2003 yılında çözüm arayışları için yeni bir perspektif
Yunanistan’in Trakya bölgesinde Azinlik Egitimi, yillardan beri birikmis, çok sayida ve çesitli sorunlarin baskisi altinda bulunmaktadir. Azinlik Egitiminin statüdü ce ekonomik sartlarin ve sorunlarin zaman içerisindeki bir uzantisi olan müdahaleler sonucu önemli degisikliklere ugramistir. Bunun sonucunda, kendi içinde çeliskili ve anlasmalarla kurulan hassas dengelere uymayan, son derece karmasik bir mevzuat yumagi ortaya çikmistir. Azinlik egitiminin bugünkü çarpik yapisi, Yunanistan’in oldugu kadar Avrupa Birliginin de vatandasi olan azinlik çocuklarini yetersiz ve uyumsuz ikinci sinif vatandaslara dönüstürmektedir.
Bugünkü haliyle Azinlik Egitim Sistemi, Azinlikla devlet arasindaki baglari güçlendiren degil, aksine gerginlestiren ve güven bunalimi doguran bir mahiyet tasimaktadir. Bu durum sadece Yunanistan’in anlasmalarla üstlenmis oldugu yükümlülüklerle çelismekte kalmamakta, ayni zamanda Avrupa Birligi’nin yerlesik mevzuat, direktif ve kriterleriyle de bagdasmamaktadir.
Azinlik Egitiminin günden güne derinlesen problemlerinin çözümünün gecikmelere ve ertelemelere tahammülü yoktur.
Azinligin bu alandaki sorunlarina geçmisin aci tecrübelerinin dikenli pertavsizi yerine, mevcut Anlasmalar ile Avrupa’da geçerli yüksek hukuki ve insani standartlarin önyargisiz, adil,güvenli ve aydinlik perspektifinden bakilmasi mümkün olabildigi takdirde, gelecege dönük çözüm arayislarinin daha makul bir zemine oturtulabilecegi ümidedilmektedir.
Böyle bir süreçte yöntem olarak, ’’hukukun üstünlügüne saygili, samimi diyalog’’ kistaslarinin tercih edilmesinin, kabul edilebilir ve uygulanabilirgi olan çözüm yollarinin bulunmasina yardinci olacagi süphesizdir.
Bütün dosya içeriði