ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun 6. yıllık toplantısına katıldı

10.04.2024

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) 9-10 Nisan 2024 tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen Eğitim Çalışma Grubu 6. Yıllık Toplantısı’na katıldı. Finlandiya’daki İsveç azınlığının ev sahipliğinde düzenlen “İlkokul - azınlık eğitiminde ilköğretim düzeyi” temalı toplantıya ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti. 

Toplantıda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunları ve bu sorunlarla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde gerçekleştirdiği çalışmaları FUEN üyesi Avrupa’daki diğer azınlıkların temsilcilerine aktardı. 

FUEN Başkan Yardımcısı Gösta Toft ve FUEN Başkan Yardımcısı ve FUEN Eğitim Çalışma Grubu Sözcüsü Daniel Alfreider’in de katıldığı toplantının ilk oturumunda, Svenska Folskolans Vanner Profesyonel Eğitim Sektörü Sorumlusu Niklas Wahlström ve Finlandiya Eğitim Ajansı Eski Müdürü ve Eğitim Danışmanı Gun Oker-Blom, Finlandiya’daki İsveç azınlığının eğitim alanındaki güncel sorunları ve İsveç’teki iki dilli eğitime dair güncel durumu aktardı. 

Toplantının ikinci oturumunda katılımcı FUEN üyesi azınlıkların temsilcileri, mensubu oldukları azınlıkların ilköğretim düzeyi odaklı olmak üzere eğitimdeki sorunları hakkında sunumlar gerçekleştirdi. 

Bu oturumda yaptığı sunumda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla teminat altına alınmış olan eğitim özerkliğinin tarihsel gelişimini ve özerk statüdeki ilkokulları ile ilgili sorunları aktardı. 1923 ve 1967 yılları arasında Batı Trakya Türk toplumuna ait okulların Yunan devleti tarafından “Türk okulları” olarak tanındığını ancak bunun daha sonra Albaylar Cuntası tarafından değiştirildiğini not eden ABTTF, 1974 yılında Yunanistan’da yeniden demokrasinin dönülmesine rağmen Türk toplumunun eğitim özerkliğinin çeşitli yasa ve uygulamalarla yıpratıldığını kaydetti. 

ABTTF, Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumunun kimliğini ve varlığını inkar ettiğini belirterek, Türk toplumunun eğitime eşit erişimde tüm düzeylerde ayrımcılıkla karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti. İlkokul düzeyinde müfredatın Türk toplumuna mensup öğretmenlerin onay ve katkısı olmadan hazırlandığını, Türkçe derslerin son yıllarda giderek azaldığını ve özerk statüdeki Türk ilkokullarının sistematik bir şekilde kapatıldığını kaydeden ABTTF, Türk toplumunun 2003 yılında 226 ilkokula sahipken Yunan makamlarınca eğitim özerkliğine aykırı bir şekilde yapılan kapatmalar nedeniyle bu sayının 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında 90’a düştüğünü ifade etti. 

Avrupa Parlamentosu (AP) nezdinde yazılı soru önergeleri ve dilekçeler ile Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunlarının gündeme getirildiğini belirten ABTTF, Yunanistan’a Türk toplumunun eğitim özerkliğini iade etmesi ve Batı Trakya’da Türk ilkokullarının kapatılmasına son verilmesi çağrısında bulundu. 

Etkinliğin ikinci gününde katılımcılar, Finlandiya’daki İsveç azınlığına ait Mattlidens Lågstadium ilkokulunu ziyaret etti. 

Toplantının son oturumunda OECD Beceri Analizi Ekibi Başkanı ve Londra Üniversitesi Koleji Sosyal Araştırma Enstitüsü Fahri Profesörü Francesca Borgonovi, 2024 yılında İsveç dilinde eğitimin geleceği ve ne şekilde geliştirebileceğine dair bir sunum gerçekleştirdi.  

GALERİ