O Χαλίτ Χαμπίπογλου: “Ώς ABTTF, στηρίζουμε τον αγώνα και την απόφαση για αντίδραση που ξεκίνησαν οι γονείς για να εξασφαλίσουν καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, πιστεύουμε ότι το χάος του ελληνικού εγχειριδίου στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γονέων και των συμβούλων τους.”
Τα δημοτικά σχολεία της μειονότητας που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, πήραν την απόφαση να διοργανώσουν διαδήλωση για απαιτητική εκπαίδευση με τρέχοντα ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία αντί για απλοποιημένα ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια στο ελληνικό πρόγραμμα σπουδών. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι γονείς, συνολικά 30 δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας αποτελούνταν από 27 δημοτικά σχολεία στην Ξάνθη και 3 στη Ροδόπη συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την επίλυση του χάους και της ασάφειας που σχετίζεται με τα ελληνικά εγχειρίδια. Στα σχολεία όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες, οι μαθητές δεν παρευρίσκονται στα μαθήματα και περιμένουν μπροστά στα σχολεία.
Τα βιβλία που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Φραγκουδάκη» παρασκευάστηκαν από μια ομάδα το 1997 απλοποιημένη ελληνικά υπό την προεδρία της καθηγήτριας Άννα Φραγκουδάκη από Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκονται περίπου 20 χρόνια στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης σύμφωνα με την αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση απαιτεί τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία να χρησιμοποιούνται επίσης στα δημοτικά σχολεία της μειονότητας στη νέα σχολική χρονιά 2018-2019 με την κατάργηση των παρωχημένων και ανεπαρκών ελληνικών βιβλίων. Πρόσφατα, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Ελλάδα αποφάσισε να έχει εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας με ελληνικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται και σε δημόσια σχολεία, ωστόσο άφησε την απόφαση στους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία όσον αφορά ποια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε σύγχυση σχετικά με τα ελληνικά εγχειρίδια σε πολλά δημοτικά σχολεία της Τουρκικής μειονότητας και τη διατάραξη της εκπαίδευσης, ενώ οι καθηγητές συνέχισαν να επεξεργάζονται τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη.
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε, ''Είναι σαφές ότι τα ελληνικά εγχειρίδια που συντάχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα Φραγκουδάκη πριν από 20 χρόνια έχουν χάσει την πραγματικότητα και παρέμειναν ανεπαρκή. Η συνέχιση της εκπαίδευσης με τα βιβλία αυτά στα δημοτικά σχολεία της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη θα εμποδίσει τη γλωσσική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας και θα τους προκαλέσει να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στα επόμενα στάδια της εκπαιδευτικής τους ζωής. Ώς ABTTF, στηρίζουμε τον αγώνα και την απόφαση για αντίδραση που ξεκίνησαν οι γονείς για να εξασφαλίσουν καλύτερη εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι το χάος του ελληνικού εγχειριδίου στα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας πρέπει ασφαλώς να επιλυθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γονέων και των συμβούλων τους . Αναμένουμε από τη χώρα μας, την Ελλάδα, να τερματίσει τις μονομερείς πολιτικές και αποφάσεις που υπονομεύουν το αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας, σεβόμενοι πλήρως το αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, το οποίο εγγυάται οι διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.''
*Φωτογραφία: www.gundemgazetesi.com