Forum! New!


Facebook
Twitter

Η ABTTF με τη συμμετοχή και ξένων εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε μια επίσκεψη εργασίας στη Δυτική Θράκη - 20.09.2018
Η ξένη αντιπροσωπεία από τους εκπροσώπους της Minority Rights Group Europe, ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, που παρακολούθησαν επί τόπου τα προβλήματα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) διοργάνωσε επίσκεψη εγρασίας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Ως αντιπροσωπεία της επίσκεψης εργασίας συμμέτειχαν από την ABTTF ο αντιπρόεδρος Σερδάρ Καλέκογλου, η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Μελέκ Κιρματζί Αρίκ και μέλος της Διεθνών Σχέσεων του Λόμπι της ABTTF Φατμά Αχμετζίκ, επίσης, ο Neil Clarke, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (MRG) Ευρώπης και Πρόεδρος των Προγραμμάτων Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας με την Anna Alboth, συντονιστής του προγράμματος MRG Europe για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης εργασίας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την Χουλία Εμίν η οποία είναι η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ν. Ροδόπης. Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στο γραφείο του Ενάρετο Μουφτή της Κομοτηνής και τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης (BTTADK) Ιμπραήμ Σερήφ και έλαβαν πληροφορίες για την ιστορία του ζητήματος μουφτή στη Δυτική Θράκη. Κατά τη συνάντηση ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μετατρέψει την αυτόνομη δομή τις Μουφτείες σε απλά κρατικά τμήματα και θα καταστήσει τα Γραφεία Μουφτή αναρμόδια, επομένως, η τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη αρνείται εντελώς το σχέδιο προεδρικού διατάγματος της 28.08.2018 και αιτήματα για την απόσυρσή της.

Κατά τη συνάντηση που διοργάνωσε η Ένωση Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης (BTTÖB), η αντιπροσωπεία συνάντησε στην BTTÖB, τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και την Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης ( ΠΕΚΕΜ) και ενημερώθηκαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη στα επίπεδα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ανώτερης εκπαίδευσης και των αιτημάτων τους. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Ιάσμου (Yassıköy) Ισμέτ Καδή όπου ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που παρείχε ο δήμος και διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες που ζουν μαζί στα σύνορα του δήμου αντιμετωπίζονται ισότιμα. Στη συνάντηση επίσης, ενώ δόθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη κράτηση του Δήμαρχου Καδή, αναφέρθηκε ότι ο δήμαρχος κλήθηκε για κατάθεση πολλές φορές μαρτυρία για διάφορους λόγους.

Μετά την επίσκεψη στο Δήμο Ιάσμου (Yassıköy), η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση στην Τουρκική Ένωση Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) και έλαβε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τις δραστηριότητες του συλλόγου που έκλεισε επειδή το όνομά του περιλαμβάνει τη λέξη "Τουρκική". Αργότερα, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την έδρα του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (DEB), πολιτικός εκπρόσωπος της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, στην Κομοτηνή. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταφέρθηκε η ιστορία της ίδρυσης του κόμματος DEB, η επιτυχία του κόμματος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2014 και θέματα σχετικά με το όριο εκλογών το τρία τοις εκατό που ισχύει και για ανεξάρτητους υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα μεταφέρθηκαν και οι στατιστικές σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιοχή της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας.

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης εργασίας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ενάρετο Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ στην έδρα του, κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για το ζήτημα του Μουφτή στη Δυτική Θράκη, το νόμο 240 Ιμάμηδων και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση των Μουφτείων και τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού συστήματος. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την τουρκική ένωση της Ξάνθης και έλαβε πληροφορίες σχετικά με τον συνεχιζόμενο νομικό αγώνα και το έργο της ένωσης που έκλεισε λόγω της λέξης "Τουρκική" στο όνομα της και είχε καταθέσει υπόθεση και κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Μύκης (Mustafçova) και αντιπρόεδρος της BTTADK Τζεμίλ Καπζά, η αντιπροσωπεία έλαβε πληροφορίες σχετικά με το έργο του δήμου - του οποίου όλος ο πληθυσμός είναι τουρκικός - και την εκπροσώπηση της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης σε τοπικό επίπεδο.
 


‹‹‹ πίσω
Your Opinion

There is no message

Περισσότερες Ειδήσεις
» Στήλη του προέδρου
» Dr. Χασάν Αχμέτ_ΑΝΤΕ ΦΙΛΟΙ!
» Η Τουρκική Αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης παρέστη στη συνάντηση του ΟΑΣΕ για την ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων
» Παράλληλη έκθεση aπό την ABTTF στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελλάδος του 2018
» Συνεταιρική διάσκεψη με θέμα εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ABTTF με EFA
» Στήλη του προέδρου
» Σε διεθνή συνέδριο διεξήχθησαν τα εκπαιδευτικά προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης
» Γραπτό διάγγελμα προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την ABTTF
» Χρόνια πολλά την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας!
» Στήλη του προέδρου
Αρχείο ››› 
 
  copyright © abttf.org
      Total : 1223075    Today : 122    Last : 12:35    At the same time : 13031
ABTTF
ABTTF 2014 Yil Sonu Ueye Dernek Ziyaretleri
AP Geleneksel Azinliklar Intergrubunda Bati Trakya Turk Azinlıginin sorunu
Bati Trakya Tuerkleri Kadin Kurultayi, 18-19.05.2012, Guemuelcine
FUEN 62. Kongresi, 17-21.05.2017, Cluj-Napoca, Romanya
ABTTF Ilkbahar Eglencesi 2012
Dernek Ziyaretleri
Specials
Teknoloji