Forum! New!


Facebook
Twitter

Οι αντιδράσεις για καλύτερη εκπαίδευση στα τουρκικά μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη - 27.09.2018

O Χαλίτ Χαμπίπογλου: “Ώς ABTTF, στηρίζουμε τον αγώνα και την απόφαση για αντίδραση που ξεκίνησαν οι γονείς για να εξασφαλίσουν καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, πιστεύουμε ότι το χάος του ελληνικού εγχειριδίου στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γονέων και των συμβούλων τους.”

Τα δημοτικά σχολεία της μειονότητας που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, πήραν την απόφαση να διοργανώσουν διαδήλωση για απαιτητική εκπαίδευση με τρέχοντα ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία αντί για απλοποιημένα ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι γονείς, συνολικά 30 δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας αποτελούνταν από 27 δημοτικά σχολεία στην Ξάνθη και 3 στη Ροδόπη συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την επίλυση του χάους και της ασάφειας που σχετίζεται με τα ελληνικά εγχειρίδια. Στα σχολεία όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες, οι μαθητές δεν παρευρίσκονται στα μαθήματα και περιμένουν μπροστά στα σχολεία.

Τα βιβλία που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Φραγκουδάκη» παρασκευάστηκαν από μια ομάδα το 1997 απλοποιημένη ελληνικά υπό την προεδρία της καθηγήτριας Άννα Φραγκουδάκη από Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκονται περίπου 20 χρόνια στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης σύμφωνα με την αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση απαιτεί τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία να χρησιμοποιούνται επίσης στα δημοτικά σχολεία της μειονότητας στη νέα σχολική χρονιά 2018-2019 με την κατάργηση των παρωχημένων και ανεπαρκών ελληνικών βιβλίων. Πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα αποφάσισε να έχει εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας με ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται και σε δημόσια σχολεία, ωστόσο άφησε την απόφαση στους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία όσον αφορά ποια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε σύγχυση σχετικά με τα ελληνικά εγχειρίδια σε πολλά δημοτικά σχολεία της Τουρκικής μειονότητας και τη διατάραξη της εκπαίδευσης, ενώ οι καθηγητές συνέχισαν να επεξεργάζονται τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε, ''Είναι σαφές ότι τα ελληνικά εγχειρίδια που συντάχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα Φραγκουδάκη πριν από 20 χρόνια έχουν χάσει την πραγματικότητα και παρέμειναν ανεπαρκή. Η συνέχιση της εκπαίδευσης με τα βιβλία αυτά στα δημοτικά σχολεία της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη θα εμποδίσει τη γλωσσική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας και θα τους προκαλέσει να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στα επόμενα στάδια της εκπαιδευτικής τους ζωής. Ώς ABTTF, στηρίζουμε τον αγώνα και την απόφαση για αντίδραση που ξεκίνησαν οι γονείς για να εξασφαλίσουν καλύτερη εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι το χάος του ελληνικού εγχειριδίου στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γονέων και των συμβούλων τους . Αναμένουμε από τη χώρα μας, την Ελλάδα, να τερματίσει τις μονομερείς πολιτικές και αποφάσεις που υπονομεύουν το αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, σεβόμενοι πλήρως το αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, το οποίο εγγυάται οι διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.''

*Φωτογραφία: www.gundemgazetesi.com
 


‹‹‹ πίσω
Your Opinion

There is no message

Περισσότερες Ειδήσεις
» Dr. Χασάν Αχμέτ_ΤΙ ΛΕΣ;
» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
» Η ABTTF συμμέτειχε σε Φόρουμ Μειονοτικών Θεμάτων του ΟΗΕ
» Στήλη του προέδρου
» Tα εγκλήματα μίσους κατά της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης μπήκαν στην έκθεση εγκλημάτων μίσους του ΟΑΣΕ για το έτος 2017
» Απαιτείται έκδοση άδεια λειτουργίας για τα ιστορικά τζαμιά και τέμενα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης
» Ο Ενάρετος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ κλήθηκε για άλλη μια φορά για κατάθεση στην αστυνομία!
» Η Tουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε επίστεψη στο Στρασβούργο
» Φυλάκιση και πρόστιμο για τον Κοράι Χασάν με την κατηγορία ανακαίνιση χωρίς άδεια!
» Οι αντιδράσεις για καλύτερη εκπαίδευση στα τουρκικά μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη
Αρχείο ››› 
 
  copyright © abttf.org
      Total : 1143002    Today : 286    Last : 11:53    At the same time : 13031
ABTTF
Medya Ozgurlugu Konferansi ve Bati Trakya Ziyareti, 21-24.03.2013, Bati Trakya
Dernek Ziyaretleri
RML2future Konferansi, 17-18.01.2012 Bolzano, Italya
ABTTF 19. Olagan Genel Kurulu, 13.06.2015, Gießen
Bati Trakyaya Calisma Ziyareti, 17-20.09.2018
Specials
Teknoloji