Raporda, Yunanistan tarafından AİHM kararlarının uygulanmaması ve Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün ihlaline de atıfta bunuluyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB üyesi 27 devlet ile AB’ye katılım sürecinde olan devletlerdeki hukukun üstünlüğü ile ilgili gelişmelerin nesnel ve sistematik olarak incelendiği 2024 Hukukun Üstünlüğü Raporu’nu yayımladı.
Yunanistan’a dair ülke raporunda, ülkede hukukun üstünlüğünün durumuna ilişkin eleştirilerin yanı sıra hükümetin attığı olumlu adımlara da atıfta bulunuluyor. Raporda, ülkede adalet sistemi ile ilgili olarak yargıdaki en yüksek mevkilere yapılacak atamalarda yargının da yer almasını öngören bir yasa teklifinin kabul edildiği not edilerek, asliye hukuk mahkemeleri ve Danıştay nezdindeki davaların uzunluğuna ilişkin ciddi zorlukların devam etmekte olduğuna dikkat çekiliyor.
Raporda, ülkede gazetecilerin korunmasını iyileştirmeye yönelik yasal olmayan güvencelerin kabul edilmesinde bazı ilerlemelerin kaydedildiği not ediliyor ancak medya bağımsızlığına ilişkin endişelerin sürdüğüne işaret ediliyor.
Yunanistan’da kanun yapma sürecinin kalitesine ilişkin zorlukların devam ettiği ve anayasa uyarınca kurulan bağımsız makamların statülerini ve görevlerini etkili bir şekilde yerine getirme kabiliyetlerini zayıflatabilecek zorluklarla karşı karşıya bulunduğunun belirtildiği raporda, sivil toplum alanına ilişkin endişeler devam ettiğine dikkat çekiliyor.
Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün ihlaline de atıfta bulunulan raporda, 15 yıldan uzun süredir Yunanistan tarafından uygulanmayı bekleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının ulusal mahkemelerin, amaçlarının ülkede etnik bir azınlığın var olduğu fikrini desteklemek olduğu gerekçesiyle dernekleri kaydetmeme veya feshetme kararları nedeniyle örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Raporda konuyla ilgili dipnotta, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Aralık 2023’teki toplantısında aldığı kararda, Yunanistan tarafından 2017 yılında kabul edilen ve ihtilaflı davaların yeniden açılmasına izin veren mevzuat değişikliğinin ardından Bekir-Usta ve Diğerleri Grubu’ndaki başvuru sahiplerinin iç hukuk sistemi içerisinde kendilerine sunulan imkanları tüketmiş olmalarına rağmen hala eski halin sağlanmamış olmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği kaydediliyor.
Yunanistan’a yönelik tavsiyelere de yer verilen raporda, diğerlerinin yanında üst düzey yolsuzluklar da dahil olmak üzere yolsuzluk davalarında sağlam bir kovuşturma ve nihai karar sicili oluşturma çabalarını sürdürülmesi, gazetecilerin korunmasını iyileştirmeye yönelik yasal ve yasal olmayan güvencelerin kabul edilmesi sürecinin daha da ilerletilmesi ve sivil toplum kuruluşları ile yapılandırılmış bir diyaloğun geliştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), AB Komisyonu’nun 2024 Hukukun Üstünlüğü Raporu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlara yönelik danışma sürecine aktif olarak katılmış, yazılı katkısını AB Komisyonu’na iletmişti. Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını aktardığı yazılı katkısında ABTTF, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk derneklerinin yer aldığı Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu ile ilgili AİHM kararlarını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararlarına ve tüm uyarılarına rağmen 2008 yılından beri uygulamadığını ve Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini dile getirmişti.
AB Komisyonu’nu yayımladığı 2024 Hukukun Üstünlüğü Yunanistan Ülke Raporu’na https://commission.europa.eu/document/download/6741f4b2-6a10-44ba-b40c-97a5a38e6827_en?filename=21_1_58062_coun_chap_greece_en.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
*Foto: www.anadoluimages.com