ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk dernekleri ilgili AİHM kararlarının uygulanmaması sorunu panelde ele alındı

26.02.2021

Çevrim içi gerçekleştirilen panelde “Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu”nda yer alan İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmaması konusu tartışıldı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Yunan Helsinki Gözlem Evi (GHM) ile ortaklaşa 25 Şubat 2021 tarihinde “Yunanistan’da AİHM Kararlarının Uygulanması Sorunu: Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu” başlıklı panel düzenledi. 

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrim içi etkinlik ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve BTAYTD Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı’nın selamlama konuşmaları ile başladı.  

Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin yaptığı açış konuşmasında bugünkü etkinliğin AİHM kararlarının uygulanmasını bekleyen Batı Trakya Türk dernekleri hakkında daha açık ve yapıcı bir diyalog için bir başlangıç oluşturmasını ümit ettiğini kaydetti. Emin, bu derneklerin Yunanistan karşıtı propaganda araçları olmadıklarını belirterek, bu derneklerin üyelerinin hedef haline getirilmesinin ve her fırsatta Yunan toplumuna tehdit oluşturan bireyler olarak gösterilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti.

Panel oturumunda ilk sözü alan Avukat Ahmet Kara, 2011’den bu yana Bekir Usta dava grubunun avukatlığını yürüttüğünü belirterek, AİHM’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) örgütlenme özgürlüğü ile ilgili 11. maddesini ihlal etmesi nedeniyle Yunanistan’ı mahkum ettiğini ancak Yunanistan’ın bu kararları ısrarla uygulamamak için çaba gösterdiğini söyledi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin söz konusu davaları yakından incelediğini ve aldığı ara kararlarla AİHM kararlarını uygulaması için Yunanistan’a çağrıda bulunduğunu not eden Kara, İskeçe Türk Birliği ile ilgili 16 Ekim 2020 tarihli duruşmanın ardından Yargıtay’ın kararının beklendiğini, diğer iki dernek için de Yargıtay’ın duruşma tarihi olarak 18 Mart 2022 tarihini verdiğini aktardı. 

GHM Sözcüsü ve Avrupa Uygulama Ağı (EIN) Yönetim Kurulu Üyesi Panayote Dimitras yaptığı sunumda, GHM’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Yunan hükümetine Bekir Usta grubu davalarındaki Batı Trakya Türk dernekleri ile AİHM kararlarını 13 yıldır, Makedon Medeniyet Evi ile ilgili AİHM kararını da 23 yıldır uygulamamasına atıfta bulunmasını istediğini aktardı. Dimitras ayrıca, GHM’nin tekrar tekrar Bakanlar Komitesi’nden Yunanistan’a bu gruptaki davalarla ilgili AİHM kararları doğrultusunda derneklerin kaydedilmesi ile ilgili prosedürün değiştirilmesi için gerekli yasal tedbirleri alması yönünde çağrıda bulunmasını talep ettiğini söyledi. Dimitras, prosedürün değiştirilmesi durumunda tüm Türk ve Makedon azınlık derneklerinin 2021 yılı sonunda kayıt ve/veya yeniden kaydedilebileceğini belirten Dimitras, bunun gerçekleşmesinin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Yunanistan’dan beklediği somut adım olacağını ifade etti.

Panel oturumunda son olarak İnsan Hakları Uzmanı, Eski Milletvekili ve Yunanistan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanlığı Eski İnsan Hakları Genel Sekreteri Maria Yannakaki konuştu. Yannakaki, AİHS’nin 46. maddesine göre taraf devletlerin AİHM kararlarına uymak zorunda olduğunu belirterek, 2017’deki Medeni Usul Hukuku ile ilgili yasa değişikliğinin ilk tasarısını yazanlardan biri olduğunu ancak meclise sunulan ilk tasarıdan çok daha farklı bir yasal düzenlemeye gidildiğini ve bunun hayal kırıklığı olduğunu söyledi.  Yunan hükümetlerinin ne yazık ki bir sorunu çözme odaklı değil ancak zaman kazanma odaklı çalıştıklarını belirten Yannakaki, AİHM kararlarının uygulanmasında üç farklı odak noktası bulunduğunu, bunların yasal süreç, uygulama süreci ve yargı süreci olarak ayrıldığını ifade etti. Yannakaki, Yunanistan’da AİHS’ye aykırı yasalar değil içtihat yani yerel mahkemelerin kararlarının olduğunu vurgulayarak, asıl meselenin yargı yetkisine sahip kişilerin AİHM kararlarını uygulamak için istekli olup olmadığı ile alakalı olduğunu söyledi.

Panel oturumunun ardından etkinlik soru-cevap bölümü ve moderatör Ozan Ahmetoğlu’nun kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Zoom’da gerçekleştirilen etkinliğin kaydını ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook hesabından izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=ZsWelJ3hhgE&t=290s 
https://www.youtube.com/watch?v=4hjzdG0ihdM&t=2170s
https://www.facebook.com/ABTTF-Avrupa-Bat%C4%B1-Trakya-T%C3%BCrk-Federasyonu-939989616164959
 

GALERİ