Forum! New!


Facebook
Twitter

Η ABTTF συμμετείχε στην σύνοδο Εφαρμογών Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ - 14.09.2018

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, στις 10- 21 Σεπτεμβρίου 2018 συμμετείχε στην σύνοδο Εφαρμογών Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) που οργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας- Βαρσοβία.

Στη σύνοδο συμετείχαν εκπροσωπώντας την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ο αντιπρόσωπος από το γραφείο της ABTTF στις Βρυξέλλες Αϊκούτ Γαρίπογλου και τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης ( BTAYTD) Περβίν Χαϊρρουλάχ και ο Επίκ. Αναπλ. Δρ. Αλή Χουσεΐνογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Βαρσοβία, η ABTTF και ο BTAYTD εξέφρασαν τις εφαρμογές διακρίσεων κατά της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και ζητώντας λύση στα θέματα της τουρκικής κοινότητας, παρέθεσαν τα σχετικά αιτήματα.

Η ABTTF μίλησε σε συνεδρίαση με τίτλο "Ανεκτικότητα και εξάλειψης διακρίσεις" που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ότι η τουρκική εθνοτική ταυτότητα της Δυτικής Θράκης δεν αναγνωρίζεται και ανέφερε τις εφαρμογές των διακρίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της θρησκείας. Η ABTTF δήλωσε πως ο στόχος του νόμου των 240 ιμάμηδων είναι η διαμέσου της θρησκείας αύξηση του κρατικού ελέγχου πάνω στους Τούρκους της δυτικής Θράκης, ενώ περιέγραψε και τις ελλείψεις σε δίγλωσσα νηπιαγωγεία όπως και άλλα θέματα στην εκπαίδευση.

Την ίδια μέρα σε συνεδρίαση που έγινε μετά το μεσημέρι, τον λόγο πήρε πάλι η ABTTF, δήλωσε πως με κρατικό χέρι έχει σφετεριστεί το εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες δικαίωμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη και εξέφρασε την αντίθεση της στο προεδρικό διάταγμα που αναδιαρθρώνει τις μουφτείες, διότι όπως με το διάταγμα αυτό, η λειτουργία των (διορισμένων) μουφτειών περνά πλήρως στον κρατικό έλεγχο.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η ABTTF μίλησε και σε συνεδρίαση με τίτλο ''Ανεκτικότητα και εξάλειψης διακρίσεις" ανέφερε ότι το γεγονός οι ενώσεις που ανοίκουν στους τούρκους της Δυτικής Θράκης λόγω με τη λέξη ''Τουρκική'' έκλεισαν ή δεν επιτρέπεται την ίδρυση νέων και ότι αυτό είναι παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και υπενθύμησε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για το θέμα αυτό. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου με νέους περιορισμούς που θα επέτρεπε στα ελληνικά εθνικά δικαστήρια την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ την αίτηση της Τουρκική Ένωσης Ξάνθης απορρίφθηκε από το Εφετείο Θράκης.

Οι εκπρόσωποι του BTAYTD, Περβίν Χαϊρουλλάχ και Αλή Χουσείνογλου , ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης σχετικά με την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, τα μουφτεία, τα βακούφια, στην παιδεία και στα εγκλήματα μίσους. Η Ελλάδα σε κάθε συνεδρία έκανε χρήση του δικαιώματος απάντησης, απέρριψε την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην δυτική Θράκη και είπε πως στην Θράκη υπάρχει μόνο ''Μουσουλμανική Μειονότητα''. Η Ελλάδα όσον αφορά για την υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, είπε πως η απόφαση του Εφετείου Θράκης δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο Ανώτατο Δικαστήριο . Σχετικά με τα μουφτεία, η Ελλάδα ανέφερε πως ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο είναι σύμφωνος με τις διεθνείς συνθήκες και υποστήριξε πως με τον νέο νόμο τα δικαιώματα της μειονότητας στην θρησκευτική ελευθερία ενδυναμώνονται. Η Ελλάδα επανέλαβε την επίσημη κρατική διατριβή και απέρριψε την κριτική που έκαναν με τις παρουσιάσεις τους η ABTTF και ο BTAYTD.
 


‹‹‹ πίσω
Your Opinion

There is no message

Περισσότερες Ειδήσεις
» Dr. Χασάν Αχμέτ_ΤΙ ΛΕΣ;
» ΄Εκθεση σχετικά με τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων από την PACE
» Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποιεί για άλλη μια φορά την Ελλάδα
» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
» Η ABTTF συμμέτειχε σε Φόρουμ Μειονοτικών Θεμάτων του ΟΗΕ
» Στήλη του προέδρου
» Tα εγκλήματα μίσους κατά της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης μπήκαν στην έκθεση εγκλημάτων μίσους του ΟΑΣΕ για το έτος 2017
» Απαιτείται έκδοση άδεια λειτουργίας για τα ιστορικά τζαμιά και τέμενα της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης
» Ο Ενάρετος Μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ κλήθηκε για άλλη μια φορά για κατάθεση στην αστυνομία!
» Η Tουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε επίστεψη στο Στρασβούργο
Αρχείο ››› 
 
  copyright © abttf.org
      Total : 1144782    Today : 182    Last : 10:07    At the same time : 13031
ABTTF
FUEN Tuerk Azinliklari Calisma Grubu 1. Toplantisi, 20-23.11.2014, Ankara, Tuerkiye
18. Dr. Sadik Ahmet Futbol Turnuvasi Aile Gecesi
ABTTFnin Yil Sonu Uye Dernek Ziyaretleri, 20-30.12.2013
BM Azinlik Sorunlari Forumu 6. Oturumu ve Yan Etkinlik, 26-27.11.2013, Cenevre, Isvicre
Guney Tirol Kesif Ziyareti, 26-29.05.2016, Guney Tirol, Italya
29 Ocak Milli Direnis Gunu Anma Torenleri
Specials
Teknoloji