ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Meclis’te milletvekilleri Batı Trakya Türk toplumuna atıfta bulundu

08.04.2022

ABTTF Başkanı: “Hepimiz Yunan vatandaşlarıyız ama azınlık olarak biz Türk’üz. Ülkemizin siyasi partilerinden bu gerçeği kabul ederek, iktidara geldiklerinde toplumumuzun sorunlarına bizlerle diyalog içerisinde çözüm üretmelerini talep ediyoruz.”

Partiler üstü Trakya Kalkınma Komisyonu’nun nihai raporunun 6 Nisan 2022 tarihinde Yunanistan Meclisi’nde görüşülmesi sırasında milletvekilleri görüşlerini dile getirdi.

SYRIZA Milletvekili ve Eski Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis, Avrupa Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda Müslüman azınlığa mensup Yunan vatandaşlarının etnik olarak kendilerini tanımlama hakkına tümüyle saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, SYRIZA’nın Azınlık ile kurulacak diyalog yoluyla belirlenecek bir müftü istediğini kaydetti. Azınlık’a ait vakıflar sorununa da dikkat çeken Filis, “Vakıfların idare heyetleri Müslüman seçmenler tarafından belirlenmelidir.” diye konuştu.

Değişim Hareketi (KİNAL) Meclis Grubu Başkanı Mihalis Katrinis, (Batı) Trakya’da yaşayanları Müslüman veya Hristiyan olarak ayrıştırmadıklarını, hepsinin aynı haklara sahip Yunan vatandaşları olduğunu belirterek, devletin, Yunan Müslüman vatandaşlarını gerginlik isteyen ve onların gelişme ve ilerlemesini baltalayan çevrelerin etkisinden kurtarması gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “SYRIZA Milletvekili ve Eski Bakan Nikos Filis, partisi adına yaptığı konuşmada gerçekçi ve ülkemizin üyesi olduğu Avrupa Birliği ilkelerine uygun açıklamalarda bulunmuştur. Umarım SYRIZA, iktidara geldiğinde bu kez vaatlerini sadece sözde ve kağıt üzerinde bırakmaz, parti programında da yer verdiği toplumumuzun sorunlarına bizlerle diyalog içerisinde çözüm üretir. Öte yandan KİNAL Meclis Grubu Başkanı Mihalis Katrinis’in de söylediği gibi evet, hepimiz Yunan vatandaşlarıyız ama azınlık olarak biz Türk’üz. Aynı Arnavutluk’ta yaşayan Yunan azınlık gibi. Zira orada Hristiyan Ortodoks azınlıktan değil Yunan azınlıktan bahsediliyor.” dedi.
 

GALERİ