ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AİHM Türkiye vatandaşı 14 Batı Trakya Türkünün açtığı davada Yunanistan’ı mahkum etti

04.07.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Yunanistan’ın ilgili AİHM kararını uygulayıp uygulamadığını takip edeceğiz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), 3 Temmuz 2012 tarihinde Ankara’da yaşayan 14 Türk vatandaşı Batı Trakya Türkü’nün Yunanistan aleyhine açtığı davada Yunanistan’ı mahkum etti. Rodop bölgesinde Nurçalı köyünün eteklerinde bulunan arazilerin sahiplerinin açtığı davada, Buyan ve Diğerleri v. Yunanistan(No. 28644/08), AİHM Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolünün 1. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. AİHM, Yunanistan’ın başvuru sahipleri Hulusi Zaim Buyan, Ertuğrul Gazi Buyan, Zeynep Nergis Buyan, Gül Kız Buyan, Süheyla Akbulak, Nevin Seval, Fatma Şehbal Öktem’e 4800’er avro tutarında maddi tazminat, Sabiha Aral’a ise 4000 avro tutarında manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Yunanistan 14 başvuru sahibinden 8’ine yaklaşık 37 bin avro tazminat ödeyecek

Başvuru sahipleri kamulaştırma bedeli olarak ödenen tutarın arazilerin gerçek değerini yansıtmadığı şikayeti ile başvurdukları AİHM’de tazmin bedelinin Yunanistan Bankası’nın yanlış bir işlemi nedeni ile zamanında ödenmediğini, bu nedenle başvuru sahiplerinin verilen veraset ilamını almak için Yunan mahkemelerine başvurmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. AİHS’nin mülkün korunması ile ilgili 1. Protokolü’nün 1. Maddesi’nin ihlal edildiği gerekçesi ile açılan davada AİHM, adil yargılanma hakkının da ihlal edildiği kanaatine vararak Yunanistan’ı mahkum etti. Böylelikle Yunanistan karar gereği, başvuruda bulunan 14 kişiden 8’ine, yaklaşık 37 bin avro tazminat ödeyecek.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye kişilere ait arazilerin bedelinin altında kamulaştırılması, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mülkiyet hakkı alanında yaşanan en önemli sorunların başında geliyor. Kamulaştırma bedellerinin zamanında veya hiç ödenmediği pekçok durumunda yaşandığı Batı Trakya’da Buyan ve Diğerleri davasının emsal teşkil etmesini isteriz. Buyan ve Diğerleri davasında AİHM’nin verdiği karar oldukça önemli... Ancak Yunanistan’da dernek kurma özgürlüğü sorununda görüldüğü üzere AİHM kararlarının uygulanması alanında problemler yaşanıyor. Mülkiyet hakkı ile ilgili AİHM kararının yerine getirilmesi konusunu ABTTF olarak takip edeceğiz.” açıklamasında bulundu.