ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF genel seçimler öncesinde seçim sistemi ve yurtdışında oy kullanma hakkında panel düzenledi

17.05.2022

16 Mayıs 2022 tarihinde Avrupa Batı Trakya  Türk Federasyonu(ABTTF), “Yunanistan’da Seçim Sistemi: Genel Seçimlerde Uygulanacak Seçim Sistemleri ve Yurtdışındaki Yunan Vatandaşlarının İkamet Ettikleri Ülkede Oy Kullanma Hakkı” başlıklı çevrim içi panel düzenledi. 

2023 seçimlerinde iki farklı seçim sistemi uygulanacak, yurtdışındaki seçmenlerin ikamet ettikleri ülkede verdikleri oy adaya değil partiye gidecek

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Eski Başkanı ve Sabık Rodop Milletvekili Galip Galip ile ABTTF Atina Ofisi’nden Nihan Ayan’ın panelist olarka yer aldıkları etkinlikte panelistler, 2023 yılında gerçekleştirilecek genel seçimlerde Yunanistan’da nispi ve kademeli bonus seçim sistemleri ile yurtdışında yaşayan Yunan vatandaşlarının oy kullanmaları için gerekli şartlar ve oy kullanma usülüne ilişkin olarak bilgilendirmede bulundular; farklı seçim sistemlerinin Batı Trakya Türk toplumuna etkisini değerlendirdiler. 

ABTTF’nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında eş zamanlı olarak canlı yayınlanan etkinlikte açış konuşmasını ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu gerçekleştirdi. Habip Oğlu, bir önceki SYRIZA hükümeti ve mevcut Yeni Demokrasi Partisi iktidarı seçim yasalarında değişiklik yaptıklarını belirten Habip Oğlu, gerçekleşecek ilk genel seçimlerde birinci turda SYRIZA hükümetinin yaptığı değişiklikle nispi temsil sisteminin,  ikinci tura gidilmesi halinde ise Yeni Demokrasi Partisi’nin kademeli bonus sistemi uygulanacağını belirtti. Ayrıca bu iktidar döneminde yurtdışında yaşayan Yunan vatandaşlarının ikamet ettikleri yerlerde oy kullanmasına yönelik bir düzenleme yapıldığını söyleyen Habip Oğlu, bu düzenlemenin Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan nüfusu 30 ila 35 bini bulan camiayı doğrudan ilgilendirdiğini belirtti. Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumunun varlığını inkar etse de, sorunlara duyarlı olmasa da yine de Meclis’te yer alması gerektiğini belirten Habip Oğlu, bu panel ile seçim sistemleri ve yurtdışında oy kullanımına ilişkin olarak toplumumuzu bilgilendirmeyi istediklerini ifade etti.  

Panelist ABTTF Atina Ofisi’nden Nihan Ayan, SYRIZA hükümeti tarafından kabul edilen 4606/2016 sayı ve tarihli yasa ile nispi temsil sistemi ve Yeni Demokrasi Partisi hükümeti tarafından kabul edilen 4654/2020 sayı ve tarihli kademeli bonus sistemine dayalı seçim yasalarının nasıl işlediğini aktardı. Ayan, 4648/2019 sayı ve tarihli yasa ile yurtdışında yaşayan Yunan vatandaşlarının ikamet ettikleri ülkelerde oy kullanmasına imkan tanıyan yasa ile getirilen şartları aktardı. Ayan, elektronik platforma kayıt olduktan sonra sekiz yıl süre ile sisteme kaydın geçerli olacağını belirterek yurtdışında oy kullanılması halinde genel seçimlerde adaya değil partiye oy verileceğini; AP seçimlerinde ise aday için oy kullanılabileceğinin altını çizdi. 

Sabık Milletvekili Galip Galip: Batı Trakya Türk toplumu sandık başına gitmenin önemi hakkında bilgilendirilmeli, her koşulda Meclis’te temsil edilmeli

Sabık Milletvekili Galip Galip, Yunanistan’da genel seçimlerde uygulanacak iki farklı seçim sistemi ile yurtdışında yaşayan Yunan vatandaşlarının ikamet ettikleri ülkede oy kullanmasına ilişkin hususların Batı Trakya Türk toplumuna olası etkisini değerlendirdi. Galip Galip, yüzde 3 seçim barajının getirdiği engellemelere rağmen Batı Trakya Türk toplumunun mecliste temsil edilmesi gerektiğini belirterek öncelikli olarak meclise milletvekili göndermek için toplum olarak seçimlerde oy kullanmanın önemini kavramak gerektiğini ve bilinçli bir şekilde herkesin sandık başına gitmesi gerektiğini ifade etti. Bir sonraki genel seçimlerde uygulanacak iki farklı seçim sistemine ilişkin olarak Galip Galip, seçimler ilan edildikten sonra Batı Trakya Türk toplumu olarak gerekli hazırlıkları yaparak toplumu bilgilendirmek gerektiğini söyledi. 

Paneli ABTTF’nin YouTube ve Facebook sayfalarından izleyebilirsiniz.

YouTube:  https://www.youtube.com/watch?v=QZqgnoQpZDY
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=418753299707496

GALERİ