ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü kutlu olsun!

21.03.2023

ABTTF Başkanı: “Irkçılık ve ırk ayrımcılığı ile mücadele acil öneme sahiptir, bu konuda sözde değil özde adım atılması gerekmektedir. Zira hep söylediğimiz gibi ülkemizin yöneticilerinin toplumumuzun yıllardır maruz kaldığı sistematik ayrımcılığın üstünü örtme çabası içerisinde başka bir gerçeklik yaratmaya yönelikken bölgemizdeki durum bunun tam tersidir. Buna en açık örneklerden biri de bugün yalnızca spor kulubü taraftar derneği olan Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kaydının iptal edilmesi için açılan dava ve bu konuda yapılan ırkçı açıklamalardır.”

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 75. Yılı’nda ırkçılık ve ırk ayrımcılığı ile mücadelenin aciliyetine odaklanıyor. 

1966 yılında aldığı kararla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 21 Mart’ı Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü ilan etti. Tüm dünyada farklı etkinlikler ile kutlanan 21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nde BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin 75’inci yılının kutlandığı 2023’te tüm devletleri ırk ayrımcılığı ile mücadele etmek amacıyla spesifik ve acil adımlar atmaya çağırdı. BM, devletlerin eşitliği sağlamak, ırkçılık, ırk ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlükle mücadele etmek için yasama ve yürütmede hızlı ve sağlam adımlar atmasını istedi. 

21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı Mücadele Günü vesilesiyle açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “BM Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin 75’inci yıldönümünü kutladığımız 2023’te ülkemizde ırkçılık ve ırka dayalı ayrımcılığın, ırk temelinde nefret söyleminin artışa geçmesi endişe vericidir. Zira Batı Trakya Türk toplumu kendi ülkesinde, geçmişte olduğu gibi bugün de tehdit ve tehlike olarak görülmeye devam etmektedir. Devlette, hükümette ve siyasette hakim bu algı medyada da kasıtlı olarak bu şekilde yansıtılmaktadır. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk’ün de ifade ettiği üzere Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nde ırkçılık ve ırk ayrımcılığı ile mücadele acil öneme sahiptir, bu konuda sözde değil özde adım atılması gerekmektedir. Zira hep söylediğimiz gibi ülkemizin yöneticileri toplumumuzun yıllardır maruz kaldığı sistematik ayrımcılığın üstünü örtme çabası içerisinde başka bir gerçeklik yaratmaya çalışırken bölgemizdeki durum bunun tam tersidir. Buna en açık örneklerden biri de bugün yalnızca spor kulubü taraftar derneği olan Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’nin kaydının iptal edilmesi için açılan dava ve bu konuda yapılan ırkçı açıklamalardır. Ülkemiz Yunanistan’dan toplumumuzu bir tehdit ve tehlike unsuru olarak görmekten ve göstermekten vazgeçmesini istiyor, kendi ülkemizde haklarımıza saygı duyularak, hak ettiğimiz şekilde, ırkçı ve ayrımcı uygulamalara maruz kalmadan yaşamak için ülkemizden gerekli adımları atmasını talep ediyoruz.” dedi. 

GALERİ