ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunu ile ilgili yine gerçekleri çarpıtan ifadeler

07.04.2022

ABTTF Başkanı: “Batı Trakya Türk toplumuna mensup gençlerimiz, devletin on yıllardır eğitim özerkliğimize sürekli müdahalelerle azınlık eğitiminin kalitesini düşürmesi sonucu başarılı olabilmek için ilk ve orta öğretimde ilave özel dersler almak zorunda kalıyorlar. O nedenle kimse siyasi rant uğruna gençlerimizin başarısından pay çıkarmaya çalışmasın.”

Yunanistan Meclisi’nde kurulan partiler üstü Trakya Kalkınma Komisyonu’nun hazırladığı nihai rapor 6 Nisan 2022 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Raporla ilgili görüşlerini dile getiren Yüksek Öğrenimden Sorumlu Eğitim ve Din İşleri Bakan Yardımcısı ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Milletvekili Angelos Syrigos, (Batı) Trakya’daki Müslüman azınlığın yüksek öğrenim seviyesinin geçmişte bugüne arttığını belirterek, binlerce azınlık mensubunun Trakya Demokritos Üniversitesi’nde öğrenim gördüğünü, çoğunun doktor, avukat ve inşaat mühendisi olduğunu söyledi. 

Syrigos, “Bu gençlerin başarılı olmasından gurur duyuyoruz ve bu, ülkemizde işleyen eşitliğin ve eşit hakların bir sonucudur. Yunanistan’ın Trakya’daki azınlığın haklarına saygı duyduğunu pratikte kanıtladık.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Evet, son yıllarda ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna mensup yüzlerce gencimiz üniversiteden mezun olarak iş hayatına atıldı. Bakan Yardımcısı Syrigos, bunun ülkemizde işlediğini iddia ettiği eşitliğin bir sonucu olduğunu söyleyerek gerçeği çarpıtıyor. Zira bu başarı, yalnız ve yalnız gençlerimizin ve ailelerimizin başarısı. Çünkü gençlerimiz, devletin on yıllardır eğitim özerkliğimize sürekli müdahalelerle azınlık eğitiminin kalitesini düşürmesi sonucu başarılı olabilmek için ilk ve orta öğretimde ilave özel dersler almak zorunda kalıyorlar. Yanı sıra üniversiteye giren birçok gencimiz de ailelerinin maddi durumunun yetersizliği nedeniyle yüksek öğrenimlerini yarıda bırakıyorlar. O nedenle kimse siyasi rant uğruna gençlerimizin başarısından pay çıkarmaya çalışmasın.” dedi.