ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’da yeni eğitim ve öğretim yılında 9 Türk ilkokulu daha kapatılıyor!

20.07.2023

ABTTF Başkanı: “Daha öncekiler gibi Eğitim Bakanlığı’nın bu son kapatma kararı da Lozan Antlaşması’na tümüyle aykırıdır! Ülkemizi eğitim özerkliğimizin açık ihlali olan tümüyle bizlere ait ilkokullarımızın kapatılması uygulamasına derhal son vermeye, okullarımızla ilgili alacağı kararlarda öncesinde bizlerle doğrudan diyalog kurmaya çağırıyoruz.”

2023-2024 eğitim ve öğretim yılında öğrenci sayısının yetersizliği gerekçesiyle Batı Trakya Türk toplumuna ait 9 ilkokulu daha kapatılacak. 

Ülkemiz Yunanistan Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığı’nın aldığı karara göre Rodop ilinde yedi, İskeçe ilinde iki köydeki Türk ilkokulları kapatılıyor. İlgili karar uyarınca Rodop ilinde Yahyabeyli, Değirmendere, Hacımustafaköy, Gerdeme, Ortakışla, Sasallı ve Baraklı; İskeçe ilinde de Salıncak ve Mizanlı’daki Türk ilkokulları kapatılacak. 

Ülkemiz Yunanistan’da ekonomik tasarruf önlemleri kapsamında ülke çapında öğrenci sayısı dokuzdan az olan ilkokulların kapatılması kararı çerçevesinde 2011 yılından bugüne Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk statüdeki ilkokulların sayısında çok hızlı bir düşüş yaşandı. 2021 yılında 12, 2022 yılında 4 ve 2023 yılında da 9 Türk ilkokulu kapatıldı. 1995 yılında Batı Trakya’daki Türk ilkokulu sayısı 231 iken bu son karar ile son 28 yıl içerisinde Türk ilkokullarının sayısı 90’a düştü.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz, Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak özerk statüdeki ilkokullarımızı kapatmaya devam ediyor. Daha öncekiler gibi Eğitim Bakanlığı’nın bu son kapatma kararı da Lozan Antlaşması’na tümüyle aykırıdır! Her fırsatta anavatanımızı Lozan Antlaşması’nın hükümlerine uymaya ve anavatanımızdaki Rum Ortodoks azınlığın eğitim hakkına saygı duymaya çağıran ülkemiz, söz konusu Batı Trakya Türk toplumu olunca Lozan’ı ihlal etmekte hiçbir beis görmüyor! Ülkemiz, kendi okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmamıza karşın yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim özerkliğimize sürekli müdahalede bulunmuştur. Burada amaç aşikardır: Ülkemiz, özerk statüdeki okullarımızı tümünü zaman içerisinde kapatarak eğitim özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmayı istemektedir. Öte yandan aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi doğrultusunda Gökçeada’da anavatanımızın desteğiyle 2013’te yalnızca 5 çocukla açılan anaokulu ve ilkokulda imkan tanınması sayesinde bugün 60 çocuk okurken tam aksine son yıllarda Batı Trakya’da komşu veya birbirine yakın mesafede yer alan köylerdeki ilkokullarımız birer birer kapatılıyor. Son on yılda ilkokullarımızın sayısı 226’dan 90’a düştü. Ülkemizi eğitim özerkliğimizin açık ihlali olan tümüyle bizlere ait ilkokullarımızın kapatılması uygulamasına derhal son vermeye, okullarımızla ilgili alacağı kararlarda öncesinde bizlerle doğrudan diyalog kurmaya çağırıyoruz.” dedi. 

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com

GALERİ