ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AP Milletvekilleri Yunanistan’daki AB değerlerine yönelik sınamalardan endişeli!

09.03.2023

ABTTF Başkanı: ‘‘LIBE Komitesi’ne üye olan AP milletvekillerinin verdikleri mesajlar son derece önemlidir. Ülkemiz Yunanistan’ın AB değerlerinden uzaklaştığı, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklar olmak üzere ilkelerini uygulamak yerine başka bir yönde ilerlediğini göstermektedir’’. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’ne (LIBE) üye milletvekilleriden ulaşan bir delegasyon, Yunanistan’daki AB değerlerinin durumuna ilişkin mevcut sorunları değerlendirmek üzere 6-8 Mart 2023 tarihlerinde Atina’da hazır bulundu. 

AP Milletvekili Sophia in’t Veld’in (Renew Europe, Hollanda) başkanlığındaki delegasyon, ziyaret esnasında, medya özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliği, göç politikaları, insan hakları ve eşit muamele, casus yazılım cihazların kullanımı, hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele gibi çok farklı konuları ele aldılar. 

Ziyaretin sonunda heyet başkanı in’t Veld, açıklamalarda bulundu. In’t Veld, ‘‘Yunanistan’ın sağlam bir kurumsal ve yasal çerçevesi, canlı bir sivil toplumu ve bağımsız medyası olmasına rağmen, delegasyon hukukun üstünlüğüne ve temel haklara yönelik çok ciddi tehditler olduğuna dikkat çekiyor. Sağlam bir demokrasi için gerekli olan kontroller ve dengeler ağır baskı altındadır. Özel organlar ve özgür basın tarafından yapılan incelemenin içi boşaldı, adalet son derece yavaş ve etkisiz, bu da bir cezasızlık kültürüne yol açıyor. Yolsuzluk, kamu hizmetlerini ve mallarını aşındırıyor. Sivil toplum kuruluşları büyük bir baskı altında’’ diye konuştu. 

Buna ek olarak in’t Veld, konuşmasında Yunanistan’da temel haklarına ilişkin sorunlar konusuna da değindi: ‘‘Eşit muamele konusunda, Yunanistan sağlam bir yasal çerçeveye sahiptir ve yeni İnsan Hakları Komisyonu’nun oluşturulması gibi olumlu adımlar atılmıştır. Ancak uygulama LGBTİ’ler, Romanlar ve diğer etnik azınlıklar ve kadınlar için çok farklıdır. Delegasyonun çoğunluğu, tüm siyasi güçleri liderlik göstermeye ve toplumsal değişimi desteklemeye çağırıyor. Ele alınması gereken özel konular aile içi şiddet, polis şiddeti ve evlilik eşitliğidir. Son olarak, yasama sürecinin, gerçek ve anlamlı istişareler getirilerek ve tartışmalı torba yasa uygulaması ortadan kaldırılarak iyileştirilmesi gerekiyor.”

Delegasyonun programın sonunda, bağımsız Yunan makamlarıyla (Ulusal Şeffaflık Kurumu, Veri Koruma Kurumu, İletişim Güvenliği ve Gizliliği, Ombudsman, Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, İltica Servisi) ve ayrıca sivil toplum temsilcileri, gazeteciler, Frontex ve buna ek olarak öldürülen gazeteci Giorgos Karaivaz’ın ailesi ve eski savcı Eleni Touloupaki ile toplantılar gerçekleştirildi.  

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “LIBE Komitesi’ne üye olan AP milletvekillerinin verdikleri mesajlar son derece önemlidir. Ülkemiz Yunanistan’ın AB değerlerinden uzaklaştığı, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklar olmak üzere ilkelerini uygulamak yerine başka bir yönde ilerlediğini göstermektedir. Her fırsatta demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemizin demokrasiyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu inkar politikasını ivedilikle terk ederek kendimizi tanımlama hakkımıza saygı duymasını talep ediyor, bu konuda AP milletvekillerinin de konu ile ilgilenmelerini istiyoruz’’ dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com  

GALERİ