ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Adalet Divanı, “Azınlıkları Koruma Paketi”nin AB Komisyonu tarafından kaydedilmesi kararının iptalini reddetti  

18.02.2022

ABTTF Başkanı: “AB Adalet Divanı’nın son kararı ile bir kez daha azınlıkların haklarının korunması ile kültürel ve dilsel çeşitliliğin güçlendirilmesinin AB’nin değer ve amaçlarından olduğu ve AB’nin çalışmalarında göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizilmiştir. AB Komisyonu, AB Adalet Divanı’nın son kararı ışığında MSPI hakkında verdiği gözden geçirmeli, AB düzeyinde azınlık koruma mekanizması oluşturulmasını sağlayacak MSPI’deki yasal önerilerle ilgili girişimde bulunmalıdır.”

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, Romanya’nın Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından 2017 yılında kaydedilmesi kararına karşı açtığı temyiz başvurusunu reddetti. 

AB Adalet Divanı Büyük Dairesi, aldığı karar ile Romanya’nın 2017 yılında yaptığı AB Komisyonu’nun MSPI’yi kayıt kararının iptali başvurusuyla ilgili ilk ret kararını teyit etmiş olup söz konusu davada nihai karar niteliğindedir. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “AB Adalet Divanı’nın son kararı, AB’deki ulusal ve dilsel azınlıklar için oldukça sevindirici ve MSPI’nin geleceği için olumlu bir işarettir. Bilindiği üzere AB Komisyonu, Ocak 2021’de aldığı kararla Avrupa Parlamentosu tarafından desteklenen MSPI’de yer alan dokuz yasa önerisi ile ilgili girişimde bulunmayacağını bildirmişti. Ancak bahse konu son karar ile bir kez daha azınlıkların haklarının korunması ile kültürel ve dilsel çeşitliliğin güçlendirilmesinin AB’nin değer ve amaçlarından olduğu ve AB’nin çalışmalarında göz önünde bulundurulması gerektiğinin altı çizilmiştir. AB Komisyonu, AB Adalet Divanı’nın son kararı ışığında MSPI hakkında verdiği gözden geçirmeli, AB düzeyinde azınlık koruma mekanizması oluşturulmasını sağlayacak MSPI’deki yasal önerilerle ilgili girişimde bulunmalıdır.” dedi.