ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Τον αγώνα πρέπει να το συνεχίσουμε ακούραστα!

13.09.2016
Αγαπητοί Τούρκοι της Δυτικής Θράκης,

Η χώρα μας η Ελλάδα φιλοξένησε τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMed) που έχουν ακτές στη μεσόγειο. Η σύνοδο κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ της Μεσογείου που έχουν αντίρρηση στην μετατροπή της Ευρώπης σε ένα κάστρο με δύσκολη προσβασιμότητα χρησιμοποιώντας τοίχους και σύρματα, απαιτούν σε όλη την Ευρώπη όσο το συντομότερο δυνατόν την εφαρμογή των προγραμμάτων επέκτασης για την αναζωογόνηση της οικονομίας και της βιομηχανίας. Μέχρι σήμερα έχουμε εξοικειωθεί με τις συναντήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα για πρώτη φορά συναντιούνται στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης . Ο στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η δημιουργία του ενθουσιασμού και της επιτάχυνσης της ΕΕ που αγωνίζεται επί πολλά χρόνια με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μαζί με τις μεσογειακές χώρες που ασχολούνται με τα προβλήματα της μετανάστευσης.

Πράγματι, στην ΕΕ χρειαζόταν καινούριος άνεμος από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η απόφαση αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) ήταν ένα βήμα μη-αναμενόμενη από τις Βρυξέλλες. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ενίσχυση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην πολιτική αρένα αυξάνεται και οι ξενοφοβικές και πιο συγκεκριμένα δείχνει η αύξηση μέρα με τη μέρα την ισλαμοφοβία.

Μέσα σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις η χώρα μας η Ελλάδα κάνοντας το προβάδισμα σε μια τέτοια πρωτοβουλία στην ΕΕ είναι αρκετό ευχάριστο. Από τη μια αγωνίζοντας για την έξοδο της οικονομικής κρίσης και ανάπτυξης της χώρας και από την άλλη παράγονται ιδέες για τον μέλλον της ΕΕ και δράσει πάνω σε αυτά. Η χώρα μας η Ελλάδα με την ίδια αυτοπεποίθηση , πρέπει να εργαστεί για την επιστροφή της εκπαιδευτικής και θρησκευτικής αυτονομίας της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και στη Ρόδο-Κω που στερήθηκαν επι πολλά χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτό, εμείς με τους βουλευτές μας στη Βουλή των Ελλήνων ως Τουρκικής Μειονότητας Δυτική Θράκης, των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών μας, το πολιτικό κόμμα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε κάθε θέμα σε οτιδήποτε.


Αλλά, δυστυχώς, όπως στο παρελθόν και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αντί να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα παραμένει στην επικαιρότητα προσθέτοντας νέα προβλήματα . Στη παραμονή το εκαπαιδευτικού ακαδημαϊκού έτος 2016-2017 κλείνοντας 9 μειονοτικά δημοτικά σχολεία και επιπλέον έχουν μειωθεί οι ώρες στα μαθήματα της τουρκικής γλώσσας. Οι σύλλογοι της μεινότητας μας στα ονόματα λόγω της παρουσίας του όρου "Τουρκική" εξακολουθούν να είναι κλειστά. Στο πλαίσιο του νόμου ''240 Ιμάμιδων'' υπο των διοριζομένων τρείων μουφτίδων 123 ειροδηδάσκαλοι διορίστηκαν για να εκπαιδεύσουν την ισλαμική θρησκεία στην ελληνική γλώσσα στα παιδία της τούρκικης μειονότητας που εκπαιδεύονται στα δημόσια σχολεία.

Στα τελευτέα παρά με τόσες αρνητικές εξελίξεις να μην είμαστε απαισιόδοξοι και ως Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης για να βρούν τέλος όλα αυτά απέναντι στην αδικία και τη διασφάληση της ισότητας και για την οικονονική ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να αγωνιστούμε σύσσωμοι και ακούραστα.
Τελειώνοντας στα λόγια μου σας συγχαίρω μέσα απ τη καρδία μου Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, και σας εύχομαι μέσα σε ενότητα και ομοψυχία, με χαρά και ειρήνη, να πέραστε μια υπέροχη γιορτή μαζί με τους αγαπημένους σας.

Εκ βάθους καρδιάς με αγάπη και σεβασμό

Χαλίτ Χαμπίπογλου
Πρόεδρος της ABTTF
ΓΚΑΛΕΡΙ