ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AP Milletvekili Kefalogiannis ABTTF’nin düzenlediği webinar hakkında AP Başkanı’na şikayet mektubu gönderdi

03.06.2021

ABTTF Başkanı: “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe sayan bu zihniyet yüzünden isminde Türk kelimesi geçen derneklerimiz kapalıdır, yenilerinin kurulmasına izin verilmemektedir.”

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Manolis K. Kefalogiannis (EPP-Hristiyan Demokratlar), 1 Haziran 2021 tarihinde AP Başkanı David Sassoli’ye gönderdiği mektupta Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) AP Milletvekili François Alfonsi’nin (Yeşiller/EFA) desteği ile 2 Haziran 2021’de düzenlediği webinar hakkında şikayette bulundu.

Kefalogiannis mektubunda, etkinliğin konusunun Yunanistan için tamamen karalayıcı ve yanlış olduğunu belirterek, etkinliğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının ülkesi Yunanistan tarafından uygulanmaması iddiasıyla uzun süredir devam eden bir soruna atıfta bulunduğunu ancak Yunanistan’ın mutlak gayretle ilgili tüm taahhütlerini yerine getirdiğini ifade ediyor.

AP’nin bir Üye Devlet’in toprak bütünlüğünü baltalayan ve buna meydan okuyan ve de uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bir kuruluş ile ortaklaşa bir etkinlik düzenliyor gibi göründüğünü kaydeden Kefalogiannis, 1923 Lozan Antlaşması’nı ileri sürerek (Batı) Trakya’da Türk azınlık değil Müslüman azınlık olduğunu iddia ediyor. 

Türk propagandasının sistematik olarak Lozan Antlaşması hükümlerine meydan okuduğunu, (Batı) Trakya’yı istikrarsızlaştırmak ve ikili ilişkilerdeki gerginliği artırmak için her türlü aracı kullandığını ileri sürdüğü mektubunda Kefalogiannis, AP üyelerinin bu tür uygulamaları kınadığına ve Avrupa’daki barış ve istikrarı baltalama girişimlerini reddettiğine inandığını ifade ediyor. Kefalogiannis ayrıca, AP Başkanı David Sassoli’nin makul tepkilerine güvendiğini ve bu olayın AP himayesinde gerçekleşemeyeceğini açıkça belirtmek istediğini dile getiriyor. 

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Manolis K. Kefalogiannis’in ABTTF’ye yönelik mesnetsiz iddia ve iftira içeren mektubu ülkedeki hakim demokrasi anlayışının ne kadar çarpık olduğunu adeta ispatlamaktadır. Zira 2016’da  da Manolis K. Kefalogiannis’in üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi(EPP) Grubu’na üye AP Milletvekili Csaba Sógor (EPP)’un ev sahipliğini üstlendiği “Yunanistan’da Örgütlenme Özgürlüğü: Avrupa Azınlık Hakları Standartlarında Bir Boşluk” konulu Brüksel’deki etkinliğimiz öncesinde bu kez Altın Şafak Partisi’nin AP Milletvekilleri, AP Başkanı Martin Schulz’a hitaben bir mektup kaleme alarak etkinliğin iptal edilmesini istemişlerdi, dahası programın yapılacağı salona gelerek ev sahibi milletvekiline sözlü saldırıda bulunmuşlardı. Ülkemizde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubuna ait kararlarını uygulamanın önündeki engel işte devlet ve siyasetin tüm kademelerine yerleşmiş bu zihniyettir. Trakya’da açık ve demokratik bir toplum yaratıldığı iddiası ile bu iddianın gerçekliğine kendini kaptırmış bu zihniyet sorunun ta kendisidir. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe sayan bu zihniyet yüzünden isminde Türk kelimesi geçen derneklerimiz kapalıdır, yenilerinin kurulmasına izin verilmemektedir. Olaylara at gözlüğü ile bakan bu dar kalıplı ve tutucu zihniyet dernek kurma özgürlüğüne ilişkin her çabamızda bizleri Avrupa’daki barış ve istikrarı baltamalaya çalışmakla itham etmekten vazgeçip demokrasi ve hukukun üstünlüğü gereğince hareket ederse sorun kendiliğinden çözülecektir. Ancak demokratik olgunluğa erişmemiş ülkemizde Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine ilişkin sorunlar tabu haline getirilip milli meseleye dönüştürülmeye devam ederse kaybeden ülkesindeki zenginliklerini görmezden gelen ülkemizin ta kendisi olacaktır.” 

Fotoğraf:https://www.kefalogiannis.gr/el/nea/eyrwpaika-8emata/epistolh-diamartyrias-ston-proedro-toy-eyrwpaikoy-koinoboylioy-gia-ekdhlwsh-sto-ek-ths-legomenhs-omospondias-toyrkwn-dytikhs-8rakhs 
 

GALERİ