ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Temel Haklar Şartı’nın ilanının 25. yılında Yunanistan’da hukukun üstünlüğündeki ciddi gerileme endişe yaratıyor

09.12.2025

ABTTF Başkanı: “AB’nin eski üyelerinden ve her fırsatta demokrasini beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan’da AB’nin en temel değerlerinden biri olan hukukun üstünlüğü ilkesi resmen ayaklar altında. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili kararlarının yaklaşık 18 yıldır uygulanmaması ülkemizde hukukun üstünlüğünün sistematik ihlalinin en büyük ispatlarından biri.”

25 yıl önce, 7 Aralık 2020 tarihinde Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve AB Komisyonu tarafından resmen ilan edilen Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Şartı, 1 Aralık 2009’da Lizbon Antlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle tam anlamıyla yasal olarak bağlayıcı birincil AB hukuku statüsünü kazandı.

AB kurumlarının ve üye Devletlerinin kendi yetki alanlarında AB hukukunu uygularken vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korumasını sağlayan AB Şartı, insan onuru, özgürlükler, demokrasi, eşitlik, vatandaşlık hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerleri kapsamaktadır.  

AB Şartı’nın ilanının 25. yılında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmada, Eski Başbakan Kostas Karamanlis’in ülkede hukukun üstünlüğünün durumu ile ilgili hükümete yönelik eleştirilerine dolaylı bir yanıt vererek, hükümetin hukukun üstünlüğü alanındaki performansının en güvenilir değerlendirmesinin AB Komisyonu’nun ilgili raporları olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AB Şartı, AB vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerinin korunmasında vazgeçilmez öneme sahip ancak AB üyesi Devletler tarafından uygulanmasında hala ciddi sorunlar mevcut. AB’nin eski üyelerinden ve her fırsatta demokrasini beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan’da AB’nin en temel değerlerinden biri olan hukukun üstünlüğü ilkesi resmen ayaklar altında. Başbakan Miçotakis’in Adalet Bakanlığı’ndaki etkinlikte yaptığı konuşmanın bir kez daha ifşa ettiği üzere hükümet, ülkemizde son yıllarda hukukun üstünlüğündeki eksiklikleri ve ciddi gerilemeyi tümüyle görmezden gelerek hem iç hem Avrupa kamuoyunu yanıltma derdinde. Ancak hükümet bu durumu ne kadar inkar etmeyi sürdürse de gerçekler tüm çıplağıyla ortada. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili kararlarının yaklaşık 18 yıldır uygulanmaması ülkemizde hukukun üstünlüğünün sistematik ihlalinin en büyük ispatlarından biri.” dedi.

*Fotoğraf: http://www.anadoluimages.com   
 

GALERİ