ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, İskeçe Türk Birliği’nin düzenlediği ‘Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamama politikası’ konulu konferansa katıldı

13.12.2021

1927 yılında kurulan ancak isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle Yunan ulusal mahkemeleri tarafından 1986’da kapatılan Batı Trakya Türk toplumunun en eski derneği İskeçe Türk Birliği (İTB), 10 Aralık 2021 tarihinde “Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığı ve Diğer Azınlıklarla İlgili AİHM Kararlarını Uygulamama Politikası” başlıklı çevrim içi konferans düzenledi. 

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, “İskeçe Türk Birliği’nin Mücadelesinde Uluslararası Boyut” başlıklı bir sunum yaptı.

Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün Yunanistan tarafından ihlali ele alındı 

Batı Trakya Türk toplumu ve Yunanistan’da yaşayan Makedon azınlığa ait derneklerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının Yunanistan tarafından yıllardır ısrarla uygulanmaması ve bunun neden olduğu sorunların masaya yatırıldığı konferansın moderatörlüğünü İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu yaptı.

Konferansta, İTB, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı “Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu”nun hukuk danışmanları Av. Ahmet Kara ve Av. İlker Çavuşoğlu, Yunan Helsinki Gözlem Evi (GHM) Sözcüsü ve Avrupa Uygulama Ağı (EIN) Yönetim Kurulu Üyesi Panayote Dimitras, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Pervin Hayrullah, ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, Gökkuşağı/Avrupa Hür İttifakı Partisi Başkanı ve Makedon Kültür Evi Yönetim Kurulu Üyesi Pavlos Voskopulos Filipov ve Kar Amacı Gütmeyen Kuruluş “Krste Misirkov” Kurucu Üyesi Eugenia Natsoulidou konuşmacı olarak yer aldılar.

Konferansın ev sahipliğini yapan İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, isminde “Türk” kelimesi olduğu için kapatılan İTB’nin 38 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini belirterek, AİHM’nin Batı Trakya Türk dernekleri ve aynı zamanda Makedon azınlığa ait derneklerle ilgili verdiği kararlarla örgütlenme özgürlüğünü ihlal eden Yunanistan’ı mahkum etmesine rağmen Yunanistan’ın AİHM'nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını 13 yıldır uygulamadığını kaydetti. 

ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık, İTB’nin hukuk mücadelesinde uluslararası boyut ve ABTTF’nin rolü konulu sunumunda, Yunanistan’da 2017 yılındaki mevzuat değişikliğine rağmen İTB’nin kendisiyle ilgili AİHM kararının Yunanistan tarafından uygulanması talebinin kabul edilmediğini ifade etti. Yunanistan’ın bu anlamda insan hakları sınavını geçemediğini belirten Kırmacı Arık, bu alanda verilen kararların hukuki değil siyasi olduğunun artık genel kanı olduğunu, bunun nedeninin de Yunanistan tarafından soruna rejimsel açıdan yaklaşılması olduğunu kaydetti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Yunanistan aleyhinde ihlal prosedürünün başlatılması talebinin önemli olduğunu vurgulayan Kırmacı Arık, kolektif olarak hak savunulmasında bir adım ileri gitmek gerektiğini söyledi.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com

GALERİ