ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Genel Sekreter Kalancis’ten Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan bir açıklama daha

30.10.2020

ABTTF Başkanı: “Devletin sinsi politikası Batı Trakya Türk toplumu mensubu çocukların ana dilleri Türkçeyi öğrenmelerinin engellenerek kimliklerini kaybetmelerini ve asimile olmalarını amaçlamaktadır. Genel Sekreter Kalancis de bu sinsi politikanın yıllardır uygulayıcısı konumundadır.”

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis yaptığı son açıklamayla yine Batı Trakya Türk toplumunu hedef aldı. 

Millet gazetesinin haberine göre geçen hafta Batı Trakya’ya yaptığı ziyaret esnasında Radio Xronos’a konuşan Kalancis, Batı Trakya Türklerini kastederek Müslüman vatandaşların önemli bir bölümünün Yunancayı iyi bilmediğini iddia etti. Trakya’da Müslüman vatandaşlarla ilgili temel sorunun dil olduğunu ileri süren Kalancis, bu durumun çözülmesi gereken önemli bir parametre olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Genel Sekreter Yorgos Kalancis bu son açıklamasıyla devletin Batı Trakya Türklerine yönelik iyi niyet taşımayan politikasını bir kez daha açığa vurmuştur. Lozan Barış Antlaşması ile eğitim özerkliğine sahip Batı Trakya Türk toplumu yıllardır bölgede Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim verecek iki dilli azınlık ana okulları açılmasını talep etmektedir. Ancak bu talebimiz hükümetler değişmesine rağmen bugüne kadar hep yanıtsız bırakılmıştır. Öte yandan iki dilli özerk okullarımız da her yıl teker teker kapatılmaktadır. Devletin bu sinsi politikası Batı Trakya Türk toplumu mensubu çocukların ana dilleri Türkçeyi öğrenmelerinin engellenerek kimliklerini kaybetmelerini ve asimile olmalarını amaçlamaktadır. Genel Sekreter Kalancis de bu sinsi politikanın yıllardır uygulayıcısı konumundadır. Batı Trakya Türk toplumu olarak ülkemiz Yunanistan’ı iki dilli azınlık anaokulları açılması talebimizi ivedilikle yerine getirmeye ve eğitim özerkliğimize zarar verecek her türlü devlet müdahalesinden kaçınmaya çağırıyoruz.” dedi.