ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun dini özerkliğine bir darbe daha!

12.01.2018
Halit Habip Oğlu: “Amaç, eğitim özerkliğine ilişkin çıkarılan yasa ve uygulamalarda olduğu gibi Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti alınmış dini özerkliğinin temelini zayıflatmak ve nihayetinde örf, adet ve gelenek hukukuna dayalı dini özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmaktır.”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumu mensuplarıyla ilgili miras, evlenme ve boşanma konularında müftüler tarafından kullanılan şer’i yetkileri tercihli hale getiren ve taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda Yunan Medeni Kanunu’nun da geçerli olmasını mümkün kılan yasa 9 Ocak 2018 tarihinde Yunan Parlamentosu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nca hazırlanan yasa uyarınca Batı Trakya Türk toplumu mensuplarına aile ve miras hukuku alanında Yunan mahkemeleri ile müftülükler arasında tercih yapma hakkı tanınarak müftülerin şer’i yetkileri sınırlandırılıyor.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumu mensupları arasında miras konusundaki anlaşmazlıklarda zaten yıllardır Yunan medeni hukuku uygulanıyor ve medeni hukuk hükümlerine göre mal paylaşımı yapılıyor. Hatice Molla Salih isimli Batı Trakya Türk’ünün miras davası da aslında medeni hukuka göre çözüme kavuşturulabilinirdi. Ancak böyle olmadı ve Yunan Yargıtay’ını olumsuz yönde kararı üzerine dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gitti. AİHM’de açılan bu dava üzerine de söz konusu yasa hazırlanıyor ve Yunan Parlamentosu’nda kabul ediliyor. Bu durum bir kez daha göstermiştir ki ülkemiz Yunanistan Batı Trakya Türk toplumuna iyi niyetle yaklaşmıyor. Yunanistan iyi niyete sahip olmadığı için AİHM’nin Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri olan İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç Azınlık Gençleri Kültür Derneği lehine verdiği kararları yaklaşık on yıldır uygulamıyor. Burada amaçlanan, eğitim özerkliğimize ilişkin çıkarılan yasa ve uygulamalarda olduğu gibi Batı Trakya Türk toplumunun uluslararası antlaşmalarla garanti alınmış dini özerkliğinin temelini zayıflatmak ve nihayetinde örf, adet ve gelenek hukukuna dayalı dini özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmaktır” açıklamasında bulundu.