ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni eğitim-öğretim yılında 8 Türk ilkokulu daha kapatılacak!

12.08.2020

ABTTF Başkanı: “Ekonomik tedbirler kapsamında öğrenci  azlığı bahanesiyle Türk ilkokullarımızın kapatılması ülkemizin Batı Trakya Türk toplumuna karşı uyguladığı sistematik ayrımcılığın aracı haline gelmiştir”

Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı, 2020-2021 öğretim yılında öğrenci sayısının yetersizliğini gerekçe göstererek Batı Trakya Türk toplumuna ait sekiz Türk ilkokulunun daha kapatılmasına karar verdi. Gündem’in haberine göre Rodop ilinde Uysallı, Bekirköy, Menetler ve Kozlardere köylerindeki Türk ilkokulları, İskeçe ilinde İnhanlı ve Höyükköy Türk ilkokulları ve Meriç ilinde Babalar ve Taşağıl Türk ilkokulları kapatılıyor. Böylelikle 2019-2020 öğretim yılında kapatılan beş ilkokul ile 123’e düşen Türk ilkokulları sayısı bu yıl 115’e düşecek. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumu eğitimde özerk kılınmış olup Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilli eğitimin verildiği ilkokullara sahiptir. Sahip olduğumuz Türk ilkokulları özerk olmalarına rağmen hükümet, 2010 yılında alınan ekonomik tedbirler kapsamında öğrenci azlığını gerekçe göstererek okullarımızın faaliyetlerini geçici olarak askıya alma yoluna gitmiştir.. Aslında yasaya uygunluk bakımından faaliyetleri geçici olarak askıya alındığı ifade edilen ilkokullarımız pratikte kapatılmaktadır. Zira 2008’de 194 ilkokulumuz olmasına rağmen bu yıl bu rakam 115’e inmektedir. Bu uygulama Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ayrımcılığın bir aracı haline dönüşmüştür. Lozan Antlaşması’na aykırı bir biçimde müdahale edilen okullarımızda çocuklarımızın eğitim hakkı gasp edilmektedir. Batı Trakya Türk toplumu olarak çocuklarımızın  geleceğini doğrudan etkileyen bu sistematik ayrımcılık karşısında sessiz kalmayacağız, hem Yunanistan’da hem de uluslararası düzeyde bu haksız ve ayrımcı uygulamanın ortadan kaldırılması için çalışacağız.”dedi.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com

GALERİ