ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Ülkemizdeki Gerçekler” programında Yunanistan’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını uygulamaması ele alındı 

25.03.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) “Ülkemizdeki Gerçekler” başlıklı çevrim içi program serisinin yedinci bölümü 24 Mart 2022 tarihinde yayınlandı. 

Yedinci programın konuğu, Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu Avukatı Ahmet Kara oldu. 

Kara, programın moderatörü ABTTF Atina Ofisi’nden Nihan Ayan’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından 14 yıldır uygulanmaması hakkında yönelttiği soruları cevapladı.

14 Nisan 1927’de kurulan ve bu yıl 95. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan Batı Trakya Türk toplumunun ilk derneği İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılına kadar sorunsuz bir şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Kara, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan derneğin 39 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini, Yunanistan’ın dernekle ilgili aleyhindeki 2008 tarihli AİHM kararını uygulamadığını kaydetti.

Yunanistan’da 2017’de Medeni Usul Kanunu’nda yapılan ve davaların yeniden görülmesini mümkün kılan değişikliklerin ardından üç derneğin AİHM kararlarının uygulanması için ulusal mahkemeler nezdinde temyiz başvurusunda bulunduğunu not eden Kara, Yargıtay’ın Haziran 2021’de İskeçe Türk Birliği’nin resmi tüzel kişiliğinin iadesi talebini AİHM kararına aykırı olarak reddettiğini, Yargıtay’ın hukuki değil siyasi bir karar verdiğini düşündüğünü söyledi.

Kara, İskeçe Türk Birliği’nin Temmuz 2021’de resmi makamlardan izin alarak Yargıtay’ın AİHM kararlarını yok sayan kararını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendiğini belirterek, protesto yürüyüşünde yedi ay sonra İskeçe Türk Birliği’nin başkanı ve Batı Trakya Türk toplumunun dini liderleri dahil önde gelen isimleri hakkında soruşturma açıldığını ve bu isimlerin ifadeye çağrıldığını ifade etti. Kara, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun ceza yasasının hükümlerine göre yalan haber yayma ve kamu düzenin tehdit gerekçesi ile ifade verdiğini ve soruşturmanın devam ettiğini ekledi.

Kara, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin temyiz başvurularının Ekim 2021’de Yargıtay’da görüşüldüğünü ve kararın Haziran 2022’de açıklanmasını beklediklerini kaydederek, ancak Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği ile ilgili olumsuz kararının ardından bu iki dernekle ilgili olumlu bir karar vereceğini düşünmediğini ifade etti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını ısrarla uygulamayan Yunanistan’a karşı ihlal prosedürünü başlatmasını beklediklerini ve ümit ettiklerini belirten Kara, dava grubundaki üç derneğin üyelerinin ülkenin eşit vatandaşları olarak muamele görmek istediklerini kaydetti. 

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayınlanan programın tümünü İngilizce ve Yunanca dillerinde aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube İngilizce yayın: https://www.youtube.com/watch?v=4VQDP_BPXrM&t=31s 

YouTube Yunanca yayın: https://www.youtube.com/watch?v=TucGcA0ygTw 

Facebook İngilizce yayın:
https://www.facebook.com/939989616164959/videos/675528443660579

Facebook Yunanca yayın:
https://www.facebook.com/939989616164959/videos/988424712112737
 

GALERİ