Forum! New!


Facebook
Twitter

Συνεταιρική διάσκεψη με θέμα εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ABTTF με EFA - 20.03.2019

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) διοργάνωσε κοινή συνδιάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Μαρτίου 2019 με την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) η οποία έχει μια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Διάσκεψη με θέμα «Θεμελιώδη προβλήματα στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Ευρώπη: σύγκριση των περιπτώσεων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και της γερμανικής μειονότητας στη Δανία» φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής Josep-Maria Terricabras, αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / EFA και Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας των Εθνικών Κοινοτήτων και Γλωσσών, Παραδοσιακές μειονότητες στο EK.

Ο Χαλίτ Χαμπίπογλου, Πρόεδρος της ABTTF, οι Σαμή Γιουσούφ και Βεντάτ Αράπ, Αντιπρόεδροι της ABTTF, Κ. Ενγκίν Σοϊγιλμαζ, υπεύθυνος τα κεντρικά γραφεία της ABTTF και Αίκουτ Γαρίπογλου, Συντονιστής Γραφείου ABTTF στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν στη διάσκεψη ως εκπρόσωποι της ABTTF.

Οι καλύτερες πρακτικές για το εκπαιδευτικό σύστημα μειονοτήτων στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν συγκριτικά και εκφράστηκαν τα θεμελιώδη προβλήματα στην εκπαίδευση που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη.

Το συνέδριο, το οποίο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον , ξεκίνησε με τις εναρκτήριες ομιλίες του βουλευτή Josep-Maria Terricabras και του Χαλίτ Χαμπίπογλου προέδρου της ABTTF. Πραγματοποίησαν ομιλίες στο συνέδριο η Δρ Περβίν Χαϊρουλλάχ Γενικός Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ), η Käthe Freiberg-Nissen, Παιδαγωγικός Σύμβουλος στο Γερμανικό Σχολικό και Γλωσσικό Σύλλογο στο Βόρειο Σλέσβιγκ, Δανία, ηAnke Tästensen, Παιδαγωγικός Διευθύντρια στο Γερμανικό Σχολείο και Γλωσσικό Σύλλογο στο Βόρειο Σλέσβιγκ της Δανίας, ο Δρ. Alex Riemersma, Πρόεδρος για την Φρίσια και Πολυγλωσσία στην Εκπαίδευση στο NHL Το πανεπιστήμιο Stenden στο Ljouwert / Leeuwarden και ο διευθυντής της EFA Günther Dauwen.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο ευρωβουλευτής Josep-Maria Terricabras τόνισε τη σημασία της πολυγλωσσικής εκπαίδευσης για τις μειονότητες. Στη συνέχεια, ο Χαμπίπογλου, Πρόεδρος της ABTTF, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον ευρωβουλευτή Terricabras, ο οποίος φιλοξένησε τη διάσκεψη και τους ομιλητές. Ο Χαμπίπογλου υπογράμμισε ότι η αυτονομία της εκπαίδευσης που παραχωρήθηκε στην τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 υποσκάπτεται από διάφορους νόμους και κανονισμούς καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών, αρχής γενομένης από το στρατιωτικό καθεστώς χούντας στην Ελλάδα το 1967. Ο Χαμπίπογλου δήλωσε ότι, όπως η τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη, απαιτούν να δοθεί πίσω η εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία που εγγυάται από διεθνής συμφωνία.

Μετά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, πρώτον, η γενικός διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ πραγματοποίσε μια παρουσίαση. Η Χαϊρουλλάχ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα θεμελιώδη προβλήματα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη και ανέφερε ότι ο αριθμός των δίγλωσσων σχολειών μειονοτικών της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη με τη μείωση ποιότητας εκπαίδευσης και κατά συνέπεια τα σχολεία αυτά έκλεισαν από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Χαϊρουλλάχ, λόγω της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης απαίτησε να ανοίξουν δίγλωσσα παιδικά νηπιαγωγεία, ωστόσο αυτή η απαίτηση έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Στο τέλος της ομιλίας της Χαϊρουλλάχ επεσήμανε ότι κάλεσε την Ελλάδα να λύσει τα ζητήματα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης και στη διάσκεψη που διοργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2019 στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του Καθηγητή Dr. Fernand de Varennes, ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων, ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ελλάδας, και δήλωσε ότι επαναλαμβάνει αυτή την έκκληση για άλλη μια φορά κάτω από την στέγη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια, η κ. Käthe Freiberg-Nissen, παιδαγωγικός σύμβουλος στη γερμανική Σχολική και γλωσσική ένωση στο Βόρειο Σλέσβιγκ της Δανίας, Anke Tästensen, παιδαγωγικός διευθύντρια της γερμανικής σχολικής και γλωσσικής ένωσης στο Βόρειο Σλέσβιγκ της Δανίας, παρέδωσαν πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα μειονοτήτων Δανική-γερμανική παραμεθόρια περιοχή ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Επιπλέον, ο Δρ Alex Riemersma, Πρόεδρος για τη Φρίσια και την Πολυγλωσσία στην Εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του NHL Stenden στο Ljouwert / Leeuwarden, μεταβίβασε τα κοινά προβλήματα των μειονοτήτων στην εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο διευθυντής της EFA Günther Dauwen παρουσίασε τις συστάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη που βιώνουν στον τομέα της εκπαίδευσης, τα οποία προέκυψαν από το αποτέλεσμα της διάσκεψης και θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 


‹‹‹ πίσω
Your Opinion

There is no message

Περισσότερες Ειδήσεις
» Στήλη του προέδρου
» Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Τσίπρας έκανε δηλώσεις σχετικά με τα Βακούφια και των Μουφτειών κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Θράκη
» H ABTTF συμμετείχε στην ετήσια συνεδρίαση της FUEN για την Ομάδα Εργασίας της Εκπαίδευσης
» Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων πραγματοποίησε το πρώτο περιφερειακό φόρουμ στις Βρυξέλλες
» Στήλη του προέδρου
» Dr. Χασάν Αχμέτ_ΑΝΤΕ ΦΙΛΟΙ!
» Η Τουρκική Αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης παρέστη στη συνάντηση του ΟΑΣΕ για την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων
» Παράλληλη έκθεση aπό την ABTTF στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελλάδος του 2018
» Συνεταιρική διάσκεψη με θέμα εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ABTTF με EFA
» Στήλη του προέδρου
Αρχείο ››› 
 
  copyright © abttf.org
      Total : 1616402    Today : 280    Last : 16:26    At the same time : 13031
ABTTF
Bati Trakyaya Calisma Ziyareti, 25-30.01.2013
ABTTF 2014 Yil Sonu Ueye Dernek Ziyaretleri
46. AGIT Ek Insani Boyut Toplantisi 22-23.06.2017 Viyana
Uluslararasi Calistay ve Konferans TurkMusluman Azınlık Egitiminde Iki Dillilik ve Dunyadaki Farkli Yaklasimlar - Sorunlar ve Muhtemel Cozumler, 28.02.-03.03.2019, Gumulcine - Bati Trakya, Yunanistan
Bati Trakyaya Calisma Ziyareti, 17-20.09.2018
59. FUEN Kongresi, 07-11.05.2014, Almanya-Danimarka Sinir Boelgesi
Specials
Teknoloji