Forum! New!


Facebook
Twitter

Η ABTTF συμμέτειχε σε Φόρουμ Μειονοτικών Θεμάτων του ΟΗΕ - 30.11.2018

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF) στις 29- 30 Νοεμβρίου 2018 συμμέτειχε στην 11η Συνεδρία του Φόρουμ Μειονοτήτων του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη. Στην συνεδρίαση με τίτλο ''Ανιθαγένεια'' συμμετείχαν, ο Αϊκούτ Γκαρίπογλου από την αντιπροσωπία Βρυξελλών της ABTTF και η Φουντά Ρεσίτ Ταστεκίν από Ομάδα Λόμπι της ABTTF. Στη συνάντηση εκπροσώπησαν τους τούρκους της Δυτικής Θράκης η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και ως εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης εξέφρασαν τα παράπονα και τις απαιτήσεις των 60.000 Τούρκων της Δυτικής Θράκης οι οποίοι αποβλήθηκαν από την ιθαγένειά τους από το πρώην άρθρο 19 του νόμου περί Ελληνικής Ιθαγένειας.

ΑΒΤΤF: Η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που είναι θύματα του άρθρου 19

Κατά την τέταρτη σύνοδο με τίτλο «Διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες» πήρε τον λόγο ο Αϊκούτ Γκαρίπογλου από την αντιπροσωπία Βρυξελλών της ABTTF είπε ότι το άρθρο 19 ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια, που ίσχυε μεταξύ 1955-1998 ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης και διάφορες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων που ζουν στην Ελλάδα, αποσκοπoύσε την απομάκρυνση από τη χώρα. Η ABTTF, εξέφρασε ότι περίπου 60.000 μέλη της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, απώλεσαν την ιθαγένεια τους, στα πλαίσια του άρθρου 19 του νόμου περί Ιθαγένειας και είπε ότι αυτό το άρθρο ήταν ιδιαίτερα μια σαφής παραβίαση του άρθρου 4 του ελληνικού συντάγματος και του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Παρά την κατάργηση του νόμου αυτού, από το 1998, η ABTTF υπογραμμίζει ότι η ακύρωση της απόφασης για την αφαίρεση ιθαγένειας του πολίτη δεν ακυρώθηκε, επίσης, το άρθρο 19 των θυμάτων της ιθαγένειας προκειμένου για να κερδίσουν ξανά την υπηκοότητα τους έπρεπε να υποβάλουν αίτηση που ισχύουν τις ίδιες διαδικασίες για τους αλλοδαπούς. Η ABTTF κάλεσε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συνθηκών, να διευκολύνει τη διαδικασία επιστροφής της ιθαγένειας των θυμάτων του άρθρου 19 και να διορθώσει τις απώλειές τους στο πλαίσιο των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της απάντησης μετά από τη συνεδρίαση η Ελλάδα, δήλωσε ότι το πρώην άρθρο 19 του νόμου περί Ελληνικής Ιθαγένειας εφαρμόστηκε χωρίς να απευθύνονται σε συγκεκριμένη ομάδα σε όσους δεν έχουν ελληνική εθνοτική καταγωγή και οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα χωρίς επιστροφή. Η Ελλάδα δήλωσε ότι έχουν θεσπιστεί νόμοι για την εξάλειψη του φαινομένου της ανιθαγένειας, υποστηρίζοντας ότι ''η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ''είναι ίσοι ενώπιον του νόμου χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας δεν παραβιάστηκε ποτέ.

Πήραν τον λόγο και οι μέλη του BTAYTD ο Δρ. Αλή Χουσείνογλου και ο Σινάν Καβάζ. Ο BTAYTD σημείωσε ότι το άρθρο 19 είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αφαίρεση της ιδιότητας του πολίτη στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα αυτού του άρθρου, 60.000 Τούρκοι της Δυτικής Θράκης εκδιώχθηκαν από την ελληνική ιθαγένεια και εκείνοι που έχασαν την ιθαγένειά τους δεν ερωτήθηκαν εάν ήθελαν να εγκαταλείψουν την ιθαγένειά τους και η Ελλάδα δεν προσπάθησε για να δώσει πίσω την ιθαγένεια τους. Η Ελλάδα, απαντώντας στο BTAYTD, στη ζήτηση ειδική διαδικασία για όσους έχασαν την ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με το άρθρο 19, είπε ότι το άρθρο 19 είχε καταργηθεί το 1998 και ισχυρίζοντας ότι έχει επιστραφεί η ιθαγένεια στο πλαίσιο του νόμου εξετάζοντας τις αιτήσεις που υπέβαλαν όσοι έχασαν την υπηκοότητά τους από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας και δήλωσε ότι η «μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη» προστατεύεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι επωφελήθηκε από όλα τα δικαιώματά της στο πλαίσιο αυτό.
 


‹‹‹ πίσω
Your Opinion

There is no message

Περισσότερες Ειδήσεις
» Dr. Χασάν Αχμέτ_ΤΙ ΛΕΣ;
» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
» Η ABTTF συμμέτειχε σε Φόρουμ Μειονοτικών Θεμάτων του ΟΗΕ
» Στήλη του προέδρου
» Tα εγκλήματα μίσους κατά της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης μπήκαν στην έκθεση εγκλημάτων μίσους του ΟΑΣΕ για το έτος 2017
» Απαιτείται έκδοση άδεια λειτουργίας για τα ιστορικά τζαμιά και τέμενα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης
» Ο Ενάρετος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ κλήθηκε για άλλη μια φορά για κατάθεση στην αστυνομία!
» Η Tουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε επίστεψη στο Στρασβούργο
» Φυλάκιση και πρόστιμο για τον Κοράι Χασάν με την κατηγορία ανακαίνιση χωρίς άδεια!
» Οι αντιδράσεις για καλύτερη εκπαίδευση στα τουρκικά μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη
Αρχείο ››› 
 
  copyright © abttf.org
      Total : 1143012    Today : 296    Last : 12:35    At the same time : 13031
ABTTF
Avrupada Dil Haklari Konferansi, 05-07.12.2013, Cottbus, Almanya
Bati Trakya Tuerkleri Kadin Kurultayi, 18-19.05.2012, Guemuelcine
FUEN Parlamenter Oglen Yemegi Toplantisi, 24.01.2012, Bruksel
Dernek Ziyaretleri
Bati Trakyaya Calisma Ziyareti, 25-30.01.2013
FUEN 61. Kongresi, 18-22.05.2016, Wroclaw-Breslau, Polonya
Specials
Teknoloji