Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 24 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün durumu hakkında son rapor ile ilgili on dört insan hakları ve medya özgürlüğü kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, raporun medya özgürlüğü ve sivil toplumun karşı karşıya olduğu kritik sorunları göz ardı ederek okuyucuları yanılttığı ifade ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan ortak açıklamada, AB Komisyonu’nun raporundaki aşırı olumlu anlatımın sahadaki gazeteciler, aktivistler ve sivil toplum kuruluşları tarafından tecrübe edilen endişe verici gerçeklik ve Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün kötüye gittiğine dair artan uluslararası endişeyle keskin bir tezat oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
AB Komisyonu’nun raporunun Yunan hükümetinin kendi bildirdiği veriler ile sivil toplum kuruluşları ve gazeteciler tarafından AB Komisyonu’na sunulan endişe verici raporlar arasındaki keskin tutarsızlığı görmezden geldiği belirtilen ortak açıklamada, daha geniş sistemik sorunlar ve devam eden ihlallerle karşılaştırmaksızın orantısız bir şekilde olumlu gelişmelere odaklandığı kaydediliyor. Ortak açıklamada, bu durumun AB Komisyonu’nun Yunanistan’da hukukun üstünlüğü ve temel hakları destekleme konusundaki istekliliğine ilişkin endişeleri arttırdığı not ediliyor.
Sivil toplum kuruluşları ve insan hakları savunucuları, özellikle de göç konularında çalışanların Yunanistan’daki çalışmaları nedeniyle önemli engellerle ve hatta cezai suçlamalarla karşılaştığının not edildiği ortak açıklamada, AB Komisyonu’nun raporunda söz konusu caydırıcı taktiklerin Yunanistan’da ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki zararlı etkisine yeterince değinilmediği belirtiliyor.
Ortak açıklamada, yeni göreve gelen AB Komisyonu’nun basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, sivil topluma yönelik baskılar ya da hukukun üstünlüğü ilkesinin ihlal edildiği belirli örnekleri kamuoyu önünde kınama da dahil olmak üzere Üye Devletlerde temel haklar ve demokratik değerlerin muhafazasına yönelik taahhüdünü sürdürme konusunda daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
AB Komisyonu’nun 2024 Hukukun Üstünlüğü Raporu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlara yönelik danışma sürecine aktif olarak katılan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Yunanistan ülke raporu için yazılı katkısını AB Komisyonu’na iletmişti. ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını aktardığı yazılı katkısında Yunanistan’ın Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili aleyhindeki AİHM kararlarını 2008 yılından beri uygulamadığını ve Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini dile getirmişti.
*Fotoğraf: www.anadoluimages.com