTTF’nin Batı Trakya’da yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı bilimsel çalışmaları sundu.

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’da yaşanan bu olaylardan büyük şaşkınlık duyduğunu belirten Christian Schlanga, hem ABTTF’yi başarılı çalışmaları nedeniyle tebrik etti hem de Federasyon’la iletişim içerisinde kalınmasının kendileri adına çok yararlı olacağını belirtti.
GALERİ