ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe’deki Türk mezarlığının yok edilmesini en sert şekilde kınıyoruz!

16.03.2022

ABTTF Başkanı: “Belediyenin iş makineleriyle Osmanlı’dan miras mezarlar ve mezar taşlarının yok edilmesi, orada yatanlara büyük bir saygısızlık, kültürel mirasımıza karşı apaçık bir saldırıdır. Kesinlikle kabul etmediğimiz bu son eylemle ülkemizde Osmanlı’dan miras tarihi eserlere tahammülsüzlük ve Batı Trakya Türk toplumuna karşı olumsuz tutum bir kez daha ortaya konmuştur.” 

İskeçe’nin Horozlu köyündeki Osmanlı döneminden kalma Müslüman Türk mezarlığı, köyün bağlı olduğu Bulustra (Avdira) Belediyesi’ne ait iş makineleri tarafından 15 ve 16 Mart 2022 tarihlerinde yerle bir edildi.

Belediyenin tarihi mezarlık alanına futbol sahası ve basketbol sahaları, çocuk parkı ve sosyal tesis yapma kararı aldığı ve söz konusu proje için Avrupa Birliği fonlarından ödenek sağladığı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin temsilcisi ABTTF olarak İskeçe ilindeki tarihi Müslüman Türk mezarlığının yıkıma uğramasını en sert şekilde kınıyoruz. Belediyenin iş makineleriyle Osmanlı’dan miras mezarlar ve mezar taşlarının yok edilmesi, orada yatanlara büyük bir saygısızlık, kültürel mirasımıza karşı apaçık bir saldırıdır. Kesinlikle kabul etmediğimiz bu son eylemle ülkemizde Osmanlı’dan miras tarihi eserlere tahammülsüzlük ve Batı Trakya Türk toplumuna karşı olumsuz tutum bir kez daha ortaya konmuştur. Yerel ve ulusal düzeyde ülkemiz makamlarına anavatanımızın farklı kültürlerden miras tarihi eserlerin korunmasına yönelik adımlarını örnek almaya, ülkemiz için büyük bir kültürel zenginliği ifade eden Osmanlı’dan miras tarihi eserleri özenle korumaya davet ediyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.milletgazetesi.grwww.gundemgazetesi.com

GALERİ