ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Andrulakis: “Biz ve çocuklarımız, insan haklarına evrensel saygının gösterildiği bir Avrupa ülkesinde yaşamayı hak ediyoruz”

09.04.2024

ABTTF Başkanı: “Ülkemizde varlığı inkar edilen toplumumuza mensup çocuklarımız en temel insan haklarından biri olan ana dilleri Türkçe’yi öğrenme hakkından mahrum bırakılıyor. Andrulakis’in toplumumuza mensup çocuklarımızın eğitim alanında uğradığı haksızlıkları da görmesini ve bunların sona erdirilmesine yönelik adımları atması için hükümeti teşvik etmesini istiyoruz.”

Muhalefet partisi PASOK-KINAL Başkanı Nikos Andrulakis, Yargıtay’ın (Arios Pagos) telekulak skandalı ile ilgili kararının ardından yaptığı açıklamada, yasa dışı telefon dinleme ve izleme konusunda gerçeğin ortaya çıkmasının yolunun açıldığına inandığını ifade etti. 

Söz konusu davayla Başbakan Kiryakos Miçotakis ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümeti için Pandora’nın kutusunu açtığını düşündüğünü ve tüm gücüyle mücadeleyi sürdüreceğini belirten Andrulakis, “Biz ve çocuklarımız, insan haklarına evrensel saygının gösterildiği, parastatalizm ve yolsuzluğa karşı sert engellerin olduğu Avrupa normlarında yaşamayı hak ediyoruz.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Casus yazılım programı ile yasa dışı olarak dinlenen ve bu skandalı mahkemeye taşıyan Nikos Andrulakis’in ülkemizde Avrupa normlarında yaşamayı hak ettiğimize dair sözlerine tümüyle katılıyoruz.  Andrulakis’ın bilhassa çocuklarımızın bunu hak ettiğinin altını çizmesi kayda değer. Zira ülkemizde varlığı inkar edilen toplumumuza mensup çocuklarımız en temel insan haklarından biri olan ana dilleri Türkçe’yi öğrenme hakkından mahrum bırakılıyor. Nüfusun çoğunluğunu oluşturduğumuz Rodop ilinde ve nüfusun yaklaşık yarısını oluşturduğumuz İskeçe ilinde tek bir Türk anaokulu bulunmazken bu iki ilin her birindeki devlet anaokulu sayısı 141. Antlaşmalarla teminat altına alınan eğitim özerkliğimize aykırı bir şekilde Batı Trakya’da özerk statüdeki ilkokullarımız kapatılıyor. 2003 yılında 226 ilkokulumuz varken bugün bu sayı 90’a düşmüş durumda. Orta öğretime gelince, Rodop ilinde 25, İskeçe ilinde 32 devlet ortaokulu ve lisesine karşılık bu iki her birindeki Türk azınlık ortaokulu ve lisesi sayısı ise sadece 1. Andrulakis’in toplumumuza mensup çocuklarımızın eğitim alanında uğradığı bu haksızlıkları da görmesini ve bunların sona erdirilmesine yönelik adımları atması için hükümeti teşvik etmesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com

GALERİ