ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemiz Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğini ihlal eden uygulamalarını sürdürüyor

20.10.2022

ABTTF olarak bir kez daha dini özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmayı amaçlayan 29 Temmuz 2022 tarihli yasanın Batı Trakya Türk toplumu için yok hükmünde olduğunun altını çiziyor, ülkemizi dini özerkliğimizi düzenleyen taraf olduğu antlaşmalara uymaya ve müftülük meselesinde tek taraflı uygulamalarına ivedilikle son vermeye çağırıyoruz.

Ülkemiz Yunanistan Eğitim ve Din ve İşleri Bakanı Niki Kerameos tarafından imzalanan kararla Gümülcine ve İskeçe’de devlet tarafından atanan müftü naiplerinin görev süresi uzatıldı. 

Söz konusu karara göre Gümülcine’nde tayinli Müftü Naibi Cihat Halil ve İskeçe’de tayinli Müftü Naibi Necdet Hemşeri’nin görev süreleri altı ay daha uzatıldı.

Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin temsilcisi Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanlık Kurulu konuyla ilgili olarak, “Ülkemiz, tayinli müftü naiplerinin görev süresinin uzatarak Batı Trakya Türk toplumunun 1913 Atina Antlaşması ile belirlenen ve 1923 Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan dini özerkliğini bir kez daha yok saymıştır. Ülkemiz, antlaşmalarla teminat altına alınan kendi dini liderlerimiz olan müftülerimizi seçme hakkımızı 1990 yılında beri çeşitli uygulama ve yasalarla ihlal etmektedir. Son olarak İskeçe Müftü’müz Ahmet Mete’nin vefatının hemen ardından 29 Temmuz 2022’de mecliste kabul edilen ‘Trakya’daki Müftülüklerin Modernleştirilmesi’ başlığı altındaki yeni yasa ile devletin özerk yapıdaki müftülüklerimiz üzerinde tam kontrol ve denetim kurması ve böylelikle dini özerkliğimizin tamamen ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. ABTTF olarak bir kez daha ilgili yasanın Batı Trakya Türk toplumu için yok hükmünde olduğunun altını çiziyor, ülkemizi dini özerkliğimizi düzenleyen taraf olduğu antlaşmalara uymaya ve müftülük meselesinde tek taraflı uygulamalarına ivedilikle son vermeye çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

GALERİ