ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkçe ve başörtüsü üzerinden Batı Trakya Türk toplumu yine hedef gösterildi!

01.06.2023

ABTTF Başkanı: “Ülkemizde yaklaşan yerel ve bölgesel seçimler öncesi aşırılık yanlısı çevrelerin bölgemizdeki huzuru bozmaya yönelik bu ve benzeri provokasyonlarına ve siyasi çıkarları için toplumumuzu hedef göstermelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.”

Gümülcine Belediye Meclisi’nde temsil edilen “Spartakos” listesi, 29 Mayıs 2023 tarihinde yayımladığı yazılı açıklamada, Gümülcine Devlet Hastanesi’nde çalışan Batı Trakya Türk toplumu mensubu doktorların ve diğer sağlık personelinin kendi aralarında Türkçe konuşması ve bazı Türk kadın çalışanların başörtüsü takmasına karşı çıktı.

Aşırı milliyetçi görüşleriyle bilinen “Spartakos” listesinin “Gümülcine Hastanesi hangi ülkede faaliyet gösteriyor?” başlıklı açıklamasında, Gümülcine Devlet Hastanesi’nde çalışan ve Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Batı Trakya Türk toplumu mensubu sağlık personelinin kendi aralarında Türkçe konuştukları ve Hristiyan meslektaşlarının bu konuşmaları anlayıp anlamadığıyla ilgilenmedikleri iddia ediliyor. 

Bu tahrik edici tutumu sergileyen Batı Trakya Türk toplumu mensubu doktor ve hemşirelerin sayısının giderek arttığının savunulduğu açıklamada, bu tutumun hastaların sağlığını tehlikeye soktuğu ve Türkçe bilmeyen çoğunluk üyeleri için olumsuz bir ortam yarattığı ileri sürülüyor.  

Açıklamada ayrıca, hastanede çalışan Türk kadın sağlık personelinin başörtüsüne de değinilerek, bir dini aidiyeti simgeleyen başörtüsünün Yunan sağlık kurumlarında yasak olduğu öne sürülüyor. Spartakos’un açıklaması,  “Gümülcine, Yunan toprağı mı, değil mi?” sorusuyla son buluyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Spartakos listesinin tümüyle provokasyon kokan açıklaması, Türkçe ve başörtüsünü hedefe koyarak bölgemizdeki barış ve huzur ortamını bozmaya yönelik. Bölgemizdeki kültürel ve dinsel zenginlikler içerisinde yetişmiş olan Spartakos listesi üyelerinin de çok iyi bildiği gibi Rodop ilinde nüfusun çoğunluğunu Batı Trakya Türkleri oluşturuyor ve en çok konuşulan dil Türkçe. Dolayısıyla toplumumuz mensubu doktor ve hemşirelerin kendi aralarında ana dilleri Türkçe’yi konuşmaları gayet doğal ve en temel hakları. Başörtüsü ile ilgili olarak ise ülkemizin anayasasında da açıkça belirtildiği gibi herkes din ve vicdan özgürlüğü hakkına sahip ve anayasaya ve kanunlara karşı gelmediği ve başkalarının haklarına zarar vermediği müddetçe dini vecibelerini yerine getirmekte tamamen özgür. Ülkemizde yaklaşan yerel ve bölgesel seçimler öncesi aşırılık yanlısı çevrelerin bölgemizdeki huzuru bozmaya yönelik bu ve benzeri provokasyonlarına ve siyasi çıkarları için toplumumuzu hedef göstermelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.” dedi.
 

GALERİ