ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hakkımız Olanı Almak İçin Aynı Umuda ve Aynı Azme Sahibiz!

10.01.2022

Sevgili okurlar, 

Yeni bir yıl, yeni umut demektir! 

Batı Trakya Türkleri olarak yeni bir yılda ülkemizde yeni bir başlangıç olacağına inanmak zor!

Fakat hakkımız olanı almak için aynı umuda ve aynı azme sahibiz!

Yeni yılda toplumumuz için önemli bir haber anavatanımızdan geldi. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), merhum liderimiz Dr. Sadık Ahmet’i anmak ve kendisiyle ilgili hazırlanan kitabın lansmanını gerçekleştirmek amacıyla “Doğumunun 75. Yılında. Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı” başlıklı bir program gerçekleştirdi.

7 Ocak’ta gerçekleşen programın Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenmesi anavatanımızın Batı Trakya Türklerine verdiği öneme işaret eden bir sembol niteliğinde. 

Anma programına davet edilenler arasında ben de vardım.

Sadık Ahmet, 1989 ve 1990 seçimlerinde bağımsız milletvekili olarak aday oldu. 

1990’da İskeçe’den Ahmet Faikoğlu ile birlikte bağımsız milletvekili seçildi. 

1991’de Batı Trakya Türklerinin siyasi partisi olarak o dönemin öncü diğer isimleriyle birlikte Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’ni kurdu, partinin genel başkanlığını üstlendi.

Ne var ki bağımsız milletvekillerinin parlamentoya girmesini engellemek için seçim yasası değiştirildi, ülke genelinde yüzde 3 seçim barajı getirildi, bu nedenle 1993 seçimlerinde Sadık Ahmet parlamentoya giremedi. 

Batı Trakya Türk toplumuna karşı siyasi baskının yoğun olduğu o dönemde Strazburg’da, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) ve ardından Bonn’da Federal Alman Meclisi’nde Sadık Ahmet, ABTTF’nin ilk Başkanı Cafer Alioğlu ve ben toplumumuzun sesini duyurmak için uluslararası düzeyde birlikte çalıştık. 

1995’te ABTTF Başkanı seçildiğimde telefon ederek beni ilk tebrik eden kendisi olmuştu. 

Telefon görüşmemizde birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağımızı konuşmuştuk.

Ne var ki 1995 yaz tatili öncesinde acı haber bize ulaştı. 

Batı Trakya’da yüz yüze görüşmeyi planlarken kaderde cenazesine katılmak varmış. 

Anavatanımızın Dr. Sadık Ahmet’in doğum gününde özel bir anma program gerçekleştirmesi ve bu özel günde kendisiyle ilgili hazırlanan kitabın tanıtımını Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirmesi bizim yalnız olmadığımızı bir kez daha herkese göstermektedir. 

1923’te Lozan’da varılan antlaşma gereğince Batı Trakya Türkleri olarak Yunanistan’a azınlık olarak emanet edildik, anavatanımız bizlerin garantörü oldu. 

Bugüne dek bir kez olsun bizleri yalnız bırakmadı, desteğini esirgemedi. 

Anavatanımızın verdiği manevi destek Batı Trakya Türkleri olarak verdiğimiz mücadelede bizlere de cesaret verdi, vermeye devam ediyor. 

Bizler de ülkemizde hak ettiğimiz şekilde yaşamak için Sadık Ahmet’in öncüsü olduğu mücadeleye azimle ve kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz!

Bu vesile ile herkesin yeni yılını tekrar kutlar, yeni yılda herkesin gayretlerinin karşılık bulduğu müreffeh bir yıl geçirmesini temenni ederim.

Saygılarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı

GALERİ