ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Milletvekili Stilyanidis’ten Trakya Kalkınma Komisyonu’nda ayrımcılık içeren konuşma

15.10.2020

ABTTF Başkanı: “Milletvekili Stilyanidis’in Trakya Kalkınma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun ‘öteki’ olarak görüldüğünün ve ‘tehdit’ unsuru olarak kabul edildiğinin açık bir kanıtıdır.”

Rodop Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Yunanistan meclisinde kurulan partiler arası Trakya Kalkınma Komisyonu’nun toplantısında yaptığı konuşmada hükümetin Batı Trakya’yı demografik açıdan korumasını istedi.

Gündem gazetesinin haberine göre, Yunanistan Maliye Bakanı Hristos Staikuras’ın da hazır bulunduğu komisyon toplantısında konuşan Milletvekili Stilyanidis, Batı Trakya’da yaşayan Pontuslu Rumların konut kredisi ve emeklilikle ilgili yaşadığı sorunlara çözüm bulunmasını talep etti. Pontuslu Rum ailelerinin konut kredilerinin düşürülerek Batı Trakya’da kalmalarının sağlanmasının gerektiğini belirten Stilyanidis, “Sayın Bakan, Yunanistan için bu kadar çok şey yapan insanlara bir şey bağışlamanızı istemiyoruz. (Onların) bölgede kök salmalarına izin vererek (Batı) Trakya’yı demografik açıdan korumanızı istiyoruz.” dedi. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Milletvekili Stilyanidis’in Trakya Kalkınma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadeler Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun ‘öteki’ olarak görüldüğünün ve ‘tehdit’ unsuru olarak kabul edildiğinin açık bir kanıtıdır. Bu tür açıklamalar farklı kültürlerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı Batı Trakya’daki barış ve huzur ortamına zarar vermektedir. Bölgede Yunanlarla birlikte yaşayan Batı Trakya Türkleri de ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıyadır. Hükümet tarafından Batı Trakya’nın ekonomik kalkınmasına yönelik atılacak her adımda bölgede yaşayan farklı kültürlerin tümü dikkate alınmalıdır. Aksi yöndeki bir uygulama ayrımcı olacaktır.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com
 

GALERİ