ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dışişleri Bakanı Yerapetritis: “(Batı) Trakya’daki Müslüman azınlık özel korumaya ve tüm haklara sahip”

08.03.2024

ABTTF Başkanı: “Antlaşmalarla garanti alınmış olan eğitim ve dini özerkliğimizi çeşitli yasa ve uygulamalarla gasp eden ülkemiz, Batı Trakya’daki özerk statüdeki ilkokullarımızı kapatıyor, iki dilli Türk anaokulu talebimizi görmezden geliyor. Ülkemizden toplumumuzla ilgili gerçeklerle bağdaşmayan ve Avrupa ve uluslararası kamuoyunu yanıltmaya yönelik algı söylemini ivedilikle terk ederek, sorunlarımızı çözümü için bizlerle doğrudan ve iyi niyete dayalı diyalog kurmasını istiyoruz.”

Ülkemiz Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 55. Olağan Oturumu’nda yaptığı konuşmada Batı Trakya Türk toplumuna özel atıfta bulundu.

Konuşmasında Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki (Batı) Trakya bölgesindeki Müslüman azınlığa her zaman özel önem verdiklerini belirten Yerapetritis, üyelerinin hem Azınlık olarak özel korumadan hem de Yunanistan ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşları olarak tüm haklardan faydalandıklarını, Azınlık’ın son 100 yılda nüfus bazında kaydettiği gelişimin bunun en büyük kanıtı olduğunu iddia etti. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Batı Trakya Türk toplumunun yıllardır maruz kaldığı ayrımcılık ve hak ihlallerini görmezden gelerek bizlerin ülkemizde tüm haklardan faydalandığımızı iddia eden sözleri hiçbir şekilde gerçeklerle bağdaşmıyor. Sözleriyle uluslararası kamuoyunu yanıltan Bakanımıza soruyorum: O halde ülkemiz üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Ulusal Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme ve Bölgesel ve Azınlık Dilleri Avrupa Şartı’nı niye hala onaylamış değil? Türk kimliğimizi inkar eden ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin derneklerimizle ilgili aleyhindeki üç kararı 16 yıldır ısrarla uygulamayarak hukukun üstünlüğü ilkesini sistematik olarak ihlal ediyor. Demokrasi ve AB değerleriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu durum, Avrupa Parlamentosu’nun yakın zaman önce aldığı karar ile de bir kez daha teyit edildi. Antlaşmalarla garanti alınmış olan eğitim ve dini özerkliğimizi çeşitli yasa ve uygulamalarla gasp eden ülkemiz, Batı Trakya’daki özerk statüdeki ilkokullarımızı kapatıyor, iki dilli Türk anaokulu talebimizi görmezden geliyor. 2003 yılında 226 ilkokulumuz varken 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında bu sayı 90’a düşmüş durumda. Nüfusun çoğunluğunu oluşturduğumuz Rodop ilinde 25, İskeçe ilinde 32 devlet ortaokulu ve lisesine karşılık sadece birer tane Türk azınlık ortaokulu ve lisesi var. Yine Rodop ve İskeçe illerindeki 141’er anaokuluna karşılık tek bir Türk anaokulu yok. Ülkemizden toplumumuzla ilgili gerçeklerle bağdaşmayan ve Avrupa ve uluslararası kamuoyunu yanıltmaya yönelik algı söylemini ivedilikle terk ederek, sorunlarımızı çözümü için bizlerle doğrudan ve iyi niyete dayalı diyalog kurmasını istiyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ