ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

El Cezire Televizyonu’nda Batı Trakya Türk toplumu hakkında belgesel film

09.04.2020

Katar merkezli yayın yapan El Cezire (Al Jazeera) Televizyonu’nun İngilizce kanalında 8 Nisan 2020 tarihinde Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili bir belgesel film yayımlandı. Belgesel film, 28 Şubat-7 Mart 2020 tarihlerinde Batı Trakya’yı ziyaret ederek bölgede araştırma yapan El Cezire muhabiri ve belgesel film yönetmeni Glenn Ellis tarafından çekildi. 

“Batı Trakya, İhtilaflı Alan: Yunanistan’ın Kuzeydoğusundaki Türkler” başlıklı belgesel filmde, Yunanistan’da nüfusu 150.000 olan Batı Trakya Türk toplumuna karşı on yıllardır süregiden ayrımcılık ve baskı ile nefret söylemi ve saldırıları anlatılıyor. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) Halit Habip Oğlu ve Batı Trakya Türk toplumunun diğer önde gelen temsilcileri ile yapılan mülakatlara da yer verilen belgesel filmde, Türk toplumunun ana dil, eğitim ve müftülük konularında yaşadığı sorunlar aktarılıyor.

Batı Trakya Türk toplumunun Türk etnik kimliği Yunan devletince tanınmıyor

Yunanistan’ın dünyada demokrasinin beşiği olduğuna dair bir algının olduğu ancak Batı Trakya Türk toplumunun kollektif Türk etnik kimliğinin Yunan devletince reddedildiğinin belirtildiği belgesel filmde, Yunanistan Eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un Şubat 2020’de Batı Trakya’da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Batı Trakya’da yaşayan azınlığın etnik değil dini bir azınlık olduğunu söylediği de aktarılıyor. Batı Trakya’da “Türk” isimli derneklerin kapatılarak, tabelalarının polis tarafından indirildiği, kapatılan İskeçe Türk Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde kazandığı dava ile ilgili kararın Yunanistan tarafından 2008’den bugüne on iki yıldır uygulanmadığı kaydediliyor.

Belgesel filmde, Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik müdahalelerine de atıfta bulunuluyor. Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcılığın erken yaşlarda başladığı, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın geçen yıl özerk statüdeki beş Türk ilkokulunu daha kapattığı ve sadece sekiz yıl içerisinde kapatılan Türk ilkokullarının sayısının 65 olduğu not ediliyor. Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftülerin hükümet tarafından tanınmadığı, Rodop Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in “müftülük makamını gasp” suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldığı ifade ediliyor. 

Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret söylemi ve saldırılar ile temsilcilerini sindirme amaçlı baskı ve tehditlerin de anlatıldığı belgesel filmde, Yunan devletinin baskısından korktukları için birçok Batı Trakya Türk’ünün kamera önünde konuşmak istemediği kaydediliyor. 

Belgesel filmi izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=1Gv4UlVWsZA

GALERİ